AİHM'den Selahattin Demirtaş için "hak ihlali" kararı: Derhal tahliye edilsin

AİHM Büyük Dairesi 15'e karşı iki oyla Demirtaş'ın derhal serbest bırakılması gerektiğine karar verdi

Fotoğraf: AA (aşriv)

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) Büyük Dairesi, Türkiye'de cezaevinde bulunan Halkların Demokrasi Partisi (HDP) eski Eş-Başkanı Selahattin Demirtaş ile ilgili 2018 yılında verilen 'Serbest bırakılmalı' kararına ilişkin yapılan temyiz başvurusunu karara bağladı.

17 yargıçtan oluşan büyük daire mahkemesi 15'e karşı iki oyla Demirtaş'ın derhal serbest bırakılması gerektiğine karar verdi.

AİHM ayrıca, Türkiye hükümetinin birçok itirazını oybirliği ile bazılarını da çoğunluk kararı ile reddetti.

Demirtaş'ın avukatlarından açıklama

Demirtaş'ın avukatları Mahsuni Karaman ve Benan Molu karara ilişkin açıklama yaptı.

Karaman sosyal medya hesabında yaptığı açıklamada şunları söyledi:

AİHM Büyük Dairesi, olması gerektiği gibi, Sn Demirtaş ile ilgili ağır ve tarihi bir karar ile derhal tahliye kararı vermiştir. Bu kararla, müvekkilimiz hakkındaki tüm suçlamalar boşa çıkmış, müvekkilin 4 yıldır siyasi sebeplere bağlı rehin tutulduğu gerçeği tescil edilmiştir. AİHM Daire kararından sonra “karar kesin değil” bahanesi ortadan kalkmıştır. Bu karar kesin ve emredicidir. Türkiye yargısının, “karşı hamle yapar işi bitiririz” anlayışına prim vermeden Sn. Demirtaş’ı derhal serbest bırakması gerekmektedir.

Sosyal medya hesabından açıklama yapan Molu ise, kararın kesin ve bağlayıcı olduğunu belirterek şunları kaydetti:

İHAM Büyük Dairesi, Selahattin Demirtaş ile ilgili tarihi bir kararla Demirtaş'ın derhal serbest bırakılmasına vermiştir. Bu kararla, müvekkilimiz hakkındaki bütün suçlamalar boşa çıkmış, müvekkilin 4 yıldır siyasi sebeplere bağlı rehin tutulduğu tescil edilmiştir.

İHAM'ın 2018 tarihli ilk kararından sonra ileri sürülen ‘karar kesin değil’ bahanesi ortadan kalkmıştır. Bu karar, kesin ve bağlayıcıdır. Türkiye yargısının, ‘karşı hamlemizi yapar, işi bitiririz’ anlayışına kapılmadan Demirtaş’ı derhal serbest bırakması gerekmektedir.

HDP'den açıklama

Halkların Demokratik Partisi (HDP) AİHM'in söz konusu kararını sosyal medya hesabından duyurdu.

Yapılan paylaşımda, "AİHM Büyük Daire, Demirtaş’la ilgili geçen yıl yaptığı duruşmaya yönelik verdiği kararı açıkladı. Bu kararın gereği olarak Demirtaş ve tüm seçilmiş siyasetçiler derhal serbest bırakılmalıdır. Seçilmişleri rehin tutma suçu daha fazla sürdürülemez" denildi.

Ne olmuştu?

Temyiz başvurularını inceleyen AİHM'in beş kişiden oluşan paneli geçen yıl, hem Türkiye'nin hem de Demirtaş'ın avukatlarının yaptıkları başvuruyu kabul ederek, davanın 17 yargıçtan oluşan Büyük Daire'de görülmesini kararlaştırmış Büyük Daire de geçen yıl 18 Eylül’de başvuru ile ilgili bir duruşma düzenlenmişti.

2018 yılı kasım ayında AİHM’in ilgili dairesi, Selahattin Demirtaş’ın yaptığı başvuruyla ilgili olarak Türkiye’nin insan hakları ihlalinde bulunduğuna hükmederek Demirtaş'ın serbest bırakılmasını istemişti.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU