Hamas, Abbas'ı hedef aldı; Uzlaşı umutları azalıyor

Hamas Hareketi, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'a yargı makamındaki değişikliklerle ilgili son kararları nedeniyle tepki gösterdi

El-Halil'in güneyindeki et-Tavani köyündeki protestolara katılan Filistinliler / Fotoğraf: EPA

Filistinlilerin bölünmeyi sona erdirme ve uzlaşmaya geri dönme umutlarının yenilenmesinden üç hafta sonra, İsrail işgal güçleri ile baskı ve yerleşim uygulamalarını protesto etmek için yürüyüşlere katılan Filistinliler arasındaki çatışmalarla dolu bir günde Hamas Hareketi, 15 Ocak akşamı bir açıklama yaptı.

Hareket, açıklamasında Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'a (Ebu Mazen) yargı makamındaki değişikliklerle ilgili son kararları nedeniyle tepki gösterdi.

Hamas Hareketi, bu kararları 'reddettiğini ve kınadığını' belirtirken, uzlaşı umutlarının bir kez da azaldığını belirtti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Hamas Sözcüsü Hazım Kasım, açıklamasında Filistin Devlet Başkanı yerine 'otorite başkanı' terimine yer verdiği, bölünme atmosferini hatırlatan sert bir ifade kullandı.

Kasım, "Yargı makamı kanunlarında yapılan sözde değişikliklerde, otorite başkanı tarafından yapılan anayasa ihlalleri reddedilmekte ve kınanmaktadır. Ramallah'taki otorite başkanlığının yasama veya yasaları değiştirme hususundaki anayasal ve yasal ilkeleri ihlal etme ısrarı, gerçek bir endişe uyandırıyor" ifadelerini kullandı.

Hamas Sözcüsü, "Son kararlar yargı yetkisini ele geçirmeyi, onun iradesini anayasaya aykırı olarak kontrol etmeyi ve yargının bağımsızlığını ihlal etmeyi amaçlıyor. Bu durum da otoritenin Ramallah'taki liderliğinin kamusal özgürlükleri ve hakları kontrol etmeyi sürdürme yönünü gösteriyor. Filistin davasının, kamu özgürlüklerinin serbest bırakılması ve 'son değişikliklerin ihlal ettiği en yüksek düzeyde şeffaflık ve yargı bağımsızlığı sağlama açısından' başarı şartlarının karşılandığı bir seçim ortamına hazırlanmak için yaşadıklarına rağmen otorite liderliğinin, Filistin siyasi sistemine yönelik tekelciliğini ve hegemonyasını sürdürme arzusunu ifade ediyor" açıklamasında bulundu.

Filistin Kurtuluş Örgütü Yürütme Kurulu Üyesi ve Filistin Halk Partisi Genel Sekreteri Bessam es- Salihi, Filistinli grupların genel sekreterlerini acil bir toplantıya davet etti. Daha sonra Filistin Merkez Konseyi, bu ay sonlanmadan önce Devlet Başkanı Abbas'ın seçimlerin yapılmasına ilişkin kararnamesini yayımladı.


Çatışmalar sürüyor

15 Ocak'ta her cuma günü yaşananlar gibi, bir taraftan İsrail işgal güçleri ve Yahudi yerleşimciler ile diğer taraftan barışçıl yürüyüşlere katılan Filistinliler arasında çatışmalar patlak verdi.

Ramallah'ın doğusundaki Mugayyir kasabasında cuma namazının ardından başlayan yürüyüşte, İsrail işgal güçlerinin plastik mermi ve göz yaşartıcı gazlar kullanarak düzenlediği saldırılarda onlarca Filistinli yaralandı.

Saldırı, el-Halil'in güneyindeki Masafer Yatta'da, haftalık Kafr Kaddum yürüyüşünde, Nablus'ta ve Cenin şehrinde de tekrarlandı.

Göz yaşartıcı gaz nedeniyle onlarca Filistinli boğulma tehlikesi yaşadı ve bir kadın da dahil 5 kişi de çatışmalar sırasında yaralandı.

İsrail işgal güçleri, 15 Ocak sabahı Gazze Şeridi'nin merkezindeki El-Beric Mülteci Kampı'nın kuzeydoğusunda bulunan Cuhar ed-Dik köyünün doğusunda koyun çobanlarına ateş açtı. Filistinliler ise saldırıya, birkaç yanan balon fırlatarak karşılık verdi.

İşgal altındaki Doğu Kudüs'te ise yüzlerce Filistinli, cuma namazını Mescid-i Aksa'da kıldı. Koronavirüsün yayılmasını sınırlamaya yönelik önleyici tedbirler kapsamında, art arda üçüncü hafta uygulanan genel karantina ve hareket kısıtlamaları nedeniyle cami, her hafta bugünde ibadet edenlere nazaran neredeyse boştu.

İşgalci makamlar, Mescid-i Aksa'nın kapılarına onlarca asker konuşlandırıp bariyerler kurarken, Eski Kudüs'ü, yollarını ve sokaklarını askeri bir kışlaya dönüştürdü.

Polis, Mescid-i Aksa'ya gelenlerin kimliklerine el koydu, bazı gençlerin üzerlerini aradı ve onlarca kişinin de cami avlusuna girişini engelledi.

İslami Vakıflar Dairesi, Mescid-i Aksa'da ibadet edenlerin sayısının yaklaşık bin olduğunu açıkladı. Hatip Şeyh Yusuf Ebu Suneyne, cuma hutbesinde "Topraklarınız ve kutsal alanlarınız peygamberlerin ve alimlerin meskenidir. Allah tarafından kutsal kılındıkları için kutsal olarak isimlendirilmiştir. Tek saf ve sabırlı olun. Bugün, Mescid-i Aksa'da hastalık iddiası, insanlara yük oluyor. Yetkililer, bu durumu değiştirmek için çalışmak zorunda. Yalnızca Mescid-i Aksa'nın kapatılması doğru değil. Bu kararların Mescid-i Aksa'dan kaldırılmasını istiyoruz. Buranın bu şekilde kapatılması doğru değil, zira Yahudilerin mekana girmesine izin veriliyor" dedi.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Şarku'l Avsat

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU