Biden'ın arayacağı ilk yabancı lider Kanada Başbakanı Justin Trudeau olacak

Beyaz Saray Basın Sekreteri Jen Psaki, ABD Başkanı'nın cuma günü Trudeau'yu arayacağını doğruladı

Biden, Başkan Yardımcısı olduğu dönemde Kanada Başbakanı'yla birçok defa bir araya gelmişti (Reuters)

ABD Başkanı Joe Biden'ın arayacağı ilk yabancı lider, Kanada Başbakanı Justin Trudeau olacak.

Beyaz Saray Basın Sekreteri Jen Psaki, çarşamba günü öğleden sonra düzenlediği ilk basın brifinginde Trudeau'nun cuma günü Biden'ın arayacağı ilk yabancı lider olacağını doğruladı.

Basın brifinginde Psaki, "Kanada'yla önemli ilişkimizi ve (Biden'ın) bugün duyurduğu Keystone boru hattı kararını kesinlikle görüşmelerini bekliyorum" dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Çarşamba günü Biden, ABD Başkanı olarak ilk faaliyetlerinden birinde Kanada'dan ABD'ye petrol taşıyan ve tartışma yaratan bin 900 kilometrelik Keystone XL boru hattını tamamlamak için gereken sınır ötesi başkanlık iznini iptal etmişti.

Karar, birçok Kanadalı yetkilinin, çevreci ve yerli gruplar tarafından defalarca eleştirilen projeye dair görüşlerini bildirmek için daha fazla zaman talep etmesine rağmen verildi.

Trudeau çarşamba akşamı yaptığı bir açıklamayla kararı kabul etmiş göründü:

Başkan'ın iklim değişikliğiyle mücadeleye bağlılığını memnuniyetle karşılasak da hayal kırıklığına uğradık; fakat Başkan'ın seçim kampanyasında Keystone XL'e dair verdiği sözü yerine getirme kararını kabul ediyoruz.

İki lider, eski Başkan Donald Trump ve Trudeau'nun 2020 sonlarında imzaladığı ticaret anlaşması olan Birleşik Devletler-Meksika-Kanada Anlaşması'nı da masaya yatırabilir.

Trump'la ilişkisi mesafeli olan Kanada Başbakanı, aynı zamanda Kasım 2020'de başkanlık seçimlerindeki galibiyeti onaylandıktan sonra Biden'ın aradığı ilk yabancı liderdi.

Bir muhabirin Biden'ın Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'i ne zaman arayacağı sorusu üzerine Psaki, ABD Başkanı'nın ilk olarak "partner ve müttefikleriyle" iletişim kurmaya odaklanacağı yanıtını verdi.

Trump'ın dünya liderlerine karşı takındığı kavgacı tutuma atıfta bulunan Psaki, Başkan Biden'ın "bu ilişkileri yeniden kurmanın ve dünyada karşılaştığımız zorlukları ve tehditleri ele almanın önemli olduğunu düşündüğünü" ekledi.

The Hill'e göre Psaki, Biden'ın ilk yurtdışı ziyaretini ne zaman yapmayı planladığını açıklamadı.

Başbakan Trudeau hafta başında Biden'ı överken, Britanya Başbakanı Boris Johnson ve Hindistan Başbakanı Narendra Modi dahil diğer bazı dünya liderleri çarşamba günü göreve başlamasından ötürü Biden'ı tebrik etmişti.



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

independent.co.uk/news/world

Independent Türkçe için çeviren: İrem Oral

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU