Erdoğdu: Bir kişiye istihdam yaratmanın maliyeti 652 bin liraya çıktı

CHP İstanbul Milletvekili Aykut Erdoğdu, işsizliğin Türkiye'nin kanayan yarası olduğunu belirterek, "1 kişiyi istihdam etmenin maliyeti 652 bin TL'ye ulaştı, Türkiye, işsizliği azaltmak için yatırım yapmak zorunda" dedi

Türkiye'De bir kişiye istihdam yaratmanın maliyeti 651 bin 925 liraya ulaştı / Fotoğraf: AA

CHP İstanbul Milletvekili Aykut Erdoğdu, işsizliğin Türkiye’nin kanayan yarası olduğunu belirterek, “1 kişiyi istihdam etmenin maliyeti 652 bin TL’ye ulaştı, Türkiye, işsizliği azaltmak için yatırım yapmak zorunda” dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

TBMM KİT komisyonu üyesi CHP’li Erdoğdu, işsizlik sorunu konusunda yazılı değerlendirme yaptı. İşsizliğin Türkiye’nin kanayan yarası olduğunu, işsizliğin çözümüne odaklanılması gerektiğini vurgulayan Erdoğdu, şunları söyledi:

“2020 yılının 11 aylık yatırım teşvik belgelerini incelediğimizde bir kişiye istihdam yaratmanın maliyeti 651 bin 925 liraya ulaşmış.  1 milyon insanımıza iş yaratmanın bedeli 652 milyar lirayı, 2,5 milyon insanımıza iş yaratmanın maliyeti 1,63 trilyon lirayı, dolar karşılığı olarak ise 1 milyon istihdam için 88, 2,5 milyon insan için 220 milyar doları bulmaktadır. Çalışma çağındaki nüfusun her yıl 1,2 milyon kişi arttığını da unutmamak gerekir. İşsizliği azaltmak için Türkiye, çok daha fazla yatırım yapmak zorundadır”

“TÜİK işin kolayını bulmuş”

Erdoğdu, TÜİK verilerinin işsizlikte sorunu göstermekten uzak olduğunu, işsizlik oranı yüzde 12,7 olarak açıklansa da gerçek işsizlik oranının yapılan hesaplamalara göre yüzde 29,3’ü bulduğunu belirtti.

Erdoğdu, “İşgücü 2020 Ekim ayında 33 milyon 365 bine çıkmalıydı. İstihdam edilen 27 milyon 447 bin kişi düşünüldüğünde, işsiz sayısı 4 milyon 5 bin değil, 5 milyon 918 bin, işsizlik oranı ise yüzde 12,7 değil, yüzde 17,7 açıklanacaktı” değerlendirmesini yaparak, “TÜİK işin kolayını bulmuş, işgücünü azalt, işsiz sayısı azalsın” dedi.

aykut.jpg
Aykut Erdoğdu, TÜİK’in işsizliğe ilişkin verilerinin gerçeği yansıtmadığını​​​​​​​ belirtti / Fotoğraf: AA

 

“Girişimcilik teşvik edilmeli”

Türkiye’nin yaşlanan ülkeler kategorisinde bulunduğunu, genç nüfusta da yüksek işsizlik rakamı olduğunu belirten Erdoğdu, şu önerilerde bulundu:

“Üretimin ve istihdam üzerindeki maliyetler düşürülmeli. Eğitim sistemi ülke ihtiyaçlarına yönelik bir şekilde planlanmalı. Özel sektör istihdam açısından harekete geçirilmeli, girişimcilik teşvik edilmeli. İstihdam yaratan bir yatırım ortamı sağlanmalı”

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU