Porto Riko'dan kadına yönelik şiddete karşı OHAL kararı

2019 verileri, ABD'ye bağlı bu özerk bölgede haftada bir kadının öldürüldüğünü gösteriyor

Yerel sivil toplum kuruluşları kadına yönelik şiddet olaylarının önlenmesi için yıllardır mücadele veriyor (AFP)

Porto Riko yönetimi, kadınlara yönelik köklü şiddet sorunuyla mücadele için olağanüstü hal ilan ederek, aktivistlerin yıllardır talep ettiği yeni tedbirleri hayata geçirme yönünde önemli bir adım attı.

Karayipler ve Latin Amerika'daki diğer yerler gibi, ABD'ye bağlı bu bölge de 2019 raporlarına göre haftada ortalama bir kadının ölümüyle sonuçlanan yüksek düzeyde şiddet olaylarına sahne oluyor.

Eşcinsel ve trans bireylere de koruma imkanı sunan karar, şiddetin hedefindeki kişilerin yardım talebinde bulunmaları ve karşı karşıya oldukları saldırıları bildirmeleri için bir mobil uygulama oluşturmak gibi tedbirleri içeriyor.

AFP'nin haberine göre ilgili düzenleme uyarınca yetkililer, istismarcılara karşı yasaklama emri çıkaran kadınları izlemek için yeni bir program oluşturacak, hazırlanacak yeni bir komite de politikaları uygulamaktan ve başka tedbirleri önermekten sorumlu olacak.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Porto Riko Valisi Pedro Pierluisi, söz konusu emrin "çok uzun süredir büyük hasara neden olan bir kötülükle" mücadele etmeyi amaçladığını ifade etti.

Pierluisi, "Mağdurlar, sistematik maçoluk, eşitsizlik, ayrımcılık, eğitimsizlik, rehberlik eksikliği ve her şeyden önce eylemsizliğin sonuçlarından mustarip oldular" diye ekledi.

Basında çıkan haberlere göre söz konusu karar, Porto Rikolu hemşire Angie Noemi Gonzalez'in kocası tarafından öldürülmesi ve bu olayın yerel şiddet konusunda endişeleri daha da artırmasından yalnızca birkaç gün sonra geldi.

Bölgedeki insan hakları grupları, "mükemmel olmasa da" yeni bildiriyi kadınların hayatlarını kurtarma adına atılmış ilk adım olarak nitelendirip kararı memnuniyetle karşıladı.

Porto Riko Aile İçi Şiddet Barınma Ağı Başkanı Vilmarie Rivera, "Hükümet, öncelikli olarak ele almamız gereken bir sorun olduğunu kabul etti" dedi.

Rivera bununla birlikte, kadın cinayetlerinin ve trans cinayetlerinin bildirilme şekliyle, okul müfredatına toplumsal cinsiyet konularının dahil edilmesi gibi ayrıntıların da dikkate alınması gerektiğini belirtti.

Şiddete uğramış kadınlar için barınma imkanı sunan Hogar Ruth kuruluşunun direktörü Lisdel Flores ise "Bugün, üç yıldır talep ettiğimiz, cinsiyet temelli şiddete karşı olağanüstü hal ilan edilmesine inanan kadınlar, genç kızlar ve tüm insanlar için harika bir gün" ifadesini kullandı.

Proyecto Matria ve Kilometro Cero adlı sivil toplum kuruluşlarının 2019 verileri, Porto Riko'da her 7 günde bir kadının öldürüldüğünü gösteriyor.

Kabul edilen yeni bildiride, toplumsal ya da biyolojik cinsiyete dayalı şiddet, basmakalıp düşüncelerle başka bir kişiye fiziksel, cinsel veya psikolojik zarar veren davranış olarak tanımlanıyor.


Independent Türkçe, AFP

DAHA FAZLA HABER OKU