İsrail Ordusu'nun 2020 bilançosu: Suriye'de 50 hedefe saldırı, Gazze'ye 176 füze atışı, Batı Şeria'da 2 bin 277 tutuklama

Orduya göre bu yıl insansız hava araçları 35 bin uçuş saatine ulaşırken, helikopterler 400'den fazla sorti yaptı ve nakliye uçakları bini aşkın göreve katıldı

İsrail ordusunun farklı bölgelerde düzenlediği operasyonlar tepkilere yol açmıştı (AFP)

İsrail Ordusu, 2020'de gerçekleştirdiği operasyonlar ve saldırılara dair bilançoyu paylaştı.

Times of Israel'in haberine göre aktarılan istatistiklere bakıldığında İsrail Ordusu tarafından Suriye'de 50 hedefe saldırı düzenlendiği, Gazze Şeridi'ne 176 füze atıldığı ve Batı Şeria'da 2 bin 277 tutuklama gerçekleştirildiği belirtildi.

Demir Kubbe füze savunma bataryalarının 86 füzeden 80'ini engellediğini duyuran ordu, sistemlerinin başarı oranının yüzde 93 olduğu bilgisini paylaştı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ordunun verdiği bilgilere göre 2020'de hava kuvvetlerine bağlı insansız hava araçları 35 bin uçuş saatine ulaşırken, helikopterler 400'den fazla sorti yaptı ve nakliye uçakları bini aşkın göreve katıldı.

Açıklamada ayrıca, İsrail Ordusu'nun Batı Şeria'daki yerel silah sanayiine yönelik operasyonlarını hızlandırdığı ve silah üretildiğini belirttiği 50 işletmeyi kapattığı kaydedildi.

BBC'nin haberine göre İsrail kasım ayında düzenlediği bir operasyonda "Suriye'de İran Ordusu'na ait sahaları" vurduğunu iddia etmiş, olayda Suriyeli üç askerin öldürüldüğü belirtilirken bir izleme kuruluşu saldırıda 5'i İranlı 10 kişinin öldüğünü ileri sürmüştü.

Aralık ayında düzenlenen bir başka saldırıdaysa İsrail füzelerinin Suriye'de İran destekli 6 kişiyi öldürdüğü kaydedilmişti.

Ayrıca Batılı istihbarat kaynakları, İsrail'in 2020'de ABD'nin de onayını alarak, İran'ın Suriye'deki askeri varlığını kontrol altında tutmak için bu ülkeye yönelik saldırıları artırdığını belirtmişti.
 


Öte yandan İsrail'in Filistinli çocuklara yönelik tutuklama eylemleri de 2020'de yüksek rakamlara ulaştı.

Filistinli Mahkumlar Derneği ve Filistinli Mahkumlar İşleri Dairesi'nin paylaştığı istatistiklere göre İsrailli güçlerin 2020 başından haziran sonlarına kadar 304 çocuğu tutukladığı ve şu an İsrail cezaevlerinde tutulan çocuk sayısının 155 olduğu bildirilmişti.


Independent Türkçe, Times of Israel, BBC

DAHA FAZLA HABER OKU