Göreve başlayan Biden'a ülke liderlerinden tebrik mesajı: Çok büyük rahatlama oldu, artık Trump ile uğraşmak zorunda kalmayacağız

Yemin töreni sonrası resmi olarak göreve başlayan Biden'a bir çok ülke liderinden tebrik mesajları geldi. Mesajlarda ikili ilişkiler, işbirliği ve bölgesel barış vurguları yapıldı

Fotoğraf: Reuters

ABD'nin 46'ncı Başkanı olarak göreve başlayan Joe Biden'a ülke liderleri kutlama mesajları gönderdi.

AB Konseyi Başkanı Charles Michel, "Her ülkede olduğu gibi ABD halkı da umutlarını ve endişelerini ciddiye alan liderler hak ediyor. Başkan Biden ve Başkan Yardımcısı Kamala Harris'in tam da bunu yapacağına inanıyorum" ifadesini kullandı.

Michel, "Daha güçlü bir Avrupa, daha güçlü bir ABD ve daha iyi bir dünya" kurma önerisinde bulunan bir çok alanda işbirliği çağrısı yaptı.

AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen de sosyal medyada Biden ve Harris'e tebriklerini ilettikten sonra, "Avrupa taze bir başlangıca hazır." mesajını paylaştı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"Çok büyük rahatlama oldu"

Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier bir video mesajı yayımlayarak, Almanya ile ABD arasında Trump döneminde gerilen ilişkilerin Biden döneminde daha olumlu yürüyeceğinden umutlu olduğunu belirtti. Steinmeier, "Joe Biden'in bugün Başkan olarak yemin etmesi ve Beyaz Saray'a taşınması benim için çok büyük rahatlama oldu" ifadelerini kullandı.

Almanya Başbakanı Angela Merkel ise yayınladığı mesajında, Biden ve Harris’i tebrik ederek, "Alman-Amerikan dostluğu ve iş birliğinde yeni bir sayfa bekliyorum" dedi.

Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas ise yaptığı açıklamada, "Beyaz Saray'da artık Trump ile uğraşmak zorunda kalmamanın rahatlığı açıkça hissediliyor" diye konuştu.

"Yeni bir dönem başlangıcı"

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ise yazılı açıklamasında, ittifak adına Biden ve yardımcısı Harris'i tebrik ederek, "Bugün transatlantik ittifakı için yeni bir dönemin başlangıcı." ifadesine yer verdi.

Stoltenberg, "Çin'in yükselişinin getirdiği güvenlik meseleleri, Afganistan ve Irak'takiler dahil olmak üzere terör tehdidi, daha iddialı bir Rusya" gibi konuları ele almada NATO müttefiklerinin birlikte durması gerektiğini kaydetti.

Netanyahu: Biden izle uzun yıllardır dostuz

İsrail Cumhurbaşkanı Reuven Rivlin yayınladığı mesajda, İsrail'in ABD'nin "en iyi dostu" olduğunu ve iki ülke arasındaki bağların siyasi partilerin ötesine geçtiğini dile getirdi. 
Netanyahu ise görüntülü mesajında, Biden ile uzun yıllara dayanan "sıcak" dostluklarının olduğunu belirtti. Netanyahu, "ABD-İsrail ittifakını daha da güçlendirmek, İsrail ile Arap dünyası arasındaki barışı genişletmeye devam etmek ve başta İran'ın oluşturduğu tehdit olmak üzere ortak zorluklarla yüzleşmek için sizinle çalışmayı dört gözle bekliyorum.” ifadelerini kullandı. 

Boris Johnson: Heyecanla bekliyoruz

Birleşik Krallık Başbakanı Boris Johnson, sosyal medya hesabı üzerinden yayınladığı mesajında, "ABD başkanı olarak yemin eden Joe Biden ve tarihi görevine başladığı için Kamala Harris'i tebrik ederim. İklim değişikliğinden, Covid-19'a kadar hepimiz için önemli olan konularda ABD'nin liderliği hayati önem taşıyor ve Başkan Biden ile çalışmayı heyecanla bekliyorum" dedi.

Macron: Paris Anlaşmasına tekrar hoş geldiniz

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Twitter hesabından İngilizce yaptığı açıklamada, Joe Biden ve Kamala Harris'i tebrik ederek, "Geleceğimizi inşa etmek ve gezegenimizi korumak için daha güçlü olacağız. Paris Anlaşması'na tekrar hoş geldiniz" ifadesine yer verdi.

İran: Rezillik içinde tarihin çöplüğüne atıldı

Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif mesajında, "Trump ve Pompeo, rezillik içinde tarihin çöplüğüne atıldı. General (Kasım) Süleymani'nin ve Trump'ın devletinin ekonomik terör ve insanlığa karşı işlediği suçlar nedeniyle öldürülen, sakat bırakılan ve gıda ve ilaç açlığına mahkum edilen binlercesinin hatıraları ise yaşayacak. Belki Washington DC'deki yeni insanlar bunu öğrenmiştir" ifadelerine yer verdi.

Filistin'den bölgede barış vurgusu

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın Filistin resmi haber ajansı WAFA’dan yayımlanan mesajında, Biden ve Yardımcısı Kamala Harris'i tebrik ederek, "karşılaşacakları zorluklarda başarılar" diledi. Abbas, adil bir barış sürecine hazır olduklarını vurgulayarak, "Bölgede ve dünyada barış ve istikrar için birlikte çalışmayı dört gözle bekliyoruz" ifadesini kullandı.

Japonya, "Serbest ve Açık Hint-Pasifik" vurgusunu yineledi

Japonya Başbakanı Suga Yoşihide, ABD'nin 46. başkanı olarak yemin eden Joe Biden'ı tebrik mesajında, "Serbest ve Açık Hint-Pasifik" vurgusu yaptı.

Suga mesajında, "Japonya ve ABD sıkı sıkıya bağlı ve evrensel değerleri paylaşan iki müttefiktir. İttifakımızı desteklemek, 'Serbest ve Açık Hint-Pasifiği' hayata geçirmek için siz ve ekibinizle çalışmayı bekliyorum" dedi. 

 

Independent Türkçe, AA, İHA, Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU