"Soru yok mu arkadaşlar?" sözüyle haftaya damga vuran Çağdaş Atan'ın, futbola başladığı Altay'dan Süper Lig'in zirvesine uzanan hikayesi

Kariyerine Altay'da başlayan ve aktif futbolculuk yaşantısını sonlandırmasının ardından yoluna antrenör olarak devam eden Çağdaş Atan, ilk teknik direktörlük deneyiminde Süper Lig'in zirvesinde yer alarak ulaşılması güç bir başarıya imza attı

Çağdaş Atan / Fotoğraf: @Alanyaspor

Süper Lig'in geride kalan 12 haftasını 26 puanla Galatasaray ve Fenerbahçe'nin önünde zirvede kapatan Aytemiz Alanyaspor'un genç teknik direktörü Çağdaş Atan, son günlerin en konuşulan isimleri arasında yer alıyor.

Alanyaspor ile Beşiktaş'ı "üstün" bir oyunla 2-1 mağlup eden Atan, maç sonu düzenlenen basın toplantısında "Soru yok mu arkadaşlar" çıkışıyla Türkiye'nin gündemine damga vurdu.

Karşılaşma sonrası Alanyaspor Teknik Direktörü Çağdaş Atan, galibiyeti değerlendirdiği basın toplantısının sonunda müsabakayla ilgili gazetecilerden soru bekledi.

Medya mensuplarından herhangi bir soru gelmemesine şaşıran genç teknik adam bu şaşkınlığını, "Soru yok mu arkadaşlar?" sözleriyle gösterdi ve ekledi:

O zaman gelmenize ne gerek vardı.

 

 

Atan'ın çıkışı, sosyal medyada çok tartışılırken, medya mensupları ise "bilgisizlik", "yetersizlik" ve "yandaşlıkla" suçlandı.

Daha sonra Alanya'da Dim TV kanalına açıklamalarda bulunan Atan, kulübün medya sorumlusu ile basın toplantısına geldiklerinde içeride üç kişinin bulunduğunu ve zaten onlardan soru da beklemediğini ifade ederek, yaşananlarla ilgili şöyle konuştu:

Bizim beklentimiz orada ya da şok oluşumuz, Teoman'a yazılı, telefonla veya Whatsapp'tan bir soru gelmemiş olmasınaydı. Bazı ajans sahipleri ve ajanstaki bazı arkadaşlar bu olayı farklı yere götürdüler. Benim asla ve asla oradaki ajans çalışanlarına, orada bulunan muhabir arkadaşlara ve yerel basına bir tepkim olmadı. Benim tepkim sadece Teoman'a Whatsapp üzerinden veya yazılı olarak soru gelmemesineydi. Umarım bu konu bu şekilde açıklık kazanır. 

 

Çağdaş Atan - AA1.jpg
Çağdaş Atan, ilk antrenörlük deneyimini Sergen Yalçın'ın yardımcısı olarak Gaziantepspor'da yaşadı / Fotoğraf: AA

 

Çağdaş Atan kimdir?

29 Şubat 1980'de İzmir'de doğan Çağdaş Atan, futbol tutkunu bir ailede yetişti.

Yurt gazetesi yazarı ve Çamdibi Gençlerbirliği'nin eski yöneticisi olan İbrahim Aktaş, Atan'ın futbola tutkusunu şu sözlerle ifade etmişti:

Amcası Metin Atan, uzun yıllar profesyonel olarak Altınordu ve İzmirspor’a hizmet etti. Çağdaş’ın kardeşi Cemal’de hem profesyonel hem de amatör futbolcu olarak Türk futbolunun içerisinde yer aldı. Çağdaş’ın kuzenleri Olcay, Örpen ve son dönemde televizyon dizilerinde yıldızı parlayan, Altay altyapı patentli Berk de, Atan ailesinin ne kadar sporcu bir kişiliğe sahip olduklarının en büyük göstergesi...

8 yaşına geldiğinde ailesinin de desteğini arkasına alan Çağdaş, Türkiye'nin en köklü kulüplerinden olan Altay'ın altyapısında futbola başladı.

Uzun boyu, güçlü fiziğiyle arkadaşları arasında dikkat çeken Çağdaş, zamanla yükseldi ve 1 Temmuz 2000'de Marmaris Belediyespor'a transfer oldu. Burada ilk profesyonel sözleşmesine imza atan Çağdaş, 3. Lig şampiyonluğu yaşadı. Yeni takımı ile 28 kez sahaya çıkan genç futbolcu 7 gol atarak rüştünü ispatladı.

Bir yıl sonra yeniden eski takımına dönen genç futbolcu, Adnan Özbağcı yönetimindeki Altay'da Sinan Kaloğlu ve Tahir Karapınar gibi isimlerle birlikte Süper Lig'e çıkmak için mücadele etti.

 

 

Sezon sonunda Süper Lig'e çıkmayı başaran İzmir ekibinde 25 maçta forma giyen Atan, 1 kez golle buluştu.

18 Ağustos 2020'de Diyarbakırspor ile oynadıkları maçta ilk Süper Lig deneyimini yaşayan Atan, ilk golünü ise ligin ikinci haftasında Göztepe ile oynadıkları maçın 20. dakikasında kaydetti.

İlk sezonunda takımının maçlarının tamamında ilk 11'de başlayan Atan, sezon sonu küme düşmelerinin ardından bir başka Süper Lig ekibi Denizlispor'a transfer oldu.

2003-04 sezonunu 5. sırada tamamlayan Denizlispor'da gösterdiği performansla dikkatleri üzerine çeken Atan, forma giydiği 32 maçta 2 gollük performans sergiledi.

 

Çağdaş Atan - AA2.jpg
Atan, yardımcı antrenör olduğu Alanyaspor'a bu kez teknik direktör olarak döndü / Fotoğraf: AA

 

Beşiktaş'a transferi

Atan, 1 Temmuz 2004'te 1 milyon euro bonservis bedeliyle Beşiktaş'a transfer oldu.

2 sezon boyunca siyah-beyazlı formayı giyen Atan'ın ayrılığı da o dönem çok konuşulmuştu.

Fenerbahçe'nin şampiyon olduğu 2004-05 sezonunda 4. ve Galatasaray'ın şampiyon olduğu 2005-06 sezonunda da ligi 3. sırada bitiren Beşiktaş'ta Çağdaş Atan, bir maç sonu yaptığı açıklamalarla gündeme damga vurmuştu.

8 Nisan 2006'da İnönü Stadı'nda Malayaspor ile oynanan ve 2-2 beraberlikle sona eren maçta taraftarlardan tepki görmüş ve şu açıklamayı yapmıştı:

Bazı şeyler benim gitmem ile bitecekse, ben zaten Beşiktaş formasını giymek istemiyorum. Beşiktaş benim için bitmiştir. Beşiktaş bu taraftar mentalitesiyle gittikçe, 10 sene daha şampiyon olamaz.

Bu açıklamaları sonrası kalan haftalarda kadro dışı bırakılan Atan, sezonun tamamlanmasının ardından 750 bin euro bedelle Trabzonspor'a transfer olmuştu.

Siyah-beyazlı formayı 54 kez giyen Çağdaş Atan, 2 kez rakip fileleri havalandırdı.

Atan, Trabzonspor ile ilk maçına 5 Ağustos 2006'da Kayserispor karşısında çıktı.

İki sezon boyunca bordo-mavili formayı 51 kez sırtına geçiren Atan, 6 gol ve 2 asistlik performans gösterdi.

 

Çağdaş Atan-Alanyaspor1.jpg
Çağdaş Atan, Basel ile ikisi İsviçre Süper Ligi olmak üzere 3 kez kupa sevinci yaşadı / Fotoğraf: @Alanyaspor

 

Yönünü Avrupa'ya çevirdi

Trabzonspor'da geçirdiği başarılı dönemin ardından rotasını Avrupa'ya çeviren Atan, yaz transfer döneminde Almanya'nın Energie Cottbus takımına bedelsiz olarak transfer oldu.

 

 

Cottbus ile Bundesliga'da 32 maçta oynayan Atan, 2 gol, 1 asistlik performansının ardından İsviçre'nin Basel takımına gitti.

Basel'i tercih etmesinin gerekçesini Avrupa kupalarında mücadele edecek olması olarak gösteren Atan, kariyerinin en parlak dönemlerini de burada yaşadı.

2009-10 ve 2010-11 sezonlarında İsviçre şampiyonluğu yaşayan Atan, 2010'da da İsviçre Kupası zaferi elde etti.

2 sezon boyunca 65 kez sahaya çıkan deneyimli futbolcu, 2 gol ve 3 asistle oyununu süsledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Beşiktaş taraftarına mesaj gönderdi

Basel'e transfer olduğu dönem Anadolu Ajansına açıklamalarda bulunan Çağdaş Atan, Beşiktaş'tan ayrılırken sarf ettiği sözlerle ilgili açıklamalarda bulundu.

Beşiktaş'tan ayrılırken yaptığı çıkışının biraz fazla sert olduğunu itiraf eden Atan, şunları kaydetti:

Konuşma tarzım bana yakışmadı. Onun biraz üzüntüsü var. Ama ayrılmayı kafama koymuştum. O sözleri söylemem kendime olan güvenimden kaynaklandı, heyecanım hevesim söyletti. On sözler Çağdaş'ın bir gençlik hatası olarak değerlendirsin. Artık yurt dışındayım ve özellikle Almanya'da çok şey öğrendim, değiştim, olgunlaştım.

Sezonun bitmesiyle rotasını tekrar Türkiye'ye çeviren Atan, sırasıyla Akhisar Belediyespor, Gaziantep Büyükşehir Belediyespor ve Manisaspor maceralarının ardından aktif futbol kariyerine nokta koydu.

 

ÇAğdaş Atan-Alanyaspor2.jpg
Atan'ın öğrencileri, Süper Lig'de oynadığı 12 maçta rakip fileleri 22 kez havalandırırken kalelerinde 7 gol gördü / Fotoğraf: @Alanyaspor

 

Antrenör olmaya karar verdi

Futbolu bırakmasının ardından yeşil sahalardan uzak kalamayan Atan, kişisel gelişimine önem vererek antrenörlük eğitimi almaya başladı.

İlk antrenörlük deneyimine Beşiktaş'ta oynadığı dönemden takım arkadaşı olan Sergen Yalçın'ın ekibine girerek yaşayan Atan, 2016'da Gaziantepspor, 2017'de Kayserispor ve Eskişehirspor'da Yalçın'ın yardımcılığını üstlendi.

 

 

Sergen Yalçın'ın 2018'de Konyaspor'da göreve başlamasıyla buraya gelen Atan, daha sonra Alanyaspor ve Yeni Malatyaspor deneyimleri yaşadı.

2019-20 sezonunda Abdullah Avcı'nın görevden ayrılmasının ardından Beşiktaş'ta Sergen Yalçın'ın teknik direktörlüğe getirileceği konuşulmaya başlandı.

Anlaşma sağlanması durumunda yolu yeniden siyah-beyazlı ekiple kesişecek olan atan, Beşiktaşlı taraftarların gönlünü şu sözlerle aldı:

Sergen Hocanın bu transferi gerçekleşir gerçekleşmez ama ben artık 40 yaşında bir teknik adamım. 26 yaşımda futbolcuyken yaptığım bir hata daha önüme çıksın istemem. Özrü kabul etmek büyüklüktür. Saygılar. 

 

 

2019-20 sezonunu Beşiktaş'ta Sergen Yalçın'ın yanında tamamlayan Atan, Erol Bulut'un Alanyaspor'dan ayrılmasının ardından kendi yolunu çizmeye karar verdi.

Bir dönem yardımcı antrenörlük yaptığı kulübe bu kez teknik direktör olarak dönen Atan, 2020-21 sezonuna şimdiden damgasını vurdu.

 

 

Geçen pazar Alanya'da eski ustasının takımını konuk eden Atan'ın öğrencileri, sahadan 2-1'lik galibiyetle ayrılarak önemli bir başarıya imza attı.

Süper Lig'de oynadıkları 12 maçın 8'ini kazanan ve 2'şer kez mağlubiyet ve beraberlik yaşayan Atan yönetimindeki Alanyaspor, topladığı 26 puanla Beşiktaş, Fenerbahçe ve Galatasaray'ı geride bırakarak zirvedeki yerini koruyor.

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU