İran'ın ürettiği Kovid 19 aşısı "COVIRAN Bereket" ilk defa insan üzerinde test edilmeye başlandı

Tayyibe Muhbir, aşıyı vurulan ilk gönüllü kişi oldu

Fotoğraf: AA

İran yeni tip koronavirüse (Kovid-19) karşı bağışıklık sağlamak amacıyla geliştirdiği yerli aşı "COVIRAN Bereket"i klinik deneme aşamasında ilk defa insan üzerinde denedi.

İranlı bilim adamlarının geliştirdiği "COVIRAN Bereket" aşısı, Sağlık Bakanı Said Nemeki ve diğer yetkililerin katıldığı bir törenle, ilk defa insan üzerinde uygulandı.

Aşıyı geliştiren bilim adamları heyetinin başında yer alan Muhammed Muhbir'in kızı Tayyibe Muhbir, aşıyı vurulan ilk gönüllü kişi oldu. Geliştirilen aşı bugün 3 kişiye daha vurulacak ve sonraki günlerde gönüllü olan 56 kişi üzerinde aşamalı olarak uygulanacak.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Aşının birinci günün ardından 14'üncü günde ikinci defa vurulacağı ve son aşama olan 28'inci günde de son dozun vücuda enjekte edileceği açıklandı. Şu ana kadar 65 bin kişinin aşıyı vurulmak için gönüllü olduğu belirtildi.

Tayyibe Muhbir'e uygulanan aşının şu ana kadar herhangi bir yan etkisinin görülmediği ifade edildi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan yerli aşı açıklaması

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yılın son kabine toplantısının ardından dün yaptığı açıklamada şunları ifade etmişti:

Aşı çalışmalarını yakından takip ediyorum. Tüm alternatiflere bakıyoruz. Almanya'dan gelecek aşının Ocak'ta gelmesini ümit ediyoruz. Çin'den gelecek aşıları yıl başından önce bekliyoruz.
 

Bilim insanları ve altyapımız sayesinde 8 aşı çalışması yürütüyoruz. Bunlardan biri son aşamaya geldi.

 

 

AA, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU