Anayasa Mahkemesi'nden TSK’da ifade özgürlüğü kararı

Kararda "Kınama cezası ile yaptırım uygulanmasının demokratik toplum düzeninde zorunlu bir ihtiyacı karşılamadığı değerlendirilmiştir" ifadeleri yer aldı

Fotoğraf: AA

Anayasa Mahkemesi, Piyade Yüzbaşı B.K.’nin, sıralı amirlerine verdiği dilekçe dolayısıyla disiplin cezası almasını ifade özgürlüğününün ihlali olarak kabul etti.

Yüzbaşı B.K. nöbet hizmetlerinde bazı düzenlemeler yapılması talebiyle alay komutanlığına bir dilekçe yazdı. 

Dilekçede yer alan "mevzuatta yeterince açık", "bu husus düzeltilmediği sürece birliğimizde dedikoduya mahal vereceği ve personel arasında husumet yaratacağı kanaatindeyim" ifadelerini uygunsuz bulan alay komutanlığı Yüzbaşı B.K. hakkında kınama cezası verdi.

Anayasa Mahkemesi, cezanın iptali için bireysel başvuruda bulunan Yüzbaşı B.K.'nin  ifade özgürlüğünün ihlal edildiğine karar verdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

AYM'nin kararında şu ifadeler yer aldı:

Şikâyet dilekçesi bir bütün olarak değerlendirildiğinde dilekçede saygısız, sert ve kati bir üsluba yer verilmediği gibi önerilerin ardından bunları uygulama inisiyatifinin ilgili komutanlıkta olduğunu belirten başvurucunun "Komutanlık emirlerine maruzdur." ifadesini kullandığı görülmüştür.

Başvurucunun nöbet hizmetlerinde bazı düzenlemeler yapılmasına yönelik önerilerinin ilgili komutanlığa arzına ilişkin dilekçede kullandığı üslup nedeniyle kınama cezası ile yaptırım uygulanmasının demokratik toplum düzeninde zorunlu bir ihtiyacı karşılamadığı değerlendirilmiştir.

 

 

 

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU