Cumhurbaşkanı Erdoğan: AB, Türkiye'yi kendinden uzaklaştıran stratejik körlükten kurtulmalı

Avrupa'daki İslam karşıtlığıyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Erdoğan, "İslam düşmanlığı devlet başkanlığı seviyesinde destekleniyor" dedi

Fotoğraf: AA

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Beştepe'de düzenelenen 12. Büyükelçiler Konferansı'nda açıklamalarda bulundu.

Tüm dünyada 1,3 milyon insanın hayatını kaybetmesine neden olan yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının, birçok çarpıklığı gün yüzüne çıkardığını vurgulayan Erdoğan, "Ekonomik bakımdan çok güçlü ülkelerin ve sosyal güvenlik sistemlerinin ne kadar zayıf olduğunu görmüş olduk. Muhalefetin bizi çekmek istediği tuzağa düşmedik" dedi.

Erdoğan, salgınla mücadelenin devam ettiğini ve hastalığın bir süre daha etkin olacağını kaydederek, "Süreci kendi politikalarımız çerçevesinde yürütmeye çalışıyoruz. 83 milyonun tüm menfaatlerini düşünerek hareket ediyoruz. Temizlik, maske, mesafe kurallarına riayet ederek bu sürecin de üstesinden geleceğimize inanıyorum" ifadelerini kullandı.

"Salgınla birlikte dünya yeni bir yol ayrımına geldi"

Salgının tüm dünyadaki etkilerine ilişkin de yorumlarda bulunan Erdoğan, "Salgınla birlikte dünyanın yeni bir yol ayrımına geldiğini görüyoruz" dedi.

Erdoğan şöyle devam etti:

Salgın sürecinde uluslararası örgütlerdeki atalet daha da belirgin hale gelmiştir. Haklı yerine güçlüyü, çoğunluk yerine azınlığı koruyan mevcut küresel sistemin devam etmesi mümkün değildir. Türkiye olarak bu acı gerçeği BM kürsüsünden ifade ediyoruz. Güç yerine adalet eksenli yeni yapılanmaya ihtiyaç olduğunu söylüyoruz. Bize mesafeli yaklaşanlar bile şimdi Türkiye'nin tezlerini desteklemeye başladı. İİT, Türk Konseyi, D8 gibi çok uluslu yapıların etkinliğinin artmasını için çaba harcayacağız.

"AB, Türkiye'yi kendinden uzaklaştıran stratejik körlükten kurtulmalı"

Türkiye'nin Suriye'deki politikalarına ilişkin ise Erdoğan, "Suriye'deki harekatlarla sadece YPG/PYD'li ve DEAŞ'lı teröristleri sınırımızdan uzaklaştırmadık, 411 bin Suriyelinin geri dönüşünü temin ettik" dedi.
Avrupa Birliği'ni de eleştiren Erdoğan, "Avrupa Birliği'nin, Türkiye'yi kendinden uzaklaştıran stratejik körlükten bir an önce kurtulmasını ümit ediyoruz" dedi.

Erdoğan şöyle devam etti:

Suriye'nin toprak bütünlüğü için ayrıca çabalarımızı sürdürüyoruz. Irak'taki operasyonlarda bölücü terör örgütünün belini kırdık. Libya'da sağladığımız destek ülkenin iç savaşa sürüklenmesine engel oldu. Yunanistan ve Güney Kıbrıs provokasyonlarına rağmen Doğu Akdeniz'de daima soğukkanlı davrandık. Müzakere masasından asla kaçmıyoruz. Tehdit, şantaj dilinin hiçbir fayda sağlamayacağı anlaşılmalıdır. Konferans önerimiz sorunu diyalogla çözme isteğimizin tezahürüdür.

"İslam düşmanlığı devlet başkanlığı seviyesinde destekleniyor"

Erdoğan, Fransa'daki Hz. Muhammed karikatürünün yayınlaması ve İslam karşıtlığıyla ilgili de değerlendirmelerde bulundu.

İsim vermeden Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'u eleştiren Erdoğan, "İslam düşmanlığı devlet başkanlığı seviyesinde destekleniyor" dedi.

Cami ve ibadethanelere yapılan saldırıları "alçaklık" olarak niteleyen Erdoğan, "40 yılda 50 bin vatandaşını teröre kurban vermiş ülke olarak masumlara yönelik saldırıları tasvip etmiyoruz. PKK terörü tarafından şehit edilen onlarca öğretmenimiz için üzüntü beyan etmeyenlerin YPG elebaşlarını kırmızı halılarla saraylarda ağırlamasının bizim için hiçbir kıymeti yoktur. Türkiye terörle mücadelede en ilkeli ülkelerden birisidir" diye konuştu.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU