Anketler ABD seçimleri hakkında ne söylüyor?

Çoğu eyalet her zaman aşağı yukarı aynı şekilde oy kullanıyor. Bu da, gerçekte, her iki adayın da kazanma şansına sahip olduğu yalnızca birkaç eyalet olduğu anlamına geliyor

ABD Başkanı Donald Trump ve Demokrat rakibi Joe Biden / Fotoğraf: AFP

ABD'li seçmenler, Başkan Donald Trump'ın Beyaz Saray'da dört yıl daha kalıp kalmayacağına bugün karar verecek.

Anket şirketleri son zamanlarda seçmenlere hangi adayı tercih ettiklerini sorarak, ABD halkının ruh halini tespit etmeye çalıştı.

Ulusal anketler, bir adayın ülke genelindeki popülaritesini görmek için iyi bir rehber olsa da, seçimin sonucunu tahmin etmekte her zaman başarılı olamıyor. 

Örneğin 2016'da Demokrat Hillary Clinton, Cumhuriyetçi rakibi Donald Trump'tan yaklaşık üç milyon daha fazla oy almasına rağmen kaybetti. Bu yüzden en fazla sayıda oyu kazanmak her zaman başkanlığı kazanmayı garanti etmiyor.

Joe Biden, yılın başından bu yana birçok ulusal ankette Donald Trump'ın önünde yer aldı ve son aylarda yaklaşık 10 puan önde görünüyor.

Bu seçimlerin sonucunu belirleyecek eyaletler hangileri?

Çoğu eyalet her zaman aşağı yukarı aynı şekilde oy kullanıyor. Bu da, gerçekte, her iki adayın da kazanma şansına sahip olduğu yalnızca birkaç eyalet olduğu anlamına geliyor.

Seçimlerin kazanılacağı veya kaybedileceği yerler olarak görüldüğü için bu eyaletler ‘savaş alanı' olarak biliniyor

Savaş alanlarında kim önde?

Kritik öneme sahip eyaletlerdeki anketler Joe Biden'i önde gösterse de, son günlerde Trump ile arasındaki fark azaldı.

Biden, Cumhuriyetçi rakibinin 2016'da yüzde 1'in altında bir farkla kazandığı üç sanayi eyaleti olan Michigan, Pennsylvania ve Wisconsin'de iyi gidiyor gibi görünüyor.

Anca Biden'in seçim kampanya ekibini endişelendiren, Trump'ın 2016'da kazandığı eyaletler Iowa, Ohio ve Teksas oldu.

The Economist, Biden'in Trump'ı yenme ihtimalinin yüksek olduğuna inanırken, siyasi analiz sitesi Five Thirty Eight ise Trump'ın bir dönem daha kazanacağını düşünüyor.

Kovid-19 Trump'ın oylarını etkiledi mi?

Ipsos anketinden elde edilen verilere göre, ABD'lilerin yalnızca yüzde 35'i Trump'ın yeni tip koronavirüs (Kovid-19) ile mücadele yöntemine katılıyor. Cumhuriyetçiler arasında ise bu oran en fazla yüzde 76'ya çıkıyor.

Anketlere güvenebilir miyiz?

2016 başkanlık seçimlerinde önde yer alan Clinton'ın kaybetmesi nedeniyle anketleri görmezden gelmek kolay ancak bu tamamen de doğru olmaz.

Bu yıl yaşanan koronavirüs salgını ve onun ekonomiye, insanlara ve hatta nasıl oy verileceğine dair etkisi nedeniyle her zamankinden daha fazla belirsizlik var. Bu nedenle sonuçları hakkında bazı şüpheler olsa da, tüm anketler okunmalı.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Şarku'l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU