Kim'den Biden'a nükleer denizaltıyla gözdağı: En büyük düşmanımız hâlâ ABD

Biden, 2019'da Kuzey Kore tarafından "sopayla dövülerek öldürülmesi gereken kuduz bir köpek" olarak adlandırılmıştı

Trump ve Kim Jong-un birkaç kez bir araya gelmiş ancak ikilinin buluşmaları anlaşmayla sonuçlanmamıştı (AFP)

ABD Kongresi'nin Donald Trump taraftarlarıyla basılmasının ülke içindeki yankıları sürerken başkan seçilen Joe Biden'ın 20 Ocak'ta yapılacak yemin töreni öncesi Kuzey Kore'den dikkat çeken bir açıklama geldi.

Australian Associated Press'in (APP) Kuzey Kore resmi haber ajansı KCNA'dan aktardığı habere göre, Kuzey Kore lideri Kim Jong-un, gelişmiş nükleer silah kapasitesinin artırılmasına yönelik çağrılarda bulundu ve ABD için "en büyük düşmanımız" ifadesini kullandı.

Haberde Kim'in, "Beyaz Saray'da kim oturursa otursun Washington'ın düşmanca politikalarının değişmeyeceğini ve bu politikalardan vazgeçmenin Kuzey Kore-ABD ilişkilerinin anahtarı olduğunu" söylediği aktarıldı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Başkent Pyongyang'da gerçekleştirilen toplantıda konuşan Kuzey Kore lideri, "Dış politika faaliyetlerimiz, en büyük düşmanımız ve yenilikçi gelişimimizin önündeki başlıca engelimiz olan ABD'yi zapt etmeye odaklanmalı ve bu durumun yönünü değiştirmeli" dedi.

Washington'a iktidar koltuğunda kim oturursa otursun ABD'nin gerçek doğasının ve Kuzey Kore'ye yönelik temel politikalarının asla değişmeyeceğini kaydeden Kim, "antiemperyalist ve bağımsız güçlerle" bağları genişletme sözü verdi.

Kim, Kuzey Kore'nin nükleer silahlarını "kötüye kullanmayacağını" ancak ülkenin "önleyici" ve "misilleme amaçlı" saldırı yetenekleriyle, çeşitli boyutlardaki savaş başlıkları dahil olmak üzere nükleer cephaneliğini artırmakta olduğunu belirtti.

Kuzey Kore lideri ayrıca, hipersonik silahlar, katı yakıtlı kıtalararası balistik füzeler (KABF), casus uydular ve drone'lar dahil olmak üzere ekipman geliştirme çağrısında bulundu.

Kim ülkesinin bir "çoklu savaş başlığı roketi" ve "yeni tip balistik roketler için süpersonik süzülme uçuşu savaş başlıkları" da dahil olmak üzere çeşitli yeni silahların testi ve üretimi için hazırlanırken, nükleer denizaltıyla ilgili araştırmanın da neredeyse tamamlandığı bilgisini paylaştı.

Washington 2019'da görüntüleri nasıl yorumlamıştı?

CNN'in haberine göre, KCNA Temmuz 2019'da, yapım aşamasında olan bir denizaltıyı inceleyen Kim'in fotoğraflarını yayımlamıştı.

Amerikalı üst düzey bir yetkili o dönemde yaptığı açıklamada, ABD'nin bu görüntülerin, Washington'ın bir yıldan uzun süredir haberdar olduğu yenilenmiş bir denizaltıya ait olduğuna inandığını söylemişti.

Eylül 2019'da ortaya çıkan bir uydu görüntüsüyse, Pyongyang'ın füzeleri ateşleyebilecek bir denizaltı konuşlandırmaya hazırlanıyor olabileceğini göstermişti.

"Ya daha fazla gerilim ya da yeni müzakereler"

Diğer yandan Seul'deki Kore Üniversitesi'nden Yoo Ho-yeol, AAP'ye verdiği röportajda, Kim'in açıklamalarının ABD'yle gerginliği artırabileceğini veya yeni görüşmelerin önünü açabileceğini söyledi.

Kuzey Kore çalışmaları alanında öğretim görevlisi Yoo, "Kim aklındakini hemen hemen gösterdi: Denizaltı füzeleri, daha iyi KABF'ler ve diğer gelişmiş silahlar, Washington'ın ileride bunları göreceğini söylüyor. Bu sözler gerilimi tırmandırabilir ya da müzakerelere kapı açabilir" diye konuştu.

ABD merkezli Carnegie Uluslararası Barış Vakfı'nın kıdemli üyesi Ankit Panda ise Kim'in açıklamalarının bir zamanlar Kuzey Kore ulusal savunması ve nükleer meselelerinin en iddialı ana hatlarından biri olduğunu ifade etti.

Panda, "Kim'in Nisan 2018'deki moratoryumundan vazgeçtiği göz önüne alındığında, şu anda masada olan nükleer testlere dönüşün habercisi olabilir" dedi.
 


"Kuduz köpek" atışması unutulmadı

Barack Obama döneminde ABD Başkan Yardımcısı olarak görev yapmış olan Biden, 2019'da Kuzey Kore tarafından "sopayla dövülerek öldürülmesi gereken kuduz bir köpek" olarak adlandırılmıştı.

Biden da 3 Kasım 2020 başkanlık seçimleri için adaylar arasında yapılan münazaralar sırasında Kim'i "haydut" olarak nitelendirmiş, Ekim 2020'deyse Kim'le ancak Kuzey Kore'nin nükleer kapasitesini düşürmeyi kabul etmesi şartıyla buluşacağını söylemişti.

Diğer yandan Kim, Başkan Donald Trump'la daha önce eşi görülmemiş üç görüşme yapmış, hatta ikili arasında mektuplaşma da gerçekleşmişti. Ancak bu çabalar nükleerden arındırma anlaşmasına veya ülkelerin ilişkilerinde resmi bir değişikliğe yol açamamıştı.


Independent Türkçe, AAP, CNN

DAHA FAZLA HABER OKU