ABD’de çevre aktivisti, cips paketlerini evsizler için uyku tulumuna dönüştürüyor

Her bir tulum için yaklaşık 150 cips paketi gerekiyor

Eradajere Oleita’nın cips paketleriyle başka bir projesi daha var ancak bunu henüz açıklamadı (Eradajere Oleita)

ABD’nin Michigan eyaletinden Eradajere Oleita adlı çevre aktivisti, kış mevsiminde evsizlerin korunmasını sağlayabilmek için ilginç bir projeye imza attı. Oleita topladığı cips paketlerini uyku tulumlarına dönüştürmeye başladı.

Oleita fikrin aklına birkaç ay önce Facebook’ta izlediği video sayesinde geldiğini söyledi. Videoda Birleşik Krallık’tan bir kişi, cips paketlerini ütüleyip uyku tulumu haline getirmenin püf noktalarını gösteriyordu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bu andan itibaren çalışmalar yapan Oleita, aralık ayının ortasında The Chip Bag Project’i (Cips Paketi Projesi) başlattı. 25 yaşındaki aktivist ilkin tek başına çalışsa da zamanla kendisine gönüllüler katıldı.

Ekip cips paketleri birleştirmeden önce bir gün boyunca sabunlu sıcak suda bekletiyor. Ardından kesiyor ve ütüleyip birbirlerine yapıştırıyor. Elde edilen uyku tulumunun içini kaplamak için eski montlardan söktükleri köpüğü ve dolguyu kullanıyor. Bu, uyku tulumlarının konforunu ve yalıtım özelliğini de güçlendiriyor.

Her bir tulum için yaklaşık 150 cips paketi gerekiyor ve bu işlem 4 saat sürüyor.

 

unnamed-7 (1) (1) (1).jpg
Oleita, sürdürülebilirlik üzerine eğitim veriyor (Eradajere Oleita)

 

Oleita, CNN International'a yaptığı açıklamada cips paketlerindeki alüminyum folyonun ısı yalıtımına dikkat çekerek dayanıklı, su geçirmez ve son derece hafif olduğunu söyledi.

Cips paketlerini birkaç ay önce toplamaya başlayan Oleita, bağış için internet sitesi hazırladı. Burada cips paketinden başka bağışlar da yapılabiliyor. Zira acil durum paketi hazırlamak isteyen ekip mont, çorap, ayakkabı ve şapka gibi bağışları kabul ediyor. 

Ekip 1 Şubat'a kadar 60 uyku tulumu yapmayı planlıyor. Hazırlıklar tamamlandıktan sonra Detroit şehrinde dolaşıp ihtiyaç sahiplerine uyku tulumlarını ve acil durum paketlerini dağıtmayı istiyor.

Dört yıl boyunca bir gönüllülük programında elçilik yapan Oleita, yardım çalışmalarından hiçbir zaman utanmadığını söyledi. The Chip Bag Project’in sürdürülebilirliğe ve topluluğa duyduğu sevgiyi birleştirdiğini belirtti.

 

Independent Türkçe, CNN International, Hour Detroit

DAHA FAZLA HABER OKU