Günde 2 fincan kahve içmek ömrü uzatıyor

Önceki araştırmalarda kahvenin pek çok hastalığı önlediği de bulunmuştu

Araştırmalara göre kahve içmek ömrü uzatmanın yanı sıra kanser, kalp-damar hastalıkları, Alzaymır ve Parkinson hastalıklarına yakalanma riskini de azaltıyor 

Günde 2 fincan kahve içmenin ortalama ömrü 2 yıla kadar uzatabileceğini gösteren geniş örneklemli yeni bir araştırma yayımlandı.

Bilim insanları 3 milyon 852 bin 651 kişi ve 450 bin 256 ölüm sebebini kapsayan 40 çalışmayı inceledikten sonra kahve içmenin, “yaş, fazla kilo, alkol, sigara ve kahvedeki kafein miktarını hesaba katmadan” tüm nedenlere bağlı ölümlerle ters ilişkisi bulunduğunu ortaya koydu.       

European Journal of Epidemiology adlı bilimsel yayında yer alan araştırma kahve içmenin yararlarıyla ilgili daha önceki çalışmaları analiz ederek gerçekleştirildi.  

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Araştırmacılar sıfır kahve tüketimine kıyasla günde 2 ila 4 fincan arası kahve tüketimini, tüm nedenlere bağlı ve özel sebebe bağlı ölüm oranlarının azalmasıyla ilişkilendirdi.   

Kahveyle ölüm oranı arasındaki ilişkiyi inceleyebilmek için yaş, obezite ve diğer yaşam tarzı gibi faktörleri çeşitli alt başlıklarda inceleyen araştırmacılara göre, Asya ve Avrupa'daki kahve ve ölüm arasındaki ilişki ABD'ye oranla daha güçlü. 

The Sunday Times’a konuşan Fransa Ulusal Sağlık ve Tıp Araştırma Enstitüsü (Inserm) Araştırma Direktörü Astrid Nehlig, “Hesaplaması zor, ancak benim düşüncem kahve içmenin hayatınıza bir kaç yıl daha kattığı yönünde” dedi. Nehlig odaklanma ve farkındalığın artmasının da kısmen bununla ilişkili olabileceğini belirtti.

Sağlığa faydaları daha önceki pek çok araştırmada ortaya konulan kahvenin prostat kanseri büyümesini yavaşlattığı, kanser, kalp-damar hastalıkları, diyabet veya solunum yolu hastalıklarını geliştirme ve bu hastalıklardan kaynaklı ölüm riskini azalttığı ve Alzheimer ile Parkinson hastalığının ortaya çıkma ihtimalini düşürdüğü tespit edilmişti.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/life-style

Independent Türkçe için çeviren: Mehmet Can Eskioğlu

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU