Kurdaki dalgalanma sıfır araç talebini yavaşlattı

Ekim ayında otomobil üretimi yüzde 14 arttı anacak talep yavaşladı. Kasım ayının ilk haftasında kurların hızlı yükselişi ile beklemeye geçen tüketici, geçen hafta ise TL'nin değer kazanmasına bağlı olarak, fiyat düşer öngörüsü ile alımı erteledi

Sektör temsilcileri kurdaki dalgalanmanın, talepte yavaşlamaya neden olduğunu belirtiyor / Fotoğraf: AA

Otomotiv sektöründe, ekim ayındaki rekorların ardından kasımda iç pazar satışlarında frene basıldı.

Dünya gazetesinden Aysel Yücel’in haberine göre, kurda yaşanan dalgalı seyir son 10 günde bayi trafiğini azalttı. Tüketici ilk günler kur çok yükseldiği için bekleme moduna girdi. Geçen haftadan bu yana ise kurun aşağı yönlü seyri tüketicide fiyatların düşeceği beklentisi yarattı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"Bayi trafiğinde ciddi düşüş var"

Honda Türkiye Genel Müdür Yardımcısı Bülent Kılıçer, kasım ayında satışlarda ekimdeki ivmenin azaldığını, özellikle son 10 günde kurdaki dalgalanmaya bağlı olarak showroom trafiğinde ciddi düşüşler olduğunu söyledi.

"Tüketici bekleme modunda"

Hyundai yetkilileri de kasım ayının ilk iki haftasında satışlarda yavaşlama olduğunu, tüketicinin bekleme moduna geçtiğini söyledi. Hyundai yetkilileri önümüzdeki haftalarda showroom trafiğinin yeniden hareketleneceğini öngörüyor.

Aynı zamanda eski OYDER Başkanı olan Gülan Otomotiv Yönetim Kurulu Başkanı Alp Gülan da showroom'larda özellikle kurun hızlı yükseldiği 5 Kasım Cuma gününden bu yana talepte azalma olduğunu söyledi. Gülan, kasım ayında markaların araçlara yüzde 4 ila yüzde 7 arasında zam yaptığını aktardı. Normalde yüzde 5 daha zam yapılması beklenirken, kurdaki düşüş nedeniyle markaların bundan vazgeçebileceğini söyledi.

Gülan, “Kurun nerede duracağı kasım ayı rakamlarını etkileyecek” dedi.

"Satışların çoğu eski spariş"

Minoto ve Albayrac CEO’su Ferhat Albayrak, şu anda özellikle başlangıç seviyesi ve orta segment araçlarda showroom’larda trafiğin azaldığını söyledi. Albayrak, “Pazarda şu anda geçmiş aylardaki kadar yoğun bir talep yok. Daha çok siparişi önceden verilmiş, sırada bekleyenlerin yarattığı bir hareket var. Yeni talep çok azalmış durumda” dedi.

"Kasım satışı 95 bin adet olur"

EBS Danışmanlık Genel Müdürü Erol Bilecik ise “Sıfır ve ikinci el satışlarında biraz sakinleşme olduğunu gözlemliyoruz. Buna rağmen kasım sonunda 95 bin adetlik satış öngörüyoruz. İlginç bir ay yaşıyoruz” dedi. 2019 Kasım ayında yaklaşık 58 bin adetlik satış yapılmıştı.

Üretim ekimde yüzde 14 arttı

Otomotivde ekim ayı iç pazar ve ihracat verilerinin ardından üretim rakamları da açıklandı. OSD’nin verilerine göre ekim ayında otomotiv sanayisinin toplam üretimi geçtiğimiz yılın aynı ayına göre yüzde 14 artarak 150 bin 746 adet olurken, bu dönemde 95 bin 915 adet otomobil üretildi. Ocak-Ekim döneminde otomotiv üretimi bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 16 azalarak 1 milyon 4 bin 974 adet, otomobil üretimi yüzde 15 azalarak 671 bin 676 adet oldu.

 

Dünya, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU