Yerebatan Sarnıcı'ndaki sorunun benzeri, İBB'nin büyük projelerinde de yaşanır endişesi: Taksim, Beyazıt ve Bakırköy meydanları aynı akıbeti yaşar mı?

İBB yetkilileri, Yerebatan Sarnıcı'ndaki sürecin, henüz başlamayan projelerin akıbeti açısından önemli bir işaret olarak görüyor

Fotoğraf: AA

Türkiye'nin olağanüstü gündemine 31 Mart 2019'daki yerel seçimlerde İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ni (İBB) Cumhuriyet Halk Partili (CHP) Ekrem İmamoğlu kazandığından bu yana eklenen yeni madde, "iktidar - İBB çekişmesi" oldu.

Aradan geçen 15 aylık sürede, çok sayıda konuda taraflar birbirini suçlayan açıklamalar yaptı. 

Çekişmeye sahne olan son konu da, UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer alan 1500 yıllık Yerebatan Sarnıcı'ndaki restorasyon çalışması...

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)


İstanbul Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Mahir Polat, tarihi sarnıçta 2017'den bu yana yürütülen restorasyon çalışmasında, güçlendirme gergilerinin olmadığını ve bunun için 23 Ekim'de Koruma Kurulu'na projenin iletildiğini ancak henüz onay alınmadığını duyurdu. 

Habertürk'ten Sevilay Yılman'a konuşan Kültür ve Turizm Bakanlığı Koruma Kurullarından Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Birol İnceciköz ise, restorasyonla ilgili teknik proje ulaştığı anda onay verileceğini söyledi. 

Büyük meydan projeleri de aynı kurulun önüne gidecek

Yerebatan Sarnıcı'yla ilgili tartışma sürerken, gözler İBB'nin Koruma Kurulu'na gidecek projelerine çevrildi.

İBB'nin halk oyuna sunduğu Taksim, Beyazıt, Kadıköy İskele ve Bakırköy meydanları ile Salacak Sahil Bandı gibi projelerinin yanı sıra, Saraçhane'deki İBB binasının kütüphaneye çevrilmesi ve Yenikapı'da Bizans döneminden kalma Theodosius Limanı'yla ilgili projelerde Koruma Kurulu söz sahibi...

"Çıkarılacak engellerin habercisi"

İBB yetkilileri, Yerebatan Sarnıcı'ndaki sürecin, henüz başlamayan projelerin akıbeti açısından önemli bir işaret olduğuna değiniyor ve İBB'nin projelerini yürütememesi için çıkarılacak engellerin habercisi olduğunu ifade ediyor. 

İBB, İstanbul Planlama Ajansı (İPA) eliyle, Taksim, Bakırköy ve Salacak meydanlarıyla ilgili projelerini istanbulsenin.org üzerinden oylamaya açmıştı.

Kazanan projeler yine istanbulsenin.org üzerinden duyurulurken, çalışmalar henüz başlatılmadı. 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU