Dansları, hareketleri, açıklamaları ve itiraflarıyla tartışılan isim: Marius Sumudica

Beşiktaş'ı 3-1 mağlup eden Gaziantep'in teknik direktörü Sumudica, geceye damgasını vurdu. "Kartal" pozu veren ve ardından "sus" işareti yaptığı için rakibine saygısızlık yapmakla suçlanan Sumudica, daha önce de birçok kez benzer şekilde gündeme gelmişti

Marius Sumudica / Fotoğraf: AA

Süper Lig ekiplerinden Gaziantep Futbol Kulübü Teknik Direktörü Mauris Sumudica, Beşiktaş'ı 3-1 mağlup edildiği maçın son dakikalarında yaptığı hareketle tepkileri üzerine çekti.

10 kişi kalan rakibi karşısında Kenan Özer'in 90+8. dakikada attığı golden sonra Beşiktaşlıların simge hareketlerinden olan "kartal pençesi" duruşu yapan Sumudica, ardından tribünlere dönerek "sus" işareti yapması birçok ismin kendisine tepki göstermesine neden oldu. 

Rumen çalıştırıcının bu hareketine Beşiktaş Teknik Direktörü Sergen Yalçın sahada sert tepki gösterdi. 

 

 

Spor kamuoyunun da tepkisine maruz kalan Sumudica, maçın ardından düzenlenen basın toplantısında kendisini savundu.

Yapmış olduğu "kartal pençesi" hareketinin Beşiktaş'ın sembolü olduğunu maçtan sonra öğrendiğini söyleyen Sumudica, şu ifadeleri kullandı:

Bizim bir sloganımız var, şahinler yüksekten uçar. Ben de maç sırasında bu işareti yaptım. Kimseyle savaş kavga içerisine girmek istemiyorum. Bu konuya açıklık getirmek istiyorum. Maç sırasında arkamdaki taraftarlar 'beraberlik' diye bağırıyordu. Ben de onlara 'sus' işareti yaptım. Ben bir şey söylediğim zaman çarpıtılıyor, bunun için sürekli cezalandırılıyorum. Oyuncularıma da sürekli bağırıyorum ve onları motive etmek için uğraşıyorum. Eğer ben yedek kulübesinde elleri bağlı uyursam takım da uyur.

Saha kenarında ve tribünde yaptığı hareketlerde sık sık gündeme gelen Sumudica, birçok kez tepkilere maruz kaldı.

 

 

Konyasporlu taraftarlara "kümeye" işareti yaptı

Süper Lig'deki ilk sezonunda Konyaspor'la 0-0 berabere kaldıkları 14. hafta karşılaşmasında yeşil-beyazlı ekibin taraftarlarıyla gerilim yaşamıştı.

Sumudica, Konyaspor'un taraftarlarına "küme düşeceksiniz" işareti yapmıştı.

Konyaspor'un maç sonu tepki gösterdiği Rumen teknik adam kendisini, "Kenarda yaşadıklarımı yaşasan sen de yaparsın. Bana yaptıkları hareketi gördünüz mü? Aileme, bana hakaret edemezler" sözleriyle savundu.

Sivasspor'a "5" işareti yaptı

Rumen çalıştırıcı, ligin 20. haftasında oynadıkları Sivasspor karşılaşmasında da benzer hareketler yaptı. 

Süper Lig'de geçen sezon uzun süre liderlik koltuğunda oturan şampiyonluğun en büyük adayları arasında yer alan Sivasspor'u 5-1'lik skorla mağlup eden Gaziantep FK'nın teknik direktörü, futbolcu Caner Osmanpaşa ile tartıştı. İki takım teknik heyetlerinin karıştığı olay sonrası Rumen çalıştırıcının kulübeye doğru "5" işareti yapması Rıza Çalımbay'ın tepkisine neden oldu.

Sumudica, maç sonrası ise "tahrik edildim" savunmasını yaptı.

 

 

Denizlispor'la yaşanılan gerginlik

Yine geçen sezonun 30. haftasında deplasmanda Denizlispor ile karşılaşan Gaziantep FK'da tartışmaların odağına Sumudica yerleşti.

Rakibini 1-0 mağlup eden Gaziantep ekibinin teknik patronu, maç sonu ellerini havaya kaldırarak protokol tribününe doğru sevinç gösterisinde bulundu. Bu duruma tepki gösteren Denizlispor Başkanı Ali Çetin sahaya su şişesi fırlattı.

 

 

Trabzonspor beraberliğinin ardından göbek attı

Süper Lig'de 2020-21 sezonunun 4. haftasında sahasında Trabzonspor'u konuk eden Gaziantep FK'nın teknik direktörü, maç sonu yaptığı hareketle yine maça damgasını vurdu.

Maçın 63. dakikasında 1-0 geriye düşen ve 90+3. dakikada Maxim'in golüyle bir puan alan kırmızı-siyahlı ekipte Sumudica, hakem Fırat Aydınus'a itirazı sonucunda kırmızı kartla tribüne gönderildi.  

Uzatma dakikalarında gelen golle elde edilen bir puan sonrası duygularına hakim olamayan Sumudica, maç sonu kutlaması olarak göbek attı. 

Sumudica, maçta gördüğü kırmızı kart nedeniyle Profesyonel Futbol Disiplin Kurulu tarafından 1 maç men edildi. 

 

 

Protokol tribününde de rahat durmadı 4 maç ceza aldı

Ligin 5. haftasında deplasmanda Antalyaspor'a konuk olan Gaziantep FK'da cezalı olan Sumudica, bu kez protokol tribününde yaptıklarıyla gündeme oturdu.

Antalyaspor Basın Sözcüsü Murat Süğlün, Sumudica'nın maç boyunca kendilerini tahrik ettiğini ve buna karşılık vermediklerini ileri sürdü. Süğlün ayrıca, maçtan sınra Rumen teknik adamın, futbolcuları Lukas Podolski'ye bağırarak hareket yaptığını ve kendisine de defalarca küfrettiğini iddia etti.

Sumudica'ya "Saygı duy, lütfen küfürlü konuşma" uyarısında bulunduğunu söyleyen Süğlün, arkasını döndüğünde çok çirkin bir kelime kullandığını ve bunu duyan en az 20 şahidi olduğunu da aktardı.

Rumen çalıştırıcı ise, yaptığı yazılı bir açıklamayla iddiaların gerçeği yansıtmadığını dile getirerek, şunları kaydetti:

Tribünde çoğunluk olan ev sahibi kulüp yetkililerinin tam ortasında nasıl hakaret etmiş olabilirim? Sosyal medya üzerinden sevincim paylaşılıp, tahrik ettiğim ileri sürülüyor. Türkiye'de herkes kendini teknik direktör olarak hayal etsin, takımınız 9 kişiyle deplasmanda puan almayı başarıyor. Buna kim sevinmez? 

Bu sevinç esnasında edilen küfürler ve hakaretler çok saygısızcaydı. Lukas Podolski'ye hakaret ettiğim ileri sürülüyor. Eğer böyle bir görüntü varsa, hemen istifa edeceğimin sözünü veriyorum. Eğer rakibin bu anlamsız iddiaları sadece sözde kalırsa, yine aynı şekilde basın önünde özür dilemelerini talep ediyorum.

Yaşananların ardından PFDK tarafından 4 maçtan men edilen Sumudica'nın cezası, 2 maça indirildi. 

Konyaspor ve Gençlerbirliği maçlarında takımının başında yer almayan Rumen çalıştırıcı, cezasını tamamlamasının ardından Beşiktaş karşısında kulübedeki yerini aldı.

 

 

"50 bin euro rüşvet teklif ettiler"

Yaptıklarıyla gündemden düşmeyen Sumudica, 29 Eylül'de yaptığı itirafla Türkiye'nin gündemine oturdu.

Kulüp tesislerinde basın mensuplarına transfer konuları, takımın kadro yapısı ve yeni sezon hedefleriyle ilgili açıklamalarda bulunan Rumen teknik adam, kendisine iki menajer aracılığıyla bir oyuncu önerildiğini aktararak, yaşadığı olayı şöyle anlattı:

Bir oyuncu önerildi. Türkiye'den iki menajer beni aradı. Bu futbolcuyu kabul etmem için menajerler bana 50 bin euro teklif etti. Sadece iyi futbolcu olduğunu yönetime söylememi istediler. 'Çünkü son sözü sen söylüyorsun' dediler. Benim  için kolay olurdu. Geçen sene bu oyuncu sadece 1 gol attı. Ben onu buraya nasıl getiririm, bunun sorumluluğunu nasıl alırım?

14 Haziran 2019'da Gaziantep FK'nın teknik direktörlük koltuğuna oturan Rumen çalıştırıcı, kırmızı-siyahlı ekiple bugüne kadar çıktığı 43 müsabakada 13 galibiyet ve 17 beraberlik alırken 12 kez sahadan yenilgiyle ayrıldı.

Söz konusu maçlarda rakiplerine 66 gol atan Sumudica'nın öğrencileri, kalelerinde 64 gol gördü.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU