Artı1 anketi: Halk erken seçim istemiyor, hiçbir kuruma güvenmiyor!

Artı1’in “Türkiye Gündemi Araştırması”nda, “En güvendiğiniz kurum hangisidir” sorusuna en çok verilen yanıt “Hiçbiri” oldu. Erken seçime ise seçmen sıcak bakmıyor

Fotoğraf: AA

Hüseyin Çalışkaner'in genel müdürlüğünü yaptığı Artı1 Araştıma, 2-12 Kasım tarihleri arasında 26 il de bin 500 kişiyle telefonla anket metodu ile gerçekleştirdiği “Türkiye Gündemi Araştırması”nın sonuçlarını kamuoyu ile paylaştı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ankete katılanlara, “Bu pazar genel seçim olsa oyunuzu hangi partiye verirsiniz“, “Türkiye’nin en önemli sorunu hedir”, “Erken seçime gidilmeli mi”, “Türkiye’de en güvendiğiniz kurum hangisidir” gibi sorular  yöneltildi.

Erken seçime destek yok

Araştırmanın sonuçlarına göre, halkın büyük çoğunluğu erken seçim istemiyor. “Size göre erken seçime gidilmeli mi” sorusuna yüzde 55,7 “Hayır” derken, erken seçime gidilmesi gerektiğini düşünenlerin oranı ise yüzde 38,4’te kaldı.

Toplumun yüzde 30’u hiçbir kuruma güvenmiyor!

Tolumun yüzde 30,6’sı hiçbir kuruma güvenmediğini belirtirken, en güvenilir kurumlar sıralamasında yüzde 30,5 ile Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) ilk sırada yer aldı.

Cumhurbaşkanlığı yüzde 21,4 ile ikinci sırada yer alırken, yargıya güven yüzde 1,7’de, medyaya güven ise yüzde 0,4’te kaldı.

gucen.jpg
Grafik: Artı1 Araştırma

 

Bu pazar seçim olsa?

Araştırmada “Bu pazar genel seçim olsa oyunuzu hangi partiye verirsiniz” sorusuna yanıt verenlerin yüzde 30,2’si AK Parti, derken yüzde 22,2’si ise CHP yanıtını verdi. Yüzde 12,8’le kararsız seçmen üçüncü sırada yer alırken, kararsız oylar dağıtılmadan yüzde 10’luk seçim barajını sadece AK Parti ve CHP’nin geçtiği, İYİ Parti ve HDP’nin ise yüzde 10’luk barajın hemen altında oldukları görülüyor.

bupazar.jpg
Grafik: Artı1 Araştırma

 

Cumhurbaşkanlığı seçimi

Artı1, araştırmada örneklem grubuna “Partili Cumhurbaşkanlığı sisteminden ne derece memnunsunuz” sorusunu yöneltti.

Gelen yanıtlara göre “Memnun değilim” ve “Hiç memnun değilim” diyenlerin toplamı yüzde 52,9 ederken, “Çok memnunum” ve “Memnunum” yanıtını verenlerin toplamı ise 36,2’de kalıyor. Yüzde 10,9 ise “Ne memnunum ne değil” yanıtını verdi.

cumhur.jpg
Grafik: Artı1 Araştırma

 

“Bu pazar cumhurbaşkanlığı seçimi olsa Recep Tayyip Erdoğan’a oy verir misiniz” sorusuna ise yüzde 42,3 “Evet oy veririm” yanıtı verirken,  yüzde 41,4 ise “Hayır oy vermem” yanıtını verdi.

Her 10 kişiden 6’sı “basın özgürlüğü yok” diyor

Türkiye basına duyulan güven yüzde 0,4’te kalırken  “Size göre ülkemizde basın özgürlüğü var mı ?” sorusuna yüzde 61,1 “Hayır” yanıtını verirken yüzde 34,7 ise “Evet” yanıtını verdi.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU