Meral Akşener’den Boğaziçi öğrencilerine: Terörist kulübe hoş geldiniz

Boğaziçi eylemlerine yönelik hükümetin söylemlerine tepki gösteren İYİ Parti lideri "Devlet yönetmek ciddiyet ister, cıvıklıktan kaçınılması gerekiyor. Provokatör varsa yakalayın kardeşim var, ne işiniz var sizin dedikodu yapmak dışında?" dedi

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Melih Bulu’nun rektör olarak atanması sonrası eylem yapmaya başlayan Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerine yönelik “terörist” söylemini değerlendirdi. Akşener, iktidarın dönem dönem farklı kesimleri terörist ilan ettiği görüşünü dile getirirken “Aramıza hoş geldiniz” dedi. DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan da hükümetin bir “düşman panosu” olduğunu söylerken “Çözüm üremedikçe haftanın düşmanını ilan ediyorlar” değerlendirmesini yaptı.

İYİ Parti lideri Akşener ve DEVA Partisi Genel Başkanı Babacan bir görüşme gerçekleştirdi. İYİ Parti Genel Merkezi'nde gerçekleşen görüşmenin ardından kameraların karşısına geçen iki liderin gündeminde Boğaziçi Üniversitesi’ndeki protestolar ve anayasa değişikliği gündemi vardı.

"Bir yün yumağı attılar..."

Akşener, Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Türkiye’nin yeni bir anayasaya ihtiyacı olduğuna” yönelik açıklamasını şöyle değerlendirdi:

Yeni anayasayla ilgili Erdoğan’dan sonra takip ettim herkes başka bir şey söyledi. Meclis Başkanı başka söyledi, Bahçeli Başka söyledi, en minik ortak Perinçek çok başka bir şey söyledi. Burada yeni anayasa gibi bir anlatım var. Bugün Sayın Cumhurbaşkanının yaptığı işler eski sisteme göre hukuk dışı. Sıfırdan anayasa yapmak gibi bir iddia ise bu ikinci cumhuriyetin kuruluşudur ki bununla ilgili bir bilgi almamız gerek. Sayın Erdoğan bunu söyleyip ortada bir hazırlık yok, bir yün yumağı attılar, milleti birbirine dolaştırıp; çiftçinin, esnafın, annenin derdinin konuşulmadığı bir süreç olarak yorumluyorum.

“Uymayacakları anayasa yapmanın ne anlamı var?”

Babacan’ın bu konu hakkındaki görüşleri de şöyle oldu:

Şu andaki yönetim mevcut AYM’nin kararlarını görmezden gelebiliyor. Bir AYM diyor ki kararlara uyulmalıdır. Bu nede demek, şu anda AYM’nin kararlarına uyulmuyor demek. Geçenlerde yaşadık AYM bir karar aldı alt mahkeme uymam dedi. Erdoğan da hak verdi. Bunlar bu gücü nereden oluyor onu da görmüş olduk. Zaten uymadığınız bir metni değiştirmenin ne anlamı var.

Türkiye’de şu an derin bir işsizlik sorunu var. Ev gençleri diye bir sorun var. Yoksulluk intiharları var, gelir dağılımı iyice bozuldu. Hükümetin yapması gereken bunlara özüm üretmek. Biz yapıyoruz bunu. Uymayacakları bir anayasa yapmanın ne anlamı var. Şu iktidar ortakları bir kendi aralarında anlaşsınlar ne isteyip istemediklerine bir karar versinler. Bakın ilk soru anayasadan geldi, istedikleri de bu vatandaşın derdi unutulsun. Önce biraz çalışma görmemiz lazım gündem değiştirme oyunlarına düşmemem. Bizim çalışmamız sistem değişikliğine yönelik. Sıfırdan bir anayasa çalışmıyoruz.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

“Vasıflı bulunup milletvekili yapılmayan şahıs…”

İki lider daha sonra Erdoğan'ın Boğaziçi Üniversitesi'ne rektör atamasıyla başlayan eylemleri değerlendirdi. Akşener, şunları söyledi:

Bir rektör Boğaziçi Üniversitesi’ne atandı. Bu arkadaş kim? AK Parti’nin aday adayı. 20 yıldır iktidar olan bu siyasi parti bu arkadaşı doğru bulup milletvekili yapmamış. Vasıflı bulup milletvekili yapmamış. Ama 158 yıl evvel kökleri atılmış bir üniversitenin rektörlüğüne atandı. Boğaziçi içinde AK Parti’yi beğenen, oy veren hiç kimse yok mu? İlginç olan o hocalardan biri, yine AK Partili olsun, itirazımız yok. O AK Partili hocalardan birisi değil. Dışarıdan aday yapılıp da milletvekilleri seçtirilmemiş bir şahıs atandı.

EtXlBnFXIAAYq6y.jpg
İki liderin heyetleriyle beraber yaptığı görüşmeden. (Fotoğraf: Twitter / DEVA Partisi


"Gençleri dinlemek yerine onlara 'terörist' dedi"

Sınavlarda yüzde 1’lik kesimde bulunan, Boğaziçi Üniversitesi’ni kazanmış bu çocuklar orada okuyorlar. “Hocasıyla öğrencisiyle biz bu arkadaşı istemiyoruz, kayyum” denildi. Şimdi fikirlerini söylediler ve dün itibarıyla Boğaziçi Üniversitesi öğrenciler terörist oldu. Kimin tarafından? Bu ülkenin cumhurbaşkanı tarafından. Bunu çok yanlış, sakıncalı bulduğumu ifade etmek isterim.

Ama o gençlere de bir sözüm var. 31 Mart’a giderken çiftçilere Sayın Cumhurbaşkanı terörist dedi. Esnafa, kendi partisine oy vermeyen kişilere terörist dedi. Biz siyasilere zaten dedi. Dün itibarıyla gencecik, Türkiye’nin en iyi okullarından birini kazanmış o gençleri dinlemek yerine, ne söylemek istediklerini anlamak yerine onlara terörist dedi. Ben bu genç arkadaşlara bu “terörist kulübe hoş geldiniz” diyorum.

"Ne işiniz var dedikodu yapmak dışında?"

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile Erdoğan'a seslenen Akşener, şu ifadeleri kullandı:

Sayın Soylu ve Erdoğan’a da bir uyarıda bulunmak isterim. Toplumsal olaylar provokasyon olur, bu devletin görevi o provokatörleri ayıklamaktır, ensesinden tutmaktır. Bir şeyler söylemeye çalışan o gençleri o provokatörlerden korumazsanız siz suçlusunuz. İkincisi o gençlerin karşısına yeni tayin olmuş gencecik polisleri koyarsanız yine yanlış yaparsınız. Genci gence kırdırmanın bir yolunu bulmuş olursunuz ki çok sakıncalı buluyorum. Siz terörist olarak baktığınız zaman, dinlemediğiniz zaman, o gençlerin Türkiye’ye dair umudunu zaten neredeyse kaybetmiş gençlerin içerisine itmiş olursunuz. Devlet yönetmek ciddiyet ister, cıvıklıktan kaçınılması gerekiyor. Provokatör varsa yakalayın kardeşim var, ne işiniz var sizin dedikodu yapmak dışında?

Ali Babacan da Boğaziçi protestoları hakkında “Hükümetin haftanın düşmanları panosu var. Çözüm üremedikçe haftanın düşmanını ilan ediyorlar” değerlendirmesinde bulundu.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU