Çavuşoğlu: Karabağ'da Rusya'nın rolü neyse Türkiye'nin rolü o olacak

Çavuşoğlu, Karabağ'da görev alacak Rus ve Türk güçleriyle ilgili görüşmelerin yarın Rusya'dan gelen bir heyetle yapılacağını kaydetti

Fotoğraf: AA

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, resmi temasları kapsamında bulunduğu Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de, düzenlediği basın toplantısında gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu.

Azerbaycan ve Ermenistan arasında Karabağ'da varılan anlaşamaya ilişkin konuşan Çavuşoğlu, "Evet ateşkes olsun. Ama ateşkes olduktan sonra ne olacak. Bu sorun çözülmediği sürece, işgal edilen topraklar geri verilmediği sürece gerginlik devam edecek" dedi.

Çavuşoğlu şunları kaydetti:

Azerbaycan toprakları geri verilirse ve koridorlar açılırsa bundan herkes faydalanır. En çok bölge ülkeleri faydalanacak. Bölgenin istikrarının ve ekonomisinin düşünülmesi lazım. Nahçıvan'a açılacak koridordan Azerbaycanlı kardeşlerimiz de faydalanacak, ticaret yapıldığında maliyet düşeceğinden Türkiye de yararlanacak

"Rusya'nın rolü neyse Türkiye'nin rolü o olacak"

Karabağ'da Türk ve Rus güçlerinin görev almasına ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Çavuşoğlu, "Rusya'nın rolü neyse Türkiye'nin rolü o olacak. Merkezin ihlali olursa bu konularda detaylı bir iş birliği olacak" dedi.

Çavuşoğlu, yarın Rusya'dan gelecek heyetle detayların konuşulacağını belirterek şunları kaydetti:

Anlaşmanın açık ve net bir şekilde nerede olacağı belli. Azerbaycan'ın uygun gördüğü yerlerde olacak. Bu denetim ve gözetleme merkezi önemli işlevler görecek. Mutabakatı ihlal eden eylemleri tespit edecek.Yarın Rusya'dan gelecek heyetle bunun esaslarını görüşeceğiz. Merkezin amacı şu. Ateşkes ihlallerini denetleyecek. Bunları raporlayacak. Ateşkes ihlal edene karşı ne yapılacağını belirleyecek.

Çavuşoğlu, Karabağ'ın statüsü ile ilgili çalışmalar önümüzdeki süreçte devam edeceğini kaydetti.

 

Independent Türkçe
 

DAHA FAZLA HABER OKU