Artan alkol ve sigara fiyatları nedeniyle 2020'de 5 bine yakın tekel bayisi soyuldu… Dündar: Hırsızlar, tekel bayilerini kuyumcu soymakla eşdeğer görüyor

Tekel Bayileri Yardımlaşma Derneği Başkanı Erol Dündar, bayi soymanın hırsızlar arasında neredeyse kuyumcu soymayla eşdeğer hale geldiğini söyledi. Dündar, "Soygunlar üç kişilik gruplarca, 5 dakika gibi kısa sürelerde gerçekleşiyor" dedi

2020'de hırsızlık olaylarına en çok maruz kalan yerlerin başında tekel bayileri veya tekel ürünlerinin satıldığı yerler geldi/ Fotoğraf: AA

Türkiye'de en çok zam yapılan ürünlerin başında alkol ve sigara geliyor.

Geçen günlerde alkollü içeceklere yüzde 17 oranında ÖTV zammı geldi.

Bunun sonucunda bazı markalarda farklılık gösterse dahi 35'lik küçük bir rakının fiyatı 81 lira, 70'lik büyük bir rakının fiyatı ise 159,50 lira oldu.

Bir paket sigaranın fiyatı ise markasına göre ortalama 15 ile 18 lira arasında değişiyor.

Alkol ve sigaranın artan değeri beraberinde bu tür ürünlerin satıldığı tekel bayilerini hırsızların hedefi haline getirdi.

 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)


Geçen yıl her 10 tekel bayisinden biri soyuldu

Independent Türkçe'ye konuşan Tekel Bayileri Yardımlaşma Derneği Başkanı Erol Dündar, 2020 yılı içerisinde ülke genelinde beş bine yakın tekel bayisinin soyulduğunu öne sürdü.

Dündar'ın verdiği bilgiye göre Türkiye'de şu an için kayıtlı 48 bin 600 tekel bayisi var.

Bu da demek oluyor ki 2020'de neredeyse her 10 tekel bayisinden biri soyuldu.

Dündar da aslında soygun mağdurlarından biri.

Ancak onun dükkanı 2020'de değil, 2019'da soyuldu ve 30 bin lira zarara uğradı.

erol dündar.jpg
Tekel Bayileri Yardımlaşma Derneği Başkanı Erol Dündar / Fotoğraf: Independent Türkçe

 

"Çaldıktan sonra nakde çevirmesi en kolay ürün sigara ve alkol"

Dündar, hırsızların tekel bayilerini hedef almasının bir diğer nedeninin de şu olduğunu söyledi:

Çaldıktan sonra nakdeçevrilmesi en kolay ürün sigara ve alkol. Bugün bir hırsız, zücaciye dükkanı soysa çaldıklarını hemen nakde çevirmesi kolay olmayabilir. Ama alkol ve sigarada böyle bir durum söz konusu değil.

"Hırsızlar, kuyumcu soymayla eşdeğer görmeye başladı"

Dündar, artan alkol ve sigara fiyatları nedeniyle tekel bayilerinin içerisinde neredeyse kuyumcularda olduğu kadar pahalı mal bulunmaya başlandığını hatırlatarak, bu nedenle hırsızlar arasında tekel bayisi soymanın kuyumcu soymaya eşdeğer görülmeye başlandığını iddia etti.

teke.jpg
Geçtiğimiz günlerde Bursa'da bir tekel bayisi duvarı delinerek soyuldu / Fotoğraf: İHA

 

"Vakaların çoğu aydınlatılmadı, hırsızlıklar beş dakikada oluyor"

Dündar, güvenlik kamerası ve alarm kullanmalarına karşılık bunların yeterli olmadığını ve soygun vakalarının çoğunlukla aydınlatılamadığını öne sürerek yaşanan hırsızlıkları şöyle anlattı:

Soygunlar tekel bayisinin kapalı olduğu saatlerde gerçekleşiyor. Genelde en az üç kişi oluyorlar, yüzlerini çoğunlukla o sırada kapatıyorlar. Yanlarında bir sepet getiriyorlar. Kilidi kırdıktan sonra hızlıca sigaraları ve ağır alkolleri alıp çıkıyorlar. Soygun başlangıcından itibaren beş her şey dakikada gerçekleşiyor ve bu süre zarfında en az 30 hatta 50 bin liralık malı alıp gidiyorlar.

"Sokağa çıkma yasakları sürecinde soygunlar azaldı"

Dündar, pandemi nedeniyle hafta içi akşam saatlerinde ve hafta sonları uygulanan sokağa çıkma yasakları sürecinde soygunların azaldığını belirtti.

Dündar ancak soygunların kalıcı olarak azalması için yine en çok görevin tekel bayilerine düştüğünü söyleyerek şöyle konuştu:

Ürünleri çalan hırsızlar bunları kalkıp perakende satamayacağından gidip yine anlaştığı bir tekel bayisine satacak. Hiçbir tekel bayi sırf daha ucuz diye faturasız, dağıtıcı firma haricinde ürün almaz ise hırsızlar da çaldıkları ürünü satamaz. Unutmamak lazım hırsız satamayacağı ürünü çalmaz.

isa altun.jpg
İsa Altun / Fotoğraf: Independent Türkçe

 

"Alışveriş merkezlerinde de tekel hırsızlıkları oluyor"

Tekel ürünlerinin çalınması sadece bayilerle sınırlı değil.

Güvenlik oranları daha yüksek olsa bile AVM'lerde ve büyük marketlerde satılan tekel ürünleri de hırsızların hedefi olabiliyor. 

Mahkemelerde bilirkişi olarak görev yapan emekli polis İsa Altun, pandemi sürecince artan hırsızlık olaylarından birinin de alışveriş merkezlerinden tekel ürünlerinin çalınması olduğunu öne sürerek,  soygunların birkaç kişilik gruplarca organize halde yapıldığı iddiasında bulundu.

Altun, son süreçlerde mahkemelere bu tür hırsızlıklara dair vakaların daha çok geldiğini söyledi.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU