Tunç Soyer, İzmir için ne yapacaklarını anlattı

"İzmir'de 1999 yılından önce ruhsat almış tüm binaları kontrol edeceğiz"

Fotoğraf: AA

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, yıkıcı depremin vurduğu şehirde ne yapacaklarını anlattı.

Sözcü’den Saygı Öztürk’e konuşan Soyer, depremde yıkılan binaların 1999 yılı öncesi yapıldığını söylerken “Bu ne demek? 1999 depreminden sonra yapılan deprem yönetmeliğinin taşıdığı hassasiyetleri taşımayan bir dönem. Yani ne vatandaşların üst düzey farkındalığı ne de mevzuatın yani yasa koyucunun hassasiyeti ve farkındalığı aynı noktada değil” dedi.

Soyer, bu binalarda beton yerine deniz kumu kullanıldığını, kolonların kesildiğini söyledi ve “Binaların çökmesinin bunlardan kaynaklandığını düşünüyoruz” dedi.

1999 yılı öncesi yapılan bütün binaları kontrol edeceklerini bildiren Soyer, şunları kaydetti:

Özenle de zemin katı ticarethane olan yani spor salonuna, markete, otoparka çevirmiş bu apartmanların tamamını kontrol edeceğiz. Kuracağımız ekiplerle, yapı kontrol laboratuvarıyla bunları yapacağız. Buradan başlayarak İmar affından yararlanan binaları, daha arkada tüm binaları kontrol edeceğiz ve niyetimiz her binanın ‘Deprem Güvenlik Kartı' oluşturmak. Bunu meslek odalarıyla birlikte yapacağız. Üniversitelerden destek isteyeceğiz. Kısacası hepsini bu çalışmanın içerisine dahil edeceğiz.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

“Kendi kaynağımızla”

Tabi bunun için bu ay yapılacak Belediye Meclis toplantımızda gündemimiz bütçe görüşmeleri sırasında da buna kaynak ayırmak olacak. Devletten, milletten alamazsak da bunun kaynağını biz yaratacağız.

15 bin kişi evsiz kaldı

Soyer, şehirdeki son durumu da şu ifadelerle paylaştı:

Halkımızın yardımları olağanüstü güzel. Her birine minnettarım. Türkiye'nin 81 vilayetine, yurtdışı desteklere. Şu ana kadar dünyanın 341 ayrı noktasından destek yağıyor. Bu anlamda çok mutluyuz ve çok gururluyuz. Bu duyarlılığı kaybetmemek lazım. Bu haftalarca devam edecek. İnsanlarımız çadırda. Yani onlara destek anlamında bu duyarlılığı korumak lazım. Devamını getirmek lazım. Dışarıda olanların sayısı yaklaşık 15 bin kişi civarında. Vatandaşlarımızın bu dönemi de en konforlu geçirmeleri için elimizden geleni yapıyoruz. Ama önümüz kış. Mutlaka başka çareler üreteceğiz. Bunu da önümüzdeki günlerde vatandaşlarımıza duyuracağız.

 

Sözcü, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU