İstanbul'da Halk Otobüsleri İETT bünyesine geçti

İmamoğlu, "16 milyona daha iyi hizmet için yenilikleri tartışmak zorundayız" dedi

İstanbul'da artık şehiriçi ulaşımı sağlayan tüm otobüsler tek trenk olacak / Fotoğraf: Facebook/İETT

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne (İBB) bağlı İETT, Özel Halk Otobüsü şirketleri ile "dönüşüm" anlaşması imzaladı.

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun tanıklığında, Florya'daki İPA Yerleşkesi'nde düzenlenen imza töreninde İETT ve İBB'nin ulaşımdan sorumlu genel müdürleri ile İstanbul Özel Halk Otobüsleri Esnaf Odası Başkanı Göksel Ovacık hazır bulundu.


"Biz adaleti, hizmeti, eşitliği savunan insanlarız"

Halk otobüslerinin dönüşümü projesini hayata geçiren ekipte yer alanlara teşekkür eden İmamoğlu, "Başından beri savunduğumuz bir sistemi anlatmak isterim. O da şu: Müzakere, istişare… Adına ne derseniz deyin, diyalog kurma anlamında, sağlıklı bir masa kurulduğunda, istenilen sonuca ulaşılabiliyor" dedi.

Hiçbir kurumun ya da bireyin elde ettiği hakkı yok etmek, yok saymak gibi bir davranış içinde olmayacaklarını belirten İmamoğlu, "Biz; adaleti, hizmeti, eşitliği savunan insanlarız. Biz, var olan haklarını koruyan; ama günün koşullarında, çağın koşullarında 16 milyon insanın daha iyi hizmet alması konusunda da yenilikleri mutlaka masaya koyup, tartışmak zorunda olan da bir yönetimiz. Burada yaptığımız şey tam da buydu" dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)


Halk otobüslerinin tek bir sistem içerisine girip, sistemin içerisinde hizmet vermesini sağlamak için İBB'nin maddi olarak risk aldığını söyleyen İmamoğlu, "Ancak esas olan; biz, vatandaşımızın en iyi hizmeti almasını sağlamakla yükümlü olduğumuzun altına imza atmış oluyoruz. Bir başka boyutu; özel halk otobüsü yatırımı yapan şirketlerin ve kişilerin de yine kendi içerisinde de adaletli bir sistemi yönetme biçimine katkı sunmuş oluyoruz. Çok değerli bir işe imza attık hep beraber" dedi.

"Doğru bir sistem olduğuna inanmıştım"

İstanbul'un genel anlamdaki en büyük sorununun deprem, her gün hissettiği en birinci sorununun da ulaşım olduğuna dikkat çeken İmamoğlu, "Arkadaşlarım, bu teklifi masaya ilk getirdiğinde, kesinlikle bunun doğru bir sistem olduğuna inanmıştım. Onun için destekleyerek, ‘Bunu mutlaka yapalım' dedim. Arkadaşlarım ne kadar vakit planlaması yapıyor bilmiyorum ama, niyetimiz; ilkbaharda bu işi bitirmek" ifadelerini kullandı.

Otobüsler aynı renkte ve kalitede olacak

Dönüşümün tam olarak gerçekleşmesinden sonra İstanbul'da aynı renkte ve hizmet kalitesinde otobüslerin dolaşacağını belirten İmamoğlu, "Biz istiyoruz ki, 16 milyon insanımız, otobüsünde huzurlu, güvenli, bütün ahlaki kurallara uygun seyahat edebilsin. Bunu da sizler bizler el birliği ile sağlayalım. Çok mutlu oldum, başarılar diliyorum. İnşallah bu iş birliği, farklı meslek kuruluşlarına, dallarına ya da farklı ulaşım araçlarına da örnek olur. Gerçekten sistemi bütünleştirmek, entegre etmek ve bir bütün gibi süreci yönetebilmek, büyük bir kabiliyet olacak İstanbul adına" dedi.

Ovacık: Kaliteli yolculuk yapılacak

İmza töreni öncesinde konuşan İETT Genel Müdürü Bilgili de, yaklaşık 1 yıldır bu projenin üzerinde çalıştıklarını ve bugün bir sonuca varıldığını söyledi.

Bilgili'nin ardından konuşan İstanbul Özel Halk Otobüsleri Esnaf Odası Başkanı Ovacık ise özel halk otobüsü taşımacılığında 40-50 yıllık geleneği değiştirdiklerini belirterek, "Yolcu hasılatına dayalı ücret toplama sistemini, yolcunun türevine veya çeşitliliğine bakmaksızın, İBB ve İETT ile yaptığımız anlaşma gereği, bunu kilometre başı bir ücret ödemeye dönüştürüyoruz. Bu, İBB ve İETT'ye esnek planlamayı kazandıracak, her yere, her aracın gidebilmesini kazandıracak, her şekilde çalışmasını kazandıracak. En önemlisi yolcuya kaliteli toplu taşıma yapmasını, daha güvenilir toplu taşıma yapmasını sağlayacak, kendi cebimize çalışmadığımız için araçlarımızın çok fazla hızlı gitmesine gerek kalmayacak, çok fazla yolcu almamıza gerek kalmayacak. Başkan'ımızın da dediği gibi; ‘16 milyon için çalışıyoruz' sloganına da uygun şekilde yolcuyu memnun edeceğiz" dedi.

Sadece Finlandiya'da olan bir model

İndirimli de olsa, ücretsiz de olsa, yolcunun türevi ne olursa olsun, kendilerinin sadece kilometre başına para alacaklarını belirten Ovacık, "Bu, Türkiye'de bir ilk. Sadece Finlandiya'da böyle bir sistem var. Bunu başarmak da hem Başkan'ımıza hem bize nasip oldu" ifadelerini kullandı.

Sadece Ulaşım Akademisi'ndeki eğitimi tamamlayan şoförler çalışabilecek

Yaklaşık bir yıldır çalışması süren ve toplu ulaşım otobüslerin mevcut kapasitesinin en verimli şekilde kullanılması amacıyla işletme modelinin yeniden yapılandırılmasını içeren kararla, 3 bin 41 özel halk otobüsü ve 930 İstanbul Ulaşım AŞ otobüsü, hizmet alımı ve araç kiralama sistemiyle İETT tarafından işletilmeye başlanacak.

  • Yeni sistemde tüm araçlara, bilgisayarı ve takip sistemi takılacak.
  • İETT, bütün otobüsleri canlı olarak denetleyebilecek.
  • Yeni nesil otobüslerde, yalnızca İstanbul Ulaşım Akademisi'ndeki eğitimi tamamlayan şoförler çalışabilecek.
  • Her şoföre belirli bir puan sistemi getirilecek. Vatandaş memnuniyeti, güvenli sürüş ve diğer teknik kriterler ile puanını yükselten şoförlere, ilave ödüller verilecek.
  • Vatandaştan yoğun şikayet alan, trafik güvenliğini ihlal eden, yolcuyu tehlikeye atan şoförler ise, belli bir puanın altına düştüğünde, sistem dışına çıkarılacak.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU