İsimleri paylaşılmayan bir grup Amerikalı, İran'a 150 bin doz Pfizer-BioNTech aşısı gönderiyor

İran Kızılayı, bir süre önce 1 milyon doz koronavirüs aşısı için Çin'le görüşme halinde olduğunu kaydetmişti

Pfizer ve BioNTech ortaklığıyla geliştirilen aşının başka ülkelere dağıtımı başlamıştı (AFP)

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınında en az 54 bin kişinin hayatını kaybettiği İran'a ABD'den aşı gönderileceği belirtildi.

Bloomberg sitesinin İran'ın yarı resmi Tesnim Haber Ajansı'ndan aktardığı habere göre, adı saklı tutulan bir grup Amerikalı hayırseverin, İran'a önümüzdeki haftalarda 150 bin Pfizer-BioNTech aşısı göndermeyi planladığı ifade edildi. Haberde İran Kızılayı'nın Pfizer-BioNTech aşısının üç hafta içinde teslim edileceğini bildirdiği aktarıldı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İran Kızılayı Genel Başkanı Kerim Hemmati'nin aşıdan 150 bin doz kadarının İran'a "ABD'deki bir grup hayırseverle yapılan işbirliği neticesinde" gönderileceğini söylediği ifade edildi. Gelişmeye dair daha fazla ayrıntıya yer verilmedi.

Hemmati daha önceki bir açıklamasında, İran Kızılayı'nın 1 milyon doz koronavirüs aşısı için Çin'le görüşme halinde olduğunu kaydetmişti.

İran Sağlık Bakanlığı ise ülkede bugüne ek 54 bini aşkın kişinin ölmesine, 1,2 milyon kişinin de enfekte olmasına yol açan pandemiyle mücadele için 40 milyon dozdan fazla aşıya ihtiyaçları olduğunu dile getirmişti.

2017'de göreve gelişinin ardından İran nükleer anlaşmasından tek taraflı çekilen ABD Başkanı Donald Trump, zaman içinde Tahran'a sert yaptırımlar getirmişti.

Salgında büyük kayıplar veren ve hayati öneme sahip tıbbi malzemelere erişmekte güçlük çeken İran dahil farklı kesimlerden, pandemi döneminde bu yaptırımların kaldırılması çağrıları yükselmişti.


Independent Türkçe, Bloomberg

DAHA FAZLA HABER OKU