Fil Adam’ın mezarı bulundu

David Lynch’in ünlü filmine konu olan Fil Adam’ın mezarının bulunduğu iddia ediliyor

David Lynch'in Merrick'in yaşamını anlatan ve sinema tarihine geçen Fil Adam filminden bir sahne / Fotoğraf: EMI 

Bir yazarın iddiasına göre, Joseph Merrick’in isimsiz mezarı Londra’da bulundu. Viktorya döneminin bu ünlü "ucubesi" daha çok Fil Adam lakabıyla tanınıyor.

Jo Vigor-Mungovin, Merrick’in ölümünden neredeyse 130 yıl sonra, uzun arayışlar sonucu Merrick’in kesin olarak Doğu Londra’daki mezarlıkta gömülü olduğunu söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ciddi biçim bozukluğu sebebiyle bir sirk cazibesi atfedilen tıbbi mucize olan Merrick’in iskeleti 1890’da ölümünden sonra Londra Kraliyet Hastanesi’nde dikkatli bir biçimde korunmuştu. Fakat, yumuşak dokusunun gömüldüğü yer bir yüzyıldır sırrını koruyordu.

Merrick’in hayatı, 1980’de David Lynch’in Fil Adam (The Elephant Man) filminde gösterilmişti. Film bazı eleştirmenlerin listelerinde tüm zamanların en iyi filmleri arasında yer almıştı. Leicester sakininin şekil bozukluğunun sebebi belirsizliğini koruyor, fakat bazıları bunun Proteus sendromu denilen genetik bir bozukluktan kaynaklandığına inanıyor.

Vigor-Mungovin, Merrick’in öldüğü yıllardaki mezarlık kayıtlarına başvurdu ve Epping Ormanı yakınlarındaki Londra Şehir Mezarlığı ve Krematoryumu’na defnedildiğini keşfetti.

Merrick’in biyografisinin yazarı, araştırmasının Merrick’in kalıntılarının olduğu yerle alakalı soru sorulmasıyla başladığını söyledi.

BBC Leicester’e konuşan Vigor-Mungovin, “Bu soru sorulduğunda hazırlık bir biçimde, aynı bölgede öldükleri için muhtemelen Karındeşen Jack’in kurbanlarıyla aynı yere gitmiştir dedim” diye ifade etti.  

Vigor-Mungovin, “Sonra eve gittim ve bu konu hakkında gerçekten düşündüm. Karındeşen’in iki kurbanının gömülü olduğu, Epping Ormanı yakınlarındaki Londra Şehir Mezarlığı ve Krematoryumu kayıtlarını incelemeye başladım. Öldüğü zamanı da içeren 8 haftalık bir dilimi incelemeye karar verdim ve işte Joseph Merrick oradaydı” diye konuştu.

Kayıtlarda defin tarihi, Merrick’in 11 Nisan’daki ölümünden 2 hafta sonrasını, 24 Nisan 1980’i gösteriyordu.

Vigor-Mungovin, doğru mezarı bulduğundan “yüzde 99 emin” olduğunu söyledi. “Her şey uyuşuyor, bu tesadüften daha fazlasına işaret ediyor.”

Merrick’in isimsiz mezarı önce hatıra bahçesiyle sınırlandırıldı, fakat Vigor-Mungovin mezarlık yetkililerinin yardımıyla çok daha spesifik bir noktanın tespit edildiğini söyledi.

Vigor-Mungovin, Merrick’e yakında uygun bir mezar taşı verileceğini söyledi.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/uk/home-news

Independent Türkçe için çeviren: Esra Güngör

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU