Facebook platformu kullandıkları için teröristlere videoyla teşekkür ediyor

İdam ve kafa kesme videoları Facebook algoritmalarını aşabiliyor, hazırlanan otomatik teşekkür videoları teröristlere gönderiliyor

Fotoğraf: The Independent

Facebook terör içeriklerinin platformunda bulunmasına hala izin veriyor ve kullanıcılara söz konusu içerikleri paylaştıkları için otomatik teşekkür videoları dahi hazırlıyor.

Şirket, terör propagandalarının yüzde 99'unu otomatik sistemler kullanarak yakalayabileceğini iddia ediyor.

Ancak yeni bir rapor, idam ve kafa kesme videoları da dahil olmak üzere korkunç içeriklerin söz konusu otomatik sistemlere rağmen hala paylaşılabildiğini ve içeriklere platform içerisinde rahatlıkla erişilebildiğini ortaya koyuyor.

Dahası, şirket otomatik olarak ve kasıtsız bir biçimde bu propaganda yayınlarını alıyor ve nefret gruplarını söz konusu içerikleri paylaşmaya teşvik eden otomatik video ve gönderiler oluşturuyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Associated Press tarafından yapılan araştırmaya göre, otomatik oluşturulan videolar siteyi kullanan bu kişilere teşekkür dahi ediyor. Aslında otomatik oluşturulan bu tarz videolarla, kullanıcıların siteye bağlılıklarının arttırılması amaçlanıyor. Ancak görünen o ki videolar oluşturulurken gönderilerde ne tür içeriklerin bulunduğuna dikkat edilmiyor.

Mark Zuckerberg ise tüm bu eleştirilerin arasında şirketin yasaklı içeriği bulma ve kaldırmadaki başarısını övdü. Zuckerberg geçen ay yaptığı bir konuşmada, “Terörizm gibi konularda, El Kaide ve IŞİD temalı içeriklerin yüzde 99'unu sistemlerimiz herhangi bir kişi görmeden önce erken davranarak işaretliyor. Başarı dediğiniz şey tam olarak böyle olur” demişti.

Facebook ise, sistemlerinin mükemmel olmadığını kabul etti ancak gönderileri yakalama yeteneğinin gelişme sürecinde olduğunu vurguladı.

Associated Press'e bir açıklama yapan şirket, "Büyük çapta yatırımlar yaptıktan sonra, terör içeriğini 2 yıl öncesine kıyasla çok daha yüksek bir başarı oranında tespit edip kaldırıyoruz. Her şeyi bulma iddiasında değiliz ve terörist gruplara karşı dünya çapında yürüttüğümüz çalışmalarımız doğrultusunda tetikte kalmaya devam ediyoruz” ifadelerini kullandı.


 

* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/life-style/gadgets-and-tech/news

Independent Türkçe için çeviren: Coşkun Yavuzel

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU