Üç Büyükler, geçmiş ara transfer dönemlerini "yazı-tura" ile geçirdi: Başarı hikayesi yazan da, hayal kırıklığı yaşatan da var

Futbolda ara transfer döneminin başlaması, akıllara geçmişte yapılan transferleri getirdi. Drogba, Sneijder, Anelka, Fernandes gibi isimler başarılarıyla öne çıkarken; Maldarasanu, Schildenfeld, Beschastnykh, Maldonado ve Hajrovic hayal kırıklığı yaşattı

Beşiktaş, Fenerbahçe ve Galatasaray'ın ara transferdeki en başarılı takviyeleri, Fernandes, Anelka, Nobre, Ribery, Drogba ve Sneijder oldu

Ekonomik olarak zor günler geçiren Süper Lig kulüplerinin kadrolarını güçlendirebilecekleri ve oyuncu satışı yapabilecekleri "ara transfer dönemi", 4 Ocak'ta başladı.

Trabzonspor'un Berat Özdemir'i transfer etmesinin yanı sıra, Mesut Özil-Fenerbahçe, Beşiktaş-Mario Mandzukic ve Galatasaray-İrfan Can Kahveci iddiaları, ara transfer döneminin en heyecanlandıran isimleri olarak öne çıkmaya devam ediyor.

Pandemi nedeniyle bu sezon Süper Lig'de devre arası sadece bir hafta sürecek. Kadroya katılacak isimlerin takımlarıyla geçireceği hazırlık süresi ise oldukça kısıtlı olacak.

Tüm bu olumsuzluklara rağmen ara transfer penceresinin açılmasının ardından takımlar birçok oyuncuyla anılıyor. 

Öte yandan geçmişte yapılan ancak verim alınamayan yanlış transferler ise taraftarların hafızalarındaki yerini koruyor.

Beşiktaş, Fenerbahçe ve Galatasaray'ın daha önce ara transferde yaptıkları takviyeler, "yazı-tura atmak" gibi bir durum olduğunu gözler önüne seriyor.

Yapılan transferlerden kimisi başarılı olup efsaneye dönüşürken, bazıları ise hayal kırıklığı ile sonuçlandı.

Didier Drogba, Wesley Sneijder, Nicolas Anelka, Mert Nobre, Manuel Fernandes ve Franck Ribery gibi isimler, geldikleri kulüplerde oynadıkları oyun ve attıkları gollerle Süper Lig'e damga vurdu.

Marius Maldarasanu, Gordon Schildenfeld, Dentinho, Jermaine Jones, Reinaldo Simao, Vladimir Beschastnykh, Claduio Maldonado, Ali Lukunku, Jo Alves ve Izet Hajrovic gibi isimler ise büyük umutlarla geldikleri kulüplerine katkı vermekten uzak bir görüntü çizdi.

 

Ribery-AA.jpg
Franck Ribery / Fotoğraf: AA

 

Ribery'nin yıldızı Galatasaray'da parladı

1 Ocak 2005'te Fransa'nın Metz Kulübü'nden 5 milyon euro bonservis bedeliyle Galatasaray'a transfer olan Franck Ribery, sarı-kırmızılı formayla adından söz ettirdi.

Sarı-kırmızılı kulüpte 17 maçta forma giyen Ribery, 1 gol ve 6 asistlik performans sergilediği 2005-06 sfezonunda Türkiye Kupası şampiyonluğu yaşadı.

Gösterdiği performansla dikkatleri üzerine çeken Fransız futbolcu, sezon sonu parasını alamadığı gerekçesiyle Galatasaray ile yollarını ayırdı ve ülkesinin Marsilya Kulübü ile anlaşma sağladı.

2 sezon burada boy gösteren Ribery, 2007'de Bayern Münih'e 30 milyon euro bonservis bedeliyle transfer oldu.

 

Mert Nobre-Fenerbahce_org.jpg
Mert Nobre / Fotoğraf: fenerbahce.org

 

Nobre, Fenerbahçe ile şampiyonluk yaşadı

2003-04 sezonu ara transfer döneminde Brezilya'nın Cruzeiro takımından Fenerbahçe'ye transfer olan Mert Nobre, attığı goller ve kazandığı kupalarla adından söz ettirdi.

Fenerbahçe'deki ilk sezonunda 18 Süper Lig maçında forma giyen golcü futbolcu, 12 gol, 2 asistlik performansıyla dikkatleri üzerine çekti. 

Nobre, 2003-04 ve 2004-05 sezonlarında Fenerbahçe'nin kazandığı Süper Lig şampiyonluklarının en önemli aktörlerinden oldu.

 

Anelka-AA.jpg
Nicolas Anelka / Fotoğraf: AA

 

Süper Lig'den Nicolas Anelka geçti

Fenerbahçe'nin 23 Ocak 2005'te Premier Lig ekibi Manchester City'den transfer ettiği Fransız futbolcu Nicolas Anelka, Süper Lig'e gelmiş en kariyerli oyunculardan biri olarak dikkat çekti.

Yıldız futbolcu, bir buçuk sezon geçirdiği Fenerbahçe'de kupa sevinci yaşayamasa da oynadığı 57 maçta 16 gol ve 14 asistlik performansıyla sarı-lacivertli taraftarların gönlünde taht kurmayı başardı.

Anelka, 7 milyon 200 bin euroya geldiği Fenerbahçe'den 12 milyon euro bonservisle ayrıldı.

 

Manuel Fernandes-AA.jpg
Manuel Fernandes / Fotoğraf: AA

 

Fernandes, Beşiktaş ile Türkiye Kupası kazandı

Ara transferin başarılı isimlerinden biri de Beşiktaş'a gelen Manuel Fernandes oldu.

5 Ocak 2011'de Valencia'dan kiralık olarak kadroya katılan Fernandes, 2013-14 sezonu sonuna kadar siyah-beyazlı formayı giydi.

İlk sezonunda Beşiktaş ile Türkiye Kupası'nda şampiyonluk yaşayan Fernandes, siyah-beyazlı ekiple çıktığı 112 maçta 20 gol ve 41 asistlik performans sergiledi.

Yıldız futbolcu, 2014'te bedelsiz olarak Lokomotiv Moskova'ya transfer oldu.

 

Sneijder-Drogba-AA.jpg
Wesley Sneijder - Didier Drogba / Fotoğraf: AA

 

Drogba ve Sneijder, Galatasaray'da buluştu

Süper Lig'in ara transfer dönemlerinin en şaşalı isimleri 2012-13 sezonunda Türkiye'nin yolunu tuttu.

Inter ile Şampiyonlar Ligi dahil birçok şampiyonluk yaşayan Wesley Sneijder ile Chelsea'nin efsane oyuncularından Didier Drogba, 2012-13 sezonu ara transfer döneminde Galatasaray'da buluştu.

Sarı-kırmızılı formayı bir buçuk sezon terleten Fildişi Sahilli Drogba, 1'er kez Süper Lig, Türkiye Kupası ve Türkiye Süper Kupa zaferi elde etti.

Galatasaray ile 53 maça çıkan tecrübeli futbolcu, 20 gol ve 13 asistlik performansıyla sarı-kırmızılı taraftarların gönlünde taht kurdu.

2013'te geldiği Galatasaray'dan 2017'de ayrılan Wesley Sneijder ise 2'si Süper Lig olmak üzere sarı-kırmızılı takımla toplam 8 kez kupa sevinci yaşadı.

Sneijder, Galatasaray formasıyla mücadele ettiği 175 müsabakada 45 gol ve 44 asistlik performans sergiledi.

 

imza-AA.jpg
"Üç Büyükler"in ara transfer döneminde yaptığı takviyelerin birçoğu hayal kırıklığı yaşattı / Fotoğraf: AA

 

Ara transferin başarısız olanları hala akıllarda

Süper Lig'de ara transfer döneminde yapılan takviyelerin başarısız olanları da hafızalardaki tazeliğini koruyor.

Beşiktaş'ın Marius Maldarasanu, Gordon Schildenfeld, Dentinho, Jermaine Jones, Alexander Milosevic; Fenerbahçe'nin Reinaldo Simao, Vladimir Beschastnykh, Claduio Maldonado ve Galatasaray'ın Ali Lukunku, Jo Alves, Lucas Ontivero ve Izet Hajrovic gibi transferleri ise büyük umutlarla geldikleri kulüplerine katkı vermekten uzak kalarak taraftarların tepkisine neden oldu.

Maldarasanu, Schildenfeld, Dentinho ve Jones, Beşiktaş'ta hayal kırıklığı yarattı

2002-03 sezonunda Beşiktaş'ı Rapid Bükreş'ten kiralık olarak kadrosuna kattığı Marius Maldarasanu, beklentilerin altında kaldı.

Beşiktaş ile sezonun ikinci yarısında sadece 4 kez resmi maça çıkmayı başaran Rumen oyuncu, bir müsabakayı 90 dakika ile tamamlayabildi.

Maldarasanu, sezon sonunda eski takımına geri gönderildi.

 

Dentinho - BJK.jpg
Dentinho / Fotoğraf: bjk.com.tr

 

2007-08 sezonu ara transfer döneminde Beşiktaş'ın Dinamo Zagreb'den transfer ettiği Gordon Schildenfeld, siyah-beyazlıların en kötü tercihlerinden biri oldu.

Beşiktaş'ta sadece 10 kez sahaya inen Schildenfeld, gol ve asist katkısı sunamadı. 

Hırvat futbolcu, önce Duisburg'a ardından Sturm Graz'a kiralandı. 2010'da ise Avusturya ekibine bonservisi 400 bin euroya verildi.

2013'te Shakhtar Donetsk'ten kiralanan Dentinho, Beşiktaş'ta 9 maçta forma giyerken gol ve asist katkısı veremedi. 

Beşiktaş'ın bir diğer başarısız transferi ise Alman futbolcu Jermain Jones oldu.

2014'te Schalke 04'ten 200 bin euro bonservis bedeliyle alınan Jones, sadece 10 maçta forma giydi ve sezon sonu bedelsiz olarak ABD ekibi New England Revolution'a gönderildi.

 

Beschastnykh-Pinterest.jpg

Vladimir Beschastnykh / Fotoğraf: Twitter

 

Fenerbahçe'nin Simao, Beschastnykh ve Maldonado aşısı tutmadı

2001-02 sezonunda Werner Lorant döneminde transfer edilen 34 yaşındaki Reinaldo Simao, şu sözleri sarf etmişti:

Buraya tesadüfen gelmedim. Geçen yıl Brezilya'nın en iyi orta saha oyuncusu seçildim. Henüz milli takımda oynamadım ama hedefim milli takım forması giymek. 

Açıklamalarıyla taraftarları heyecanlandıran 34 yaşındaki Brezilyalı futbolcu, sarı-lacivertli forma ile 10 maça çıkarken, sadece 1 asist üretti ve sezon sonu Ankaragücü'ne transfer edildi.

Fenerbahçe'nin bir diğer başarısız transferi ise Rus futbolcu Vladimir Beschastnykh oldu.

Dönemin yöneticilerinden Sadettin Saran'ın Rus mafyasını atlatarak gerçekleştirildiği iddia edilen transfer, Fenerbahçe'de sadece 7 kez süre alırken, 1 gol ve 1 asist üretti.

Beschastnykh, sezon sonunda Kuban Krasnodar'a transfer edildi.

 

Maldonado-fenerbahce_org.jpg
Maldonado / Fotoğraf: fenerbahce.org

 

2007-08 sezonunda Fenerbahçe'nin, Brezilya'nın Santos Kulübü'nden transfer ettiği Şilili Claudio Maldonado, o dönem oldukça ses getirmişti.

"Yeni Steven Gerrard, yeni Ariel Ortega" manşetleriyle karşılanan Maldonado, yeşil sahaya indiğinde ise taraftarları hayal kırıklığına uğrattı.

Fenerbahçe'de bir buçuk sezon geçiren ve çoğunlukla kadroya dahi giremeyen Şilili oyuncu, 27 kez giydiği sarı-lacivertli forma ile gol üretemezken, sadece 3 asist kaydetti.

Maldonado, 2009'da Uruguay'ın Rentistas takımına gönderildi.

 

Ali Lukunku-AA.jpg
Ali Lukunku / Fotoğraf: AA

 

Galatasaray'da Lukunku, Jo ve Hajrovic çözüm olmadı

2000'li yıllara damga vuran Galatasaray'da Mario Jardel sonrası kadroya dahil olan Ali Lukunku, beklentilerin oldukça altında kaldı.

16 Ocak 2003'te Standart Liege'den 2 milyon 800 bin euro ödenerek alınan Lukunku, 2004-05 sezonu ara transfer döneminde takımdan kiralık olarak Lille'e gönderildi. Söz konusu sezonun sonunda ise 1 milyon euro bonservisle Gent'e transfer edildi.

Galatasaray ile 15 karşılaşmaya çıkan Lukunku, 6 gol ve 4 asistlik performans gösterdi.

Sarı-kırmızılıların bir diğer hayal kırıklığı yaşatan transferi ise Manchester City'den kadroya dahil edilen Jo Alves oldu.

 

Jo Alves-galatasaray_org.jpg
Jo Alves / Fotoğraf: galatasaray.org

 

2009-10 sezonu ara transfer döneminde Premier Lig'den transfer edilen Jo, sarı-kırmızı ekiple 15 maça çıktı ve 3 gol kaydetti.

Sezon sonu kiralık sözleşmesi sona eren Brezilyalı oyuncu, eski takımına geri döndü.

2013-14 sezonunda İsviçre'nin Grasshopers takımından 4 milyon euro bonservis bedeliyle transfer edilen Izet Hajrovic de başarısız transferler kervanına katıldı.

 

Izet Hajrovic-AA.jpg
Izet Hajrovic / Fotoğraf: AA

 

Dönemin şartları içerisinde ciddi bir bedel ödenerek alınan Hajrovic, 12 maçta 1 gol ve 3 asist üretti.

Bosna Hersekli futbolcu, sezon sonunda Werder Bremen'e bedelsiz olarak transfer oldu.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU