TikTok, şikayet edilen pedofilin hesabını engellemedi

TikTok'un yaş sınırlamasına ilişkin güvenlik önlemleri yetersiz kaldı

TikTok, Trump'ın uygulamaya yönelik yasaklarıyla da gündeme gelmişti (Reuters)

BBC'nin güncel konular hakkında araştırma ve söyleşiler hazırlayan Panorama programında TikTok’un online istismara karşı güvenilirliği test edildi.

TikTok güvenlik gereği 16 yaş altındakilerin profillerinde doğrudan mesaj alıp gönderme özelliğini kapatıyor.

Programın "TikTok güvenli mi?" isimli bölümünde, internet arama şirketlerine TikTok içerikleri üreten gazetecilik mezunu 23 yaşındaki bir genç, platformda 16 yaşında bir kız profili oluşturdu.

Ama sonradan profilin biyografi kısmında kullanıcı kendisini 14 yaşında olarak tanıttı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kullanıcı, her gün popüler parçalar eşliğinde dans ettiği videoları #schoollife (okul hayatı) ve #schooluniform (okul üniforması) etiketleriyle profiline yükleyerek paylaştı.

Bir süre sonra yaşça çok daha büyük erkekler profili beğenerek özel kanaldan mesaj yazmaya başladı.

Profili beğenenlerden biri sabah erken saatte kullanıcıya "penisini görmek isteyip istemediğini" soran, cinsel organının özelliklerini anlatan mesajlar gönderdi.

Kullanıcı mesaj atan kişiye yaşını sorduğunda adam 34 yaşında olduğunu söyledi.

Bunun üzerine kullanıcı 14 yaşında olduğunu belirttiğinde, mesaj atan kişi "Pardon, reşit değilmişsin" yanıtını verdi.

Şikayete rağmen harekete geçilmedi

Adamın, reşit olmadığını bildiği halde kullanıcının paylaştığı videoları beğenmeye devam etmesi üzerine tüm yazışmalar TikTok'a şikayet edildi. 

Ne var ki olayın üzerinden üç gün geçmesine rağmen uygulama hiçbir müdahalede bulunmadı ve adamın profili aktif durumda kaldı.
 


Bunun üzerine Panorama ekibi şirketle irtibata geçip olayı anlatarak açıklama istedi.

Şirketin açıklamasında, şikayette bulunan kullanıcının kendisine gelen mesajların TikTok’un doğrudan mesajlaşma sistemi (DM) üzerinden gönderildiğine dair net bilgi paylaşmadığı için yetkililerin ilk seferde müdahale etmediği savunuldu.

Ancak Panorama ekibinin açtığı hesapta doğrudan mesajlaşma sistemi üzerindeki yazışmalar, uygulamanın "şikayet" sistemi üzerinden gönderilmişti.

Açıklamada, "Kullanıcılarımıza paylaşımlarını kimin görebileceği ve kimlerin etkileşime girebileceğine dair yüksek seviye denetim imkanı sağlıyoruz" denildi.

Panorama ekibinin şikayeti üzerine TikTok ertesi gün adamın hesabını kapattı ve telefonunu bloke ederek yeni bir hesap açmasını da imkansız hale getirdi.

Öte yandan, kullanıcı 14 yaşında olduğunu söylemesine rağmen kendisine mesaj atmayı sürdüren iki adamın hesabı da benzer şekilde uygulama tarafından engellendi.

 

Independent Türkçe, BBC

DAHA FAZLA HABER OKU