Atların kırbaçlanınca insanlar kadar acı çektiği ortaya çıktı

Atların derilerinin üst katmanı insanlarınkinden çok daha kalın olsa bile, darbelere sanıldığı kadar fazla koruma sağlamıyor

Araştırmanın yazarlarından Profesör Paul McGreevy, at yarışlarında kullanılan kırbaçların "rahatısz edici ve ölçüsüz" olduğunu belirtti (Reuters)

Atların kırbaçlandıklarında acı hissetmediğine dair iddiaların gerçeği yansıtmadığı, yeni yapılan bir araştırmayla ortaya kondu. 

Kraliyet Hayvanlara Karşı Zulmü Önleme Derneği'nin (RSCPA) Avustralya'daki şubesinin fonladığı araştırma, Animals isimli bilimsel dergide 11 Kasım'da yayımlandı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Çalışma kapsamında 10 insandan ve safkan ya da safkan tipi 20 attan alınan deri örnekleri yapı ve sinir sistemleri bakımından kıyaslanarak incelendi.

Çalışmada hem insanların hem de atların derilerinde "acıyı algılayan temel anatomik yapıların benzer olduğu" ortaya çıktı.

Atların derilerinin üstündeki katman (dermis) insanlarınkine kıyasla daha kalın ve dayanıklı.

Öte yandan, veteriner patolojist Dr. Lydia Tong önderiliğinde yapılan çalışmada bu katmanın bazı darbe travmalarına dayanıklı olmasına rağmen "dışarıdan deriye gelen darbelerdeki acıya karşı koruyucu olmadığı" belirtildi.

Çalışmada derilerinin üstündeki katman "sinir hücresi bakımından insanlarınkiyle büyük farklılık göstermediği" için atların da kırbaçlanınca insanlar kadar acı çekebileceği ifade edildi.

 

 

Araştırmanın yazarlarından Sidney Üniversitesi’nden Profesör Paul McGreevy, çalışmanın atların kırbaçlanınca acı çekmediğine dair iddialara net bir yanıt verdiğini belirtti.

McGreevy şunları söyledi:  

Herhangi bir veterinerin size yarış atlarının kırbaç darbelerini hissetmediğini ya da bundan hoşlandığını söyleyeceğini zannetmem.

Araştırma, Avustralya’nın en ünlü safkan at yarışı Melbourne Kupası’nda yaşanan bir olaydan sonra geldi.

Kasım ayının başında düzenlenen kupa yarışında jokey Kerrin McEvoy, atını belirlenen kurallardan daha fazla kırbaçladığı için 50 bin dolar (yaklaşık 380 bin TL) ceza almıştı.

Kurallara göre atlar yarış boyunca, son 100 metrelik düzlük hariç, en fazla 5 kez kırbaçlanabilir.

Son düzlük içinse herhangi bir kural bulunmadığından, jokeyler kırbacı ne kadar kullanacağına kendileri karar verebiliyor.

Jokey McEvoy, ceza aldığı yarışta son 100 metreye girmeden atı Tiger Moth’u 13 defa, yarışın genelindeyse toplamda 21 kez kırbaçlamıştı.

 

Independent Türkçe, Guardian, New York Post

DAHA FAZLA HABER OKU