ABD, Sudan ile köprü kredisi anlaşması imzalıyor

Hazine Bakanı Mnuchin’in Sudan ziyareti, Orta Doğu bölgesindeki birçok ülkeyi kapsayan bir tur çerçevesinde geliyor

ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin (Reuters)

ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin, Dünya Bankası'na olan borçlarını ödemesine yardımcı olmak için Sudan hükümeti ile bugün Hartum’da köprü kredisi anlaşması imzalayacak.

Sudan Dışişleri Bakanlığı ABD İşleri Dairesi Başkanı Büyükelçi Meha Eyüb, Sudan Haber Ajansı’na (SUNA) verdiği demeçte Mnuchin’in Sudan Egemenlik Konseyi Başkanı Abdulfettah el-Burhan, Sudan Başbakanı Abdullah Hamduk ve birçok hükümet yetkilisiyle bir araya geleceğini bildirdi. Şarku’l Avsat’a konuşan kaynaklar ise ABD Hazine Bakanı’nın Sudan hükümeti ile Dünya Bankası'yla köprü kredisi imzalayacağını açıkladı.

Ömer el-Beşir rejiminin devrilmesinden bu yana ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Hazine Bakanı, ABD Dışişleri Bakanlığı'nın Afrika İşlerinden Sorumlu Müsteşar Yardımcısı Tibor Nagy gibi üst düzey ABD’li yetkililerin Sudan ziyaretleri birbirini izledi. Bu bağlamda ABD İhracat-İthalat Bankası (EXIM) Başkanı Kimberly Reed, Sudan'ın dünya bankacılık sistemine dönüşünü görüşmek üzere bugün üst düzey bir heyetle birlikte Hartum'a gelecek.

Büyükelçi Meha Eyüb, görüşmelerde ekonomik durum, ABD’nin Sudan'a sağlayacağı yardım, Sudan'ın dış borçlarının silinmesi ve bir dizi ortak meselenin de tartışılacağını söyledi.

Hazine Bakanı Mnuchin’in Sudan ziyareti, Orta Doğu bölgesindeki birçok ülkeyi kapsayan bir tur çerçevesinde geliyor.

Diğer yandan, Sudan Dışişleri Bakanlığı, ABD Kongresi’nin demokratik geçişi destekleyen yasaya verdiği onayı memnuniyetle karşıladı.

Bakanlık, dün yaptığı açıklamada, yasanın geçiş aşamasına destek sağlayacağı, hukukun üstünlüğü, insan hakları ve demokratik yönetimin sağlamlaştırılmasına yardımcı olacağı umudunu dile getirdi. Açıklamada Sudanlıların ekonomik büyümeyi canlandırma, barış ve istikrarı destekleme yönünde programlar içeren bu yasa etrafında tüm toplumsal güçleri ile toplanacağına vurgu yapıldı.

Washington, Aralık ayı ortalarında, Sudan'ın bankaya olan borçlarının ödenmesine yardımcı olmak için Dünya Bankası'na bir milyar dolarlık geçici kredi vereceğini açıklamıştı. Sudan Maliye Bakanlığının ifade ettiğine göre köprü kredisi anlaşması, Sudan'ın Dünya Bankası’na bağlı Uluslararası Kalkınma Birliği’nden (IDA) fon alarak sıkıntıdaki Sudan ekonomisini canlandırmasına olanak tanıyacak. Sudan'ın teröre destek veren ülkeler listesinden çıkarılması ve yıllık 1,5 milyar dolarlık kalkınma yardımı alması, ağır borç içerisinde olan yoksul ülkeleri destekleme yolunu açıyor.

ABD Kongresi, Sudan'daki demokratik geçişi destekleyen, ülkenin askeri ve güvenlik alanındaki reformlarının Sudan hükümeti tarafından değerlendirilmesini kapsayan bir yasa tasarısını onaylamıştı. Söz konusu tasarı, ABD’nin Sudan'da sivil liderliğin öncülük ettiği bir hükümete geçiş desteğini sağlamak için ekonominin büyümesine katkı verecek programların destekleneceği bir strateji sunulmasını gerektiriyor. Güvenlik ve askeri organlar kapsamındaki şirket ve fonlara dair sivil kontrolü güçlendiren ve bunların Maliye Bakanlığı’na devredilmesini öngören tasarı, fonların yönetiminde hesap verilebilirlik ve şeffaflığı da vurguluyor.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Şarku'l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU