Cumhurbaşkanı Erdoğan açıkladı: Hafta içi gece, hafta sonu tam gün sokağa çıkma sınırlaması geldi

Erdoğan'ın açıkladığı yeni kararların uygulanmasına salı akşamından itibaren başlanacak

Fotoğraf: AA

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kabine toplantısının ardından açıklamalarda bulundu, alınan yeni kararları açıkladı.

Salgının olumsuz etkisini azaltmak için, insan hareketliliğini en aza indirmeyi amaçlayan tedbirler dışında çare bulunmadığını ifade eden Erdoğan, "Hafta içi her gün gece saat 21.00 ile sabah 05.00 arasında genel sokağa çıkma sınırlaması uygulanacaktır. Kısıtlama hafta sonları cuma akşamı 21.00'den pazartesi sabahı 05.00'e kadar kesintisiz devam edecek, yani cumartesi ve pazar artık evlerimizdeyiz" dedi.

Erdoğan, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınına ilişkin, "Salgının olumsuz etkisini azaltmak için, insan hareketliliğini en aza indirmeyi amaçlayan tedbirler dışında çare bulunmuyor. 83 milyon hep birlikte seferberlik ruhuyla hareket etmemiz gerekiyor. Vatandaşlarımızın salgın tehdit olmaktan çıkana kadar mecbur kalmadıkça kalabalığa karışmamasını, dikkatli hareket etmelerini istiyoruz" ifadelerini kullandı. "Hastanelerimizdeki doluluk oranlarını ne kadar aşağıda tutabilirsek, salgınla mücadelede kendimizi o derece güvende hissederiz" ifadesini kullanan Erdoğan, "Salgının olumsuz etkisini azaltmak için, insan hareketliliğini en aza indirmeyi amaçlayan tedbirler dışında çare bulunmuyor" dedi.


"Kovid-19 aşısının uygulanmasına önümüzdeki ay başlanacak"

Erdoğan, Kovid-19 aşısının uygulanmasına ilişkin, "İnşallah önümüzdeki aydan itibaren sağlık çalışanlarından başlayarak bu aşının uygulaması yapılacaktır" dedi. 

Açıklanan diğer kararlar şöyle:

Cenaze namazları, yakınları dahil en fazla 30 kişiyle kılınacak, nikahlar da bu sayıyı geçemeyecektir. Ana sınıfı ve benzeri eğitim kurumlarının faaliyetlerine ara verilecek Önümüzdeki aydan itibaren aşının uygulaması yapılacak. Market, bakkal, kasap, manav gibi işletmeler ile eve paket hizmeti veren yerler, belirlenecek saatlerde hafta sonu kısıtlama dışındadır. Evlerde gün, mevlit, taziye, yılbaşı kutlaması gibi insanların bir araya geleceği etkinlikler yapılamayacak. AVM'lere girişte HES kodu uygulamasına geçilecek.

Ekran Resmi 2020-11-30 21.02.51.png
Erdoğan'ın açıkladığı kararlar. Görsel: İletişim Başkanlığı

Erdoğan, koronavirüs tedbirlerinin İçişleri Bakanlığı genelgesiyle düzenleneceğini ve salı gününden itibaren uygulanacağını bildirdi.

Katar eleştirilerine yanıt

Erdoğan, Katar ile yapılan anlaşmaya gelen eleştirilere de yanıt verdi. 

"Bu anlaşmadan sonra Türkiye Varlık Fonu'nun Borsa İstanbul'daki payı yüzde 80,6'dır, yani 1 yıl öncesiyle aynıdır" diyen Erdoğan, "Ülkemize yatırım yapan tek ülke Katar değil. Hollanda birinci sırada yer alıyor onu Amerika ve İngiltere takip ediyor. Katar ise 17. sırada" bilgisini verdi. 

Erdoğan, "Biz hiçbir zaman yatırımcının kimliğini sorgulamadık, bunun ‘rengi nedir, dini nedir’ sormadık; çünkü paranın rengi, dini yoktur, para paradır" dedi. 

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU