Habertürk yazarı: Aşımı yaptırdım

“Eğer gerçek aşı denk geldi ise şanslı olduğumu düşünüyorum”

Fotoğraf: Reuters

Habertürk yazarı Sevilay Yılman, Çin menşeili yeni tip koronavirüs (Kovid-19) aşısını yaptırdığını yazdı. Aşı için gönüllü olan Yılman, yazısını kaleme aldığı sırada herhangi bir hastalık belirtisi olmadığını vurguladı.

Yılman, bugünkü köşe yazısında yaptırdığı aşı hakkında şunları yazdı:

Bir aksilik olmaz ise bu ay Türkiye’de yapılmaya başlanacak Çin menşeli Sinovac’ın aşısının etkilerini ölçümlemek için yapılan ve tamamı gönüllülerin dahil olduğu bir deney. Toplamda 12 bin 450 kişiye aşı yapılması hedefleniyor. İki doz halinde yapılıyor. İlk dozdan önce PCR testi yaptırmak zorunlu. Aşı olabilmeniz için testinizin negatif ve antikor taşımıyor olmanız şart. Pazartesi ilk doz yapıldı. İkincisi ilk dozdan 14 gün sonra. Yani ayın 21’inde…

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bunun bir araştırma olduğu için gönüllülerin bir kısmına gerçek bir kısmına da boş aşı verildiğini hatırlatan Yılman, kendisine hangisinin denk geldiğini bilmediğini vurgulayarak şunları söyledi:

Amaç gerçek aşı ile aşı olmayanlar arasında etki farkını ölçebilmek. Bu satırları yazarken 24 saat olmamıştı henüz aşının ilk dozunu yaptıralı. Ancak ekleyeyim şu ana kadar ateş, öksürük vs gibi Kovid-19'a işaret eden herhangi bir semptom olmadı.

Sadece eğer psikolojik değilse enjeksiyon zerk edildikten yaklaşık 10 dakika sonra aşının yapıldığı kolumda hafif bir yanma oldu. Ve ara ara o yanma hissini alıyorum hala. Bu arada aşıyı yaptırdığım İstanbul Cemil Taşçıoğlu hastanesinde aşı olan daha evvelki gönüllülerin durumunu da öğrendim.

Gönüllülerde en fazla görülen yan etki yorgunlukmuş. Onun da oranı yüzde 10 civarında. Ateş vs gibi etkiler yok denecek kadar az. Eğer gerçek aşı denk geldi ise şanslı olduğumu düşünüyorum. Çünkü dün benzer deneyi yapan Endonezya’daki sonuçlara göre Çin Aşısı Sinovac’ın yüzde 97 koruma sağladığı açıklandı.

Ben gönüllü olup deneye katıldım ve Çin menşeli aşımı yaptırdım! Darısı artık sizlerin başına…

 

Habertürk, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU