YSK'nın iptal kararı için kim, ne dedi?

İstanbul seçiminin iptal edilmesine tüm siyasi partilerden tepki geldi

Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) İstanbul seçimlerini iptal etmesinin ardından kararın yankıları sürüyor.

Sosyal medyadan kararla ilgili çok sayıda tepki geldi.

Bunlardan bazıları şu şekilde:

CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Bekaroğlu, "YSK'nın İBB seçimlerinin yenilenmesi kararı aldığı bildiriliyor. Bu bir rezalettir, hukukun katlidir... Türkiye demokrasisi büyük bir darbe almıştır" dedi. 

 

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş Twitter hesabından "Hak yerini bulacak" paylaşımı yaptı. 

 

 

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer de kararla ilgili sosyal medya hesabından açıklama yaptı. Soyer, "İstanbul seçimleri hakkında verilen karar kamu vicdanını derinden yaralamıştır. Fakat yılgınlık ve karamsarlığa asla yer yok. Başlayan değişimi hiçbir güç durduramaz" dedi.

 

 

Halkların Demokratik Partisi'nin (HDP) Twitter hesabından yapılan açıklamada da "YSK, hukuku çiğneyerek, kendini inkar ederek ve iktidar baskısına boyun eğerek, zerre kadar demokratik meşruiyeti olmayan bir karar almıştır. Hakimler bir kez daha cübbelerini iliklemiş, vicdani ve hukuki değerleri yok saymıştır" ifadeleri kullanıldı. Merkez Yürütme Kurulu'nun yarın toplanarak İstanbul kararını ve açlık grevlerini değerlendireceği bilgisi verildi.
 

 

HDP Milletvekili Ahmet Şık da karar tepki gösteren isimlerden. Şık, "6 Mayıs 2019, Türkiye'de yine darbe oldu" dedi.

 


HDP'li Hasip Kaplan da sosyal medya hesabından "Bekle bizi İstanbul!" ifadelerini kullandığı bir mesaj paylaştı.
 


Millet ittifakının bir diğer ortağı İYİ Parti'nin İstanbul İl Başkanı Buğra Kavuncu da YSK'nın kararına Twitter hesabından tepki gösterdi. Kavuncu, "Yazık, hem de çok yazık! Bu ülkeye bunu yapmaya hakkınız yok" dedi.

 

 

İYİ Parti TBMM Grup Başkan Vekili Lütfü Türkkan ise, "İstanbul seçiminin iptali ile sadece AK Parti değil, Türkiye çok şey kaybetti. En çok kaybeden de Recep Tayyip Erdoğan oldu" dedi. 

 

 

AK Parti'den de kararla ilgili yorumlar geliyor. AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Fatma Betül Sayan Kaya, "YSK, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçiminin iptaline ve yenilenmesine karar verdi. Milletimizin vicdanını rahatsız eden şaibe ve usulsüzlüklerin kanıtlanması sonucu bu karar hayırlı olsun" dedi. 

 

 

MHP'nin YSK temsilcisi Kürşat Türker Ercan da, "Yüksek Seçim Kurulu İstanbul Büyükşehir Belediyesi Seçimleri için AK Parti'nin yapmış olduğu olağanüstü itirazı oy çokluğu ile kabul etti. İstanbul'da seçimler yenileniyor. MHP Maltepe itirazları ile Büyükçekmece itirazlarının görüşülmesine devam edilecek" dedi. 

 

 

Türkiye Komünist Partisi de (TKP) seçimlerin yenilenmesi kararını "genel oy hakkının gaspı" olarak niteledi. Partinin internet sitesinde yer alan açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

"Her durumda TKP bu girişime karşı kararlı bir duruş sergileyecektir. Partimizin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Zehra Güner Karaoğlu, 23 Haziran’da yapılacağı duyurulan oylamada hiçbir biçimde aday olmayacaktır."

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU