Birleşik Krallık'ta kullanılmaya başlamıştı: Pfizer ve BioNTech aşısının "alerjik" yan etkisi tespit edildi

Yapılan açıklamada, aşı olan 2 personelinde sağlık geçmişinde ciddi alerjik reaksiyonları olduğu kaydedildi

Birleşik Krallık'taki merkezlerde, Pfizer ve Alman BioNTech tarafından geliştirilen yeni tip koronavirüs aşısının yaygın kullanımına başlandı / Fotoğraf: İHA

Birleşik Krallık, ABD’li Pfizer ve Alman BioNTech tarafından geliştirilen yeni tip koronavirüs (Kovid-19) aşısının yaygın kullanım için onay vermişti.

Aşının yaygın kullanımına onay veren ilk ülke olan Birleşik Krallık’taki merkezlerde, 80 yaş üzerindeki hastalar ile sağlık ve bakım personeline dün itibariyle toplu aşılama programı kapsamında ilk dozlar verildi. 

2 sağlık çalışanında alerji semptomlarına rastlandı

Aşının ilk dozunu alan 2 sağlık çalışanında bir müddet sonra alerji semptomlarına rastlandı.

Ulusal Sağlık Sistemi (NHS) tarafından bugün yapılan açıklamada, her 2 personelinde sağlık geçmişinde ciddi alerjik reaksiyonları olduğu kaydedildi.

NHS'nin Ulusal Tıbbi Direktörü Profesör Stephen Powis, "Yeni aşılarda yaygın olduğu üzere MHRA (İlaçlar ve Sağlık Ürünleri Düzenleme Kurumu) ihtiyati olarak ciddi alerji geçmişi olan kişilerin aşıyı almamalarını tavsiye etti" dedi.

Powis, her iki sağlık personelinin de durumunun iyi olduğunu bildirdi.

Öte yandan ABD ilaç devi Pfizer ve Alman şirketi BioNTech, aşıya yönelik ciddi güvenlik endişeleri olmadığını söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Sputnik V aşısı için özel şartlar getirildi

Rusya'da Kovid-19'a karşı geliştirilen "Sputnik V" (GamKovidVak) aşı adayının vatandaşlara enjekte edilmesi süreci başkent Moskova'daki 70 klinikte geçen hafta başladı.

AA'nın haberine göre, aşı olmak için başvuruda bulunanlar önce poliklinikte özel ayrılan bölümde muayene ediliyor.

Gerekli kontrollerden geçtikten sonra aşı olan vatandaşların durumları, dinlenme odasında yaklaşık 30 dakika takip ediliyor.

Moskova'daki 68 No'lu Şehir Polikliniği Baş Hekimi Natalya Kuzenkova, "Kovid-19'a karşı aşılanmak isteyen kişinin son ay içinde herhangi bir başka aşı yaptırmamış olması gerekiyor. Ağır hastalıkları olan, bağışıklık sistemini etkileyen ilaç içen ve ateşi olan kişiler aşı yaptıramıyor. Ayrıca aşı yaptırmak isteyenlerin, enfeksiyon hastalıklarına yakalanmamış olması gerekiyor" dedi.

Aşılamanın iki aşamadan oluştuğunu anlatan Kuzenkova, ilk etapta tek dozun, 21 gün geçtikten sonra da ikinci dozun vurulduğunu söyledi.

"Sputnik V" aşı adayının ciddi yan etkileri olmadığını savunan Kuzenkova, "Kovid-19 aşısının, grip aşısında olduğu gibi, aşının yapıldığı yerde ağrı ve şişkinliğin oluşması, ateşin çıkması, vücutta halsizliğin yaşanması gibi yan etkileri var" şeklinde konuştu.
 

Independent Türkçe, AA

DAHA FAZLA HABER OKU