Adalet Bakanlığı Ankara Barosu yönetimi hakkında soruşturma izni verdi

Baro yöneticilerinin ifadelerin alınmasının ardından dava açılıp açılmayacağına karar verilecek

Fotoğraf: AA

Adalet Bakanlığı, Ankara Barosu’nun Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş'la ilgili yaptığı tepki çeken açıklama nedeniyle Ankara Barosu yönetimi hakkında soruşturma izni verdi.

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, nisan ayında okuduğu bir cuma hutbesinde "İslam zinayı en büyük haramlardan kabul ediyor. Lutiliği, eşcinselliği lanetliyor. Nedir bunun hikmeti. Hastalıkları beraberinde getirmesi ve nesli çürütmesidir bunun hikmeti. Yılda yüz binlerce insan gayrimeşru ve nikahsız hayatın İslami literatürdeki ismi zina olan bu büyük haramın sebep olduğu HİV virüsüne maruz kalıyor. Geliniz bu tür kötülüklerden insanları korumak için birlikte mücadele edelim" ifadelerini kullanmıştı.

Ankara Barosu da Erbaş'ın ifadelerine tepki göstererek yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullanmıştı:

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş’ın insanlığın bir kesimini nefretle aşağılayıp kitlelere hedef gösterdiği konuşmayı şaşkınlıkla ve ibretle izledik. Şaşkınlığımız; sesi çağlar öncesinden gelen bu şahsın, bir devlet kurumunun başında oturup söylemini kutsal sayılan değerler üzerine inşa ederek halkı kin ve düşmanlığa tahrik etmesindeki kan kokan cüreti sebebiyledir.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İfadeleri alınacak

Açıklamada kullanılan ifadeler nedeniyle başta Diyanet İşleri Başkanlığı olmak üzere birçok kişi Ankara Barosu hakkında suç duyurusunda bulunmuştu. Savcılık tarafından başlatılan inceleme kapsamında baronun 11 yöneticisinden yazılı savunma istendi. İfadelerin alınmasının ardından ilgili yasa gereği dosya soruşturma izni için Adalet Bakanlığına gönderildi. Bakanlık, yapılan incelemenin ardından Ankara Barosu hakkında soruşturma izni verdi.

Savcılık, açıklamada imzası bulunan baro yöneticilerini ifadeye çağıracak. İfadelerin alınmasının ardından dava açılıp açılmayacağına karar verilecek.

 

Independent Türkçe, İHA

DAHA FAZLA HABER OKU