Sudan Başbakanı arabuluculuk önermek için Etiyopya'ya gitti

Abdullah Hamduk, Tigray sınırındaki güvenlik tehdidi konusunda endişelerini dile getirmek üzere iki günlük ziyarete çıktı

(WFP/Leni Kinzli)

Sudanlı üst düzey bir hükümet kaynağının verdiği bilgiye göre Sudan Başbakanı Abdullah Hamduk, Etiyopya'nın kuzeyindeki Tigray bölgesinde devam eden çatışmalarla ilgili arabuluculuk teklif etmek üzere pazar günü bu ülkeye gitti ancak teklif Etiyopya hükümeti tarafından gereksiz sayılarak ciddiye alınmadı.

Kaynak, Sudanlı güvenlik yetkililerinin eşlik ettiği Hamduk'un iki günlük ziyareti sırasında, ülkesinin Tigray sınırındaki güvenliğine yönelik tehditlerle ilgili endişelerini iletmeyi de planladığını söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

4 Kasım'da Etiyopya hükümetiyle, o dönem Tigray'ı yöneten Tigray Halk Kurtuluş Cephesi (TPLF) arasında çatışmalar patlak vermişti. Birleşmiş Milletler'in (BM) tahminlerine göre, binlerce kişinin öldürüldüğü, 950 binden fazla kişinin yerlerinden edildiği ve bu kişilerin yaklaşık 50 bininin Sudan'a gittiği düşünülüyor

Başbakan Abiy Ahmed'in başında olduğu hükümet, kendilerine bağlı güçlerin 29 Kasım'da bölgenin başkenti Mekelle'nin kontrolünü ele geçirmesinin ardından TPLF'ye karşı zafer ilan etmiş ve Tigray'da düzeni yeniden sağlamakta olduklarını bildirmişti.

Çatışmaların başlamasından bu yana ilk sivil yardım konvoyu cumartesi günü Mekelle'ye ulaşmış, hükümet tarafından atanan geçiş yönetimi de pazar günü göreve başlayacaklarını duyurmuştu.

TPLF ise Mekelle'yi çevreleyen dağlardan savaşmaya devam ettiklerini belirtmişti.

Çatışmaların başlamasından bu yana Tigray'la olan iletişim imkanlarının çoğunun çökmesi ve hükümetin gazetecilerle yabancı yardım kuruluşlarına erişimi kısıtlamasından dolayı her iki tarafın da iddialarını doğrulamak neredeyse imkansız.
 


Devlete bağlı Fana TV'nin haberine göre Abiy, Sudan Başbakanı Hamduk'u başkent Addis Ababa'daki havaalanında karşıladı. Abiy daha sonra paylaştığı tweet'te, Sudan heyetiyle aralarında iyi görüşmeler gerçekleştiğini ve "iki ülkenin işbirliğini daha da güçlendirecek çeşitli konularda mutabakata vardıklarını" belirtti.

Etiyopya Başbakanı, Sudan'ın arabuluculuk teklifindense hiç bahsetmedi.

Abiy'in sözcüsü Billene Seyoum, Reuters'ın arabuluculuk teklifini sorması üzerine şöyle konuştu:

Ne arabuluculuğu?

Askeri anlaşmazlık Mekelle'ye hakim olunmasıyla sona erdi ... Tigray'da geçici yönetim kuruldu ve bir bölgesel konsey oluşturuldu.

Seyoum, TPLF'ye atıfta bulunarak "Suç grubunun kalıntıları kaçtı" diye ekledi.

Yorum talebiyle ilgili olarak TPLF yetkililerine henüz ulaşılamadı.

Etiyopya, çatışmalara dair Afrika Birliği'nin teklifi dahil olmak üzere önceki arabuluculuk önerilerini geri çevirmişti. Etiyopya yönetimi, TPLF'ye yönelttiği suçlamada, bu partinin 4 Kasım'da Tigray'da konuşlanmış federal birliklere ani bir saldırı başlatan hain yönetime liderlik ettiğini savunuyor. TPLF liderleriyse çatışmayı kendilerinin başlattığı iddiasını yalanlıyor.

Bölgesel uzmanlar, Sudan'ın önemli sınır geçişleri üzerindeki kontrolünü, Etiyopya'da her iki tarafı da görüşmeye zorlamak için bir baskı unsuru olarak kullanabileceğini öne sürüyor. Ancak şimdiye dek Sudan'ın böyle davrandığına dair açık bir emare görülmüyor.

Reuters



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Independent Türkçe için çeviren: Onur Bayrakçeken

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU