Bill Gates destekli Moderna’dan açıklama: Kovid-19 aşımız yüzde 94,5 etkili

Daha önce Pfizer da yüzde 90'ın üzerinde etkili bir Kovid-19 aşısı ürettiğini açıklamıştı

Moderna'nın ilk sonuçlarını dayandırdığı deney grubunda 95 vaka bulunuyor (Reuters)

Finansal olarak ABD'li teknoloji girişimcisi ve Microsoft'un kurucusu Bill Gates’in desteklediği Moderna, yaptığı yeni açıklamayla üzerinde çalıştıkları aşının Kovid-19’u önlemeye dair yüzde 94,5 etkili olduğunu ve sonuçları beklentileri aşan bir hafta içindeki ikinci ABD’li şirket olduğunu söyledi. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Yüzde 90’dan fazla etkili olduğu açıklanan Pfizer’ın aşısıyla birlikte ABD Aralık’ta acil kullanım için izin verilen iki aşıya sahip olabilir ve yıl sonuna kadar 60 milyon doz aşı elde edebilir. 

Gelecek yıl ABD yalnızca iki aşı üreticisinin sağladığı 1 milyardan fazla doza erişebilir. Bu da 330 milyonluk ülke nüfusunun çok üstünde bir sayıya işaret ediyor. 

Her ikisi de yeni teknolojilerin kullanılarak üretildiği aşılar dünya genelinde 54 milyon kişiyi enfekte eden ve 1,3 milyon kişinin hayatını kaybetmesine neden olan pandemiyle mücadele açısından hayli önemli.

Aşı haberleri Kovid-19 vakalarının arttığı, ABD’de yeni vaka rekorlarının kırıldığı ve bazı Avrupa ülkelerinin yeniden tecrit uygulamalarına döndüğü sırada geldi.

Moderna’nın ara analizi deneye katılan 95 enfeksiyona dayanıyor. 

Moderna aşısının temel avantajı Pfizer’ın aşısına benzer biçimde aşırı soğuk muhafazaya ihtiyaç duymaması. Bu da onun dağıtımının daha kolay olduğu anlamına geliyor. 

Moderna Başkanı Stephen Hoge, Reuters’a telefonla yaptığı açıklamada, "Kovid-19’u durduracak aşıya sahip olacağız" diye belirtti. Hoge şunları ekledi:

Acil kullanım yetkisi aldığımızı varsayarsak neredeyse saatler içinde Warp Speed’le gönderilmeye hazır olacağız. Böylece anında dağıtılmaya başlayabilir.

 

Independent Türkçe, Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU