ABD'li yetkililerin kara kara düşündüğü ihtimal: "Ya Trump gidince kritik devlet sırlarını ifşa ederse"

Eski CIA yetkilisi, "Hoşnutsuz ya da mağdur olan herkes gizli bilgileri ifşa etme riski taşır. Trump kesinlikle bu profile uyuyor" dedi

Trump'ın başkanlığı sırasında kendisine verilen önemli belgelerle ilgili gizlilik kararını kaldırma yetkisi bulunuyor (AFP)

ABD Başkanı Donald Trump seçim sonuçları ikinci dönem kazanmak için girdiği yarışı kaybettiğini işaret etmesine rağmen mağlubiyeti kabul etmezken, yönetim içinde bazı korkuların gündeme geldiği belirtiliyor.

Washington Post gazetesi, yönetimin eski ve mevcut yetkililerinin, Trump'ın makamında öğrendiği önemli sırları görevi bıraktıktan sonra ifşa etmesinden endişe duyduğunu aktardı.

Gazete, Trump'ın başkanlığı sırasında düşmanlarına saldırmak, siyasi avantaj elde etmek ve bazı durumlarda ABD'nin istihbarat kabiliyetini tehlikeye atacak şekilde yabancı hükümetleri etkilemek veya sindirmek için son derece gizli bilgileri seçici bir şekilde açıkladığını hatırlattı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Mevcut ve eski yetkililerle analistlerin, Trump'ın görevden ayrılınca da aynısını yapmasından korktuğunu vurgulayan gazete, böyle bir durumun başkan seçilen Joe Biden'ın yönetimi için de benzersiz bir ulusal güvenlik ikilemi oluşturacağını yazdı.

ABD'de tüm başkanlar görevden ayrıldıklarında, nükleer silah fırlatma prosedürleri, yabancı hükümetlerin içlerindeki varlıklar dahil olmak üzere istihbarat toplama kabiliyetleri ve yeni silah sistemlerinin geliştirilmesi gibi son derece kritik ulusal sırları da beraberinde götürüyordu.

Ancak mevcut ve eski yetkililer, geçmişte seçilmiş başkanların hiçbirinin koltuklarını devralırken, ulusal sırlar meselesinde Biden'ın Trump karşısında taşıyabileceği türden bir korku yaşamasına gerek olmadığını söyledi.
 


Yakın geçmişte bazı sırları türlü sebeplerle dile getirmiş olması bir yana, "derin devletin" kendisini engellediği ve yeniden seçilmesine mani olmak için seçimlerin çalındığı iddiasına sarılması Trump'ın ne gibi ifşaatlarda bulunabileceğine dair ihtimalleri akıllara getirdi.

ABD'de başkanların ve personelin aldığı üst düzey istihbarat brifingleri tarihine dair "The President's Book of Secrets" (Başkan'ın Sırlar Kitabı) adlı kitabın yazarı olan eski CIA yetkilisi David Priess, "Hoşnutsuz, memnun olmayan veya mağdur olan herkes (ister mevcut ister eski devlet yetkilisi olsun) gizli bilgileri ifşa etme riski taşır. Trump kesinlikle bu profile uyuyor" dedi.

Washington Post'a göre başkan olarak Trump, yönetime ait tüm gizli bilgilere erişebiliyor ve herhangi bir nedenle herhangi bir şekilde gizliliği kaldırma ve paylaşma yetkisini elinde bulunduruyor. Trump görevden ayrıldıktan sonra da kendi yönetiminin gizli kayıtlarına erişebilecek ancak bunları ifşa etme konusundaki yasal ehliyet, Biden ocak ayında yemin ettiğinde ortadan kalkacak.


Independent Türkçe, Washington Post

DAHA FAZLA HABER OKU