Katar’ın Ankara Büyükelçisi Al Şafi, Türkiye’de 8 sektördeki yatırımlarının süreceğini açıkladı

Al Şafi, Türkiye'de gayrimenkul, inşaat, turizm, tekstil, gıda, tarım, sanayi ve sağlık sektöründe yatırıma devam edeceklerini söyledi. Büyükelçi, hediye uçak konusuna ise girmek istemediğini söyledi

Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamad Al Sani'nin son Türkiye ziyaretinde iki ülke arasında 10 ayrı anlaşma imzalanmıştı / Fotoğraf: Twitter @QatarEmb_Ankara

Katar Yatırım Otoritesi’nin dünya çapındaki yatırımlarının 400 milyar dolardan fazla olduğuna dikkat çeken Katar Ankara Büyükelçisi Salim Mübarek Al Şafi, Türkiye’nin yatırımcıları cezbeden tüm bileşenlere sahip olduğunu belirterek, gayrimenkul, inşaat, turizm, tekstil, gıda, tarım, hayvancılık, sanayi, sağlık sektöründe yatırıma devam edeceklerini açıkladı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

 Büyükelçi Al Şafi, Tank- Palet Fabrikası iddiaları, Türkiye’ye yönelik yatırımlar, Borsa İstanbul’un yüzde 10’luk hissesinin satın alınması, muhalefetin Katar’la Türkiye arasındaki ilişkiye dönük eleştirilerine yanıt verdi. Kanal İstanbul ve “hediye uçak” tartışmalarına girmek istemeyen Büyükelçi Salim Mübarek Al Şafi’nin, Hürriyet’ten Deniz Gürel’in sorularını yanıtladı.

“Bu sözleri Türkiye gibi büyük ve önemli bir ülkeye yakıştıramıyorum”

Büyükelçi Al Şafi, “Yapılan yatırımlara ‘Türkiye’yi satın alıyorlar’ yorumunu yapanlar var. Nasıl değerlendiriyorsunuz?” sorusuna verdiği yanıtta, “Bu iddiaları başlatanların bu tür açıklamalar yapmadan önce biraz araştırma yapmalarını isterdim. Çünkü bu iddialarla etkilenen ve yanlış yönlendirilen Türk gençlerine karşı ahlaki bir sorumluluk taşımaktadırlar. Türkiye’ye karşı dost, sevgi dolu ve her zaman destekleyici Katar Devleti’ni Türkiye ve halkına kayıtsız şartsız düşman ya da gerçekle tamamen çelişkili olmasına rağmen en iyi senaryoyla tamamen pragmatik bir görünümünde göstermenin ne gibi bir çıkar sağladığını henüz anlamış değilim. Gerçek şu ki, bu sözleri Türkiye gibi büyük ve önemli bir ülkeye yakıştıramıyorum. Türkiye bölgede çok önemli bir ülke ve ülkenin doğası ve yapısı uluslararası yatırımları büyük ölçüde çekiyor. Söz konusu Katar Devleti olduğunda neden konu hıyanet eğilimine kadar gitmektedir?” dedi.

Eleştirilerden dolayı mutlu olmadıklarını belirten Büyükelçi, “Eğer bazılarının bu yatırımların şeffaflığı ile ilgili soruları varsa, bu konuyu yetkili makamlarla görüşerek sorgulamaları, soru ve endişelerini izah etmeli ve gelişigüzel suçlamalar yerine cevap almaları gerekir. Katar Devleti, Türkiye’nin iç politikasına dahil edilmemeli ve bazıları tarafından alet edilmemelidir. Bu durum gözlere kül serpmekten başka bir şeye benzemez ve hiçbir tarafa hizmet etmez” diye konuştu.

elci.jpg
Katar Ankara Büyükelçisi Salim Mübarek Al Şafi, "Bizim herhangi gizli bir gündemimiz yok" diyor / Fotoğraf: Twitter @QatarEmb_Ankara​​​​​​​

“Katar Devleti saldırıya uğruyor ve asılsız suçlamalarla suçlanıyor”

Büyükelçisi Salim Mübarek Al Şafi, muhalefetin ‘Tank palet fabrikası peşkeş çekildi’ iddiası için de, “Bu suçlama, Türkiye’deki yerel savunma sanayisini baltalar ve ona dokunur. Katar, BMC’de sadece yüzde 49 oranında ortak. Mesele bir satış veya satın alma değil, her iki tarafa fayda sağlayan tamamen bir yatırım sürecidir. Fabrika satılmadı, biz de satın almadık. Konu tamamen bağlam dışına çıkarıldı, çarpıtıldı ve tahammül edilemez yüklerle yüklendi. Katar Devleti saldırıya uğruyor ve asılsız suçlamalarla suçlanıyor” diye konuştu.

“Borsa İstanbul’a girme nedeni Türk ekonomisine destek olmak”

Büyükelçi, Borsa İstanbul’un yüzde 10 hissesinin Katar Yatırım Ajansı tarafından satın alınma nedeni ise, “Türk halkına olan sevgimiz ve bizi birbirine bağlayan kardeşlik ilişkimiz ana sebeptir. Elbette işin ticari bir yanı da vardır. Ancak bu yatırımları özellikle Türkiye’de yaptığımızda temel amaç Türk ekonomisine destek olmaktır. Ticari açıdan bakıldığında ise geçen yıl borsadan elde edilen kârlar göz önüne alındığında bu yatırım şüphesiz kârlı bir yatırımdır” şeklinde açıkladı.

Katar Yatırım Otoritesi’nin yatırımlarının tek başına Almanya, İngiltere ve Amerika Birleşik Devletleri de dahil olmak üzere dünya çapında 400 milyar dolardan fazla olduğunun tahmin edildiğini belirten Şafi, Londra Borsası hisselerinin yaklaşık yüzde 11’ine de Katar Yatırım Otoritesi’nin sahip olduğunu söyledi.

Büyükelçi, “Ben herkesi düşünmeye ve sormaya davet ediyorum, bir gün bile Türklere sevgi, destek ve kardeşlikten başka bir şey göstermemesine rağmen bu şiddetli saldırı neden başkalarını değil de Katar Devleti’ne yönelmektedir? Bu saldırının hizmet ettiği amaçlar nelerdir? Maruz kaldığımız baskılara rağmen Türkiye’yi haklı ve doğru pozisyonlarında destekledik ve desteklemeye devam ediyoruz” dedi.

“Suçlamaların bir kısmı hayal ve fanteziler aşamasına kadar gelmiştir”

Türkiye ile Katar arasındaki anlaşmaların şeffaf olmadığı yönünde CHP’nin yaptığı eleştiriler hatırlatılan ve CHP ile bir temasları olup olmadığı sorulan Büyükelçi şöyle konuştu:

“Muhalefet dahil Türkiye’nin bütün partilerine saygı duyuyorum. Ancak Katar Devleti’ni etkileyen görüşlere kesinlikle katılmıyorum. Konunun siyasallaştırılmasına, kullanılmasına ve kimileri tarafından iç politikaya alet edilmesine hayret ediyorum. Bu suçlamaların bir kısmı ileri mübalağalı ve abartılı bir aşamaya gelmiştir. Hatta hayal ve fanteziler aşamasına kadar gelmiştir. Bizim herhangi gizli bir gündemimiz yoktur”

DigiTürk nasıl ödeme yapabilir?

Süper Lig yayıncı kuruluşu DigiTürk ile Türkiye Futbol Federasyonu arasında yapılan yeniden yapılandırma konusundaki eleştirilere de değinen Katar Büyükelçisi, “Farklı şart ve durumlarda yasal yükümlülüklerin gözden geçirilmesini istemek her ticari işletmenin hakkıdır” dedi.

Büyükelçi Şafi, yapılandırmanın nedeninin kurlardaki değişim ve TFF’nin DigiTürk’ten 2020-2021 sezonu için peşin ödeme istediğini belirterek, “2019-2020 sezonunun henüz bitmediği halde bu sezon için DigiTürk nasıl ödeme yapabilir? Bu nedenle DigiTürk, Federasyon’dan ödemeleri yeniden planlamasını istedi. Her iki taraf da uzlaşmaya dayalı bir çözüm bulmak için birlikte çalışıyorlar. Bu sorun yakında çözülecek ve ortak bir formül üzerinde anlaşarak kalan ödemeler gerçekleşecektir” diye konuştu.

 

Hürriyet, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU