Asgari ücret siyasetin de gündeminde

2019 için belirlenen asgari ücret TBMM'deki grup toplantılarında değerlendirildi

Milyonlarca çalışanı ilgilendiren asgari ücret siyasetin de gündemindeydi.

 

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2019'da net 2 bin 20 TL olarak belirlenen asgari ücret tutarı ile ilgili olarak yüzde 26'nın üzerinden gerçekleşmesinin önemli olduğunu vurguladı.

"Şu artış çok önemli. Bunu Bay Kemal'in çok iyi bilmesi lazım ama anlamaz. Asgari Ücret Tespit Komisyonu, asgari ücreti 2019 yılı için 2 bin 20 lira olarak açıklandı. Çalışmalar en iyi rakamı üzere yürütüldü. İşveren, işçi tüm sendikalara burada ittifakla kararı aldılar, bakanımız da açıklamayı yaptı. Ülkemize hayırlı uğurlu olsun."

 

 

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, yeni asgari ücret tutarını eleştirdi.

Kılıçdaroğlu "Niye 2200 lira değil? 2200 lirayı CHP'li belediyelerde 1 Ocak'tan itibaren uygulayacağız" dedi. Asgari ücreti 2019 bütçesi üzerinden eleştirdi.

"AK Parti ve MHP'nin ortak oylarıyla 2019 bütçesi kabul edildi. Bu bütçe millete bir şey getirmiyor. Tefecilere hizmet eden bir bütçedir. Bu bütçe asgari ücretlilere ne getirdi. 2 bin 20 lira açıkladılar. niye 2 bin 200 lira değil. Sesimi kesmeyeceğim, ocaktan itibaren CHP'li bütün belediyelerde asgari ücret 2 bin 200 lira olacak. Mart ayında kazandığımız belediyelerde de asgari ücreti 2 bin 200 tl yapacağız. Ocak ve mart ayı arasındaki farkını da vereceğiz. Çalışanların yüzde 40'ı asgari ücretle geçiniyor. Bu bütçe asgari ücretin altına çalışan 1 milyon 800 bin işçiye bir şey getiriyor mu? Hiçbir şey getirmiyor."

 

 

HDP grup toplantısında konuşan Eş Genelbaşkan Sezai Temelli'nin de gündeminde asgari ücret vardı. Temelli, ücretin sorunun süreceğini gösterdiğini söyledi.

 

"Asgari ücret 2 bin 20 liraya çıktı, yüzde 26 arttı ama bu yetersiz çünkü yoksullaşma sürüyor. Ücretiniz artsa da satın alma gücünüz düşüyor. Esnaf, çiftçi, emekçiler, işçiler zor durumda ve asgari ücret yine bu zorluğun devam edeceğini gösteriyor. Geçen yılın başında asgari ücret 424 dolarken şimdi 380 dolar. Asgari ücret 2 bin 20 liraya çıktı, yüzde 26 arttı ama bu yetersiz çünkü yoksullaşma sürüyor. Ücretiniz artsa da satın alma gücünüz düşüyor. Yani fakirleşiyorsunuz, çalışarak yoksullaşıyorsunuz."

 

 

İYİ Parti lideri Meral Akşener asgari ücretin belirlenirken TÜİK verileri ile oynandığını iddia etti. Akşener, ekonomideki küçülmenin devam edeceğini, işsizliğin artacağını, hayatın daha da zorlaşacağını söyledi.

"2002’de 135 milyar dolar olan dış borcun bugün 490 milyar dolara çıktığını ifade eden Meral Akşener, "1960'tan bu yana işsizlik oranlarında en kötü 10 yıl, AK Parti iktidarıyla geçen son 10 yıldır. KOBİ’ler borç batağında, karşılıksız çek tutarı yüzde 60 artmış. Dolar kuru 3,7'den 5,3'e çıkmış. Para bulmak için Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı satışa çıkarılmış. Markette poşeti bile parayla satar olmuşlar. Hatta size bir sır vereyim, o 25 kuruşun 15 kuruşunu da bakanlık alıyor. Nereye el atsan elinde kalıyor."


 

DAHA FAZLA HABER OKU