AstraZeneca, aşı onayı için Japonya'da başvuruda bulundu

Japonya’da İngiliz-İsveç ilaç firması AstraZeneca'nın yeni tip koronavirüse (Kovid-19) karşı geliştirdiği aşının kullanım onayı için başvuru yapıldı

İsviçre, geçtiğimiz günlerde AstraZeneca tarafından üretilen koronavirüs aşısına onay vermediğini duyurmuştu / Fotoğraf: AFP

AstraZeneca’dan yapılan açıklamaya göre, firma, ürettiği Kovid-19 aşısının kullanım onayı için Japonya Sağlık Bakanlığı'na başvurdu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Başvuruya göre Japonya’da Ağustos 2020’de başlanan klinik test sonuçları mart sonuna doğru bakanlığa teslim edilecek.

Bakanlık, ülke dışı ve içinde dataları karşılaştırarak aşının etkisi ve güvenilirliğine karar verecek.

Düzenlediği basın toplantısında konuya değinen Kabine Baş Sekreteri Kato Katsunobu, "İbraz edilen datalar ile son bilimsel veriler baz alınarak aşının etkisi ve güvenilirliği dikkatlice doğrulandıktan sonra karar verilecek" dedi.

İsviçre onay vermedi

İsviçre, geçtiğimiz günlerde AstraZeneca tarafından üretilen koronavirüs aşısına onay vermediğini duyurmuştu. AstraZeneca’dan 5,3 milyon doz aşı  sipariş eden İsviçre, 65 yaş üstü kişilerde aşının etkinlik oranına ilişkin laboratuvar sonuçlarının beklendiğini açıklamış ve yapılan açıklamada “Mevcut veriler, fayda ve risk konusunda olumlu bir duruma işaret etmiyor” ifadelerine yer verilmişti.

Japonya 120 milyon doz sipariş etmişti

Japonya, AstraZeneca’dan 60 milyon kişiye ikişer kez vurulacak şekilde 120 milyon doz aşı sipariş etmişti.

Bakanlığın onayı sonrası AstraZeneca, 120 milyon doz Kovid-19 aşısının yüzde 75’ini ülke içinde imal etmeyi de planlıyor.

Kovid-19 aşısının Japonya içinde kullanılması amacıyla daha önce başvuruda bulunan Pfizer firmasına ay ortasına doğru onay verileceği kaydedildi.

Şimdiye kadar Japonya, 157 milyon kişiye yetecek dozu içeren toplam 310 milyon aşıyı Pfizer, AstraZeneca ve Moderna firmalarından sipariş etti.

AstraZenaca ile AB arasında aşı tedarik krizi yaşanıyor

Öte yandan AstraZeneca ile Avrupa Birliği arasında aşı tedariki konusunda kriz yaşanıyor. Almanya, İtalya, Hollanda ve Fransa gibi AB üyesi ülkelerin yanı sıra Birleşik Krallık da AstraZeneca ile aşı sözleşmesi yapmıştı. Ancak sipariş edilen dozdaki aşının teslimatında gecikme yaşanınca Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula Von Der Leyen, AB’nin AstraZeneca ile  imzalanan sözleşmeyi yayınlayıp kamuoyuna duyuracağını açıklamıştı.

Ursula Von der Leyen, aşı tedariki için AB ile anlaşma imzalayan BioNTech-Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Johnson & Johnson, CureVac ve Sanofi ilaç şirketlerinin CEO’ları ile video konferans üzerinden yaptığı görüşmenin ardından yaptığı açıklamada AstraZeneca’nın Avrupa Birliği’ne (AB) 9 milyon dozluk ekstra aşı teslimatı yapacağını duyurmuştu.

 

Independent Türkçe, AA

DAHA FAZLA HABER OKU