Halkın Mücahitleri: Tahran'ın suçlamaları kabul edilemez

İran nükleer programının kilit isimlerinden Muhsin Fahrizade, Tahran eyaletine bağlı Absederd ilçesinde aracına düzenlenen saldırıda hayatını kaybetti

Fahrizade'nin cenaze töreni / Fotoğraf: Mehr Haber Ajansı

İran rejim muhalifi Halkın Mücahitleri Örgütü, bilim adamlarından Muhsin Fahrizade’nin suikastine karıştıklarına dair suçlamalara tepki gösterdi. Örgüt, bu iddiaları yalan ve nefret rejiminin bir adımı olarak nitelendirdi.

Yapılan açıklamada, “Nükleer bilim adamlarını öldürdüklerine dair Halkın Mücahitleri’ne yöneltilen suçlamalar yeni değil. Bu, Molla rejiminin tüm nükleer yapısının ve nükleer programının açığa çıkmasına bir tepkidir” ifadelerine yer verilerek "örgüt, Şemhani’nin öfkesini, nefretini ve yalanlarını reddediyor” dendi. Örgüt, İran’ın 2004 yılında ilk bombayı yapmasından Fahrizade’nin sorumlu olduğunu hatırlatarak  "Dünya ve İran halkı mollaların hızla nükleer bombaya ulaşma tehlikesinden kurtuldu" ifadesini kullandı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ne olmuştu?

İran nükleer programının kilit isimlerinden Muhsin Fahrizade, Tahran eyaletine bağlı Absederd ilçesinde aracına düzenlenen saldırıda hayatını kaybetti. 

İranlı dini liderler ve askeri yetkililer bilim insanının öldürülmesinden İsrail'i suçladı. İran 2010'dan bu yana suikaste kurban giden İranlı nükleer bilim insanlarının ölümünden İsrail'i sorumlu tutuyor.

Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, saldırıda İsrail'in rolü olduğuna dair ciddi belirtiler bulunduğunu söyledi.

Devrim Muhafızları Ordusu Genel Komutanı Hüseyin Selami, Fahrizade'nin ölümünden İsrail'i sorumlu tutarak, "Geçmişte sahada hiçbir adımı karşılıksız bırakmayacağımızı gösterdik" ifadelerini kullandı. 

Netanyahu, Nisan 2018'de yaptığı bir açıklamada İranlı nükleer bilimci Fahrizade'ye işaret etmiş ve "Bu ismi unutmayın" demişti.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Şarku'l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU