Kozmik Oda’daki ‘bilgi sızdırma’ şüphelisini takip eden ÖKK görevlileri ile ilgili ihbar ABD’den yapılmış

Albay Erkan Yılmaz Büyükköprü, Bülent Arınç’a suikast düzenleneceği iddiası ile başlatılan ve Kozmik Oda’ya girilmesinin önünü açan soruşturma, ÖKK’da görevli askerler hakkında ABD’den yapılan bir ihbarın ardından başladığını söylüyor

Fotoğraf: AA

2009 yılında  Bülent Arınç'a, suikast yapılacağı iddiası gündeme getirildi ve ardından Seferberlik Tetkik Dairesi'nin Ankara Bölge Başkanlığı'nın kozmik odasına girildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

15 Temmuz darbe girişiminin ardından hakkında açılan davada FETÖ üyeliği, devlet güvenliğine ilişkin bilgileri temin etme suçlarından 17 yıl 1 ay hapis cezası alan Savcı Mustafa Bilgili, yanında 8 savcı ile birlikte 26 Aralık 2009’da Seferberlik Bölge Başkanlığı'na giderek  elindeki arama yetkisiyle her yeri arayacağını söyledi. Görevli askerlerin mahkeme kararı olmadan arama yapamayacaklarını söylemesi üzerine nöbetçi Hakim Kadir Kayan, gerekli arama kararını verdi.

Ancak dönemin Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ, Kozmik Oda olarak adlandırılan odalara girilmesine izin verilmeyeceğini ve kendisinin durumu Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a ileteceğini söyledi.

Başbuğ’un Erdoğan’la görüşmesinin ardından Kozmik Oda’ya girilmesine  karar verildi ve 27 Aralık 2009’da başlayan aramalar, 26 Ocak 2010 tarihine kadar sürdü.

Bülent Arınç’a suikast ihbarı ile başlayan ve devletin mahrem sırlarının Kozmik Oda’dan çıkarılması ile sonuçlanan o sürecin birinci dereceden tanığı olan Özel Kuvvetler Komutanlığı'nda (ÖKK) görevli Albay Erkan Yılmaz Büyükköprü, yaşadıklarını “Kozmik Albay” adıyla kitaplaştırdı.

albay.jpg
Fotoğraf: Sözcü

 

Albay  Büyükköprü, detaylarına kitabında yer verdiği olayları Sözcü gazetesinden Aytunç Erkin’e anlattı.

İlk ihbar ABD’den yapıldı

19 Aralık 2009 tarihinde Ankara Çukurambar’da dönemin Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’a suikast düzenleneceği ihbarı üzerine  Albay Erkan Yılmaz Büyükköprü, Binbaşı İbrahim Göze ve Özel Kuvvetler Komutanlığı’nda (ÖKK) görevli bir albay, ÖKK’dan belge sızdırdığı şüphesi ile bir başka albayı takip ettikleri sırada polisler tarafından gözaltına alındı.

Albay Büyükköprü, o gün 50'de Ankara Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi’ne telefonla yapılan “Arınç’a suikast düzenlenecek” ihbarından 9 ay önce, gizli görevle görevlendirilen ve kendisinin de aralarında olduğu ÖKK mensupları hakkında bir başka ihbarın yapıldığını ve bu ihbarın ise ABD’den yapıldığının ortaya çıktığı söylüyor.

Büyükyılmaz, olayı şöyle aktarıyor:

25 Şubat 2009 tarihinde saat 12.15'te İstanbul Emniyeti Organize Suçlarla Mücadele, Terörle Mücadele, İstihbarat ve Muhabere Elektronik Şube Müdürlüklerine gönderilen bir elektronik ihbar postası gider. E-posta ismini vermeyen ama kendini vatansever olarak tanıtan bir uzman çavuştan geliyordu. Kendisinin vatan sevgisinden bahsettikten sonra ihbar epostasında şunları yazmıştı: Ergenekon uzantısı bir yapıyı bildirmeyi kendime vazife addediyorum. Grubun liderliğini Yılmaz Büyükköprü (0537 240….) isimli albay yapıyor…

Albay Büyükköprü, İstanbul Emniyeti Organize Suçlarla Mücadele, Terörle Mücadele, İstihbarat ve Muhabere Elektronik Şube Müdürlüklerine gönderilen bu ihbar e-postasının ardından 19 Aralık 2009’da Çukurambar'da gözaltına alınmalarına kadar geçen 9 ay boyunca Ergenekon soruşturması kapsamında takip edildiklerini söylüyor.

Büyükköprü, 2016 yılında yapılan araştırma sonucunda ihbarı yapanın bulunamadığını ancak, ihbarın yapıldığı 68.55.34.59 IP numarasının yer tespiti sonucunda ihbarın Amerika/Michigan n/ Port Huron bölgesinden yapıldığının tespit edildiğini aktardı.

Albay Erkan Yılmaz Büyükköprü, Kozmik Oda’ya girilmesine neden olan ve TSK’yı hedef alan operasyonun, Özel Kuvvetler Komutanlığı’nın ABD’den kopması üzerine yapıldığını şu sözlerle anlatıyor:

Özel Kuvvetler 1952'de bir kanunla kuruluyor. Seferberlik teşkilatı Soğuk Savaş döneminde Sovyet işgaline karşı Amerika'nın TSK'ya yerleştirdiği bir sistem. 1990'lı yıllardan itibaren Silahlı Kuvvetler, ABD'ye ‘Tamam, biz yapıyı kurduk, size ihtiyacımız yok' diyor, yapının dışına çıkarıyor. Ben görevyaptığımda da ABD bu işin hiçbir yerinde yoktu. ABD, teşkilatın geldiği noktayı görmek ve sistemi şu anda olduğu gibi bertaraf etmek istedi ve FETÖ'yü de maşa olarak kullandı.

Kozmik Oda yargılaması

Eski Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'a yönelik suikast iddialarıyla başlatılan ve Ankara Seferberlik Bölge Başkanlığının "kozmik odaları"nda günlerce süren aramalarla devam eden soruşturmada görev alan hakim ve savcıların yargılandığı dava, 2019 yılında sonuçlandı.

Davada, 28 sanık 2 yıl 1 ay ile 10 yıl arasında hapis cezasına çarptırıldı.

Yargıtay 16. Ceza Dairesi, Eski savcılar Mustafa Bilgili ve Şadan Sakınan ile eski hakimler Halil İbrahim Kütük, Nihal Uslu,  Dündar Örsdemir’in "devletin güvenliğine ve siyasal yararlarına ilişkin bilgileri temin etmek" ve "FETÖ'ye üye olmak" suçlarından cezalandırılmalarına hükmetti.

Bu aramanın ardından Yargıtay üyesi yapılan Kadir Kayan ise FETÖ'nün 15 Temmuz darbe girişiminden bu yana firari.

Genelkurmay Başkanlığının o günlerde tuttuğu tutanaklarda, odalardaki belge ve arşiv kayıtları, devlet sırrı niteliğinde, devletin güvenliğiyle ilgili doğrudan bilgiler içerdiğinden bu odalara giriş izni verilemeyeceği belirtilerek, "Bu açıklamaya rağmen Hakim Kadir Kayan tarafından bugüne kadar yapılan incelemelerden 1970'li yıllardan günümüze kadar yüklenen suçla ilgisi olmayan devlet sırrı niteliğindeki tüm bilgilere nüfuz edilmiştir" denilmişti.

 

Independet Türkçe, Sözcü, AA

DAHA FAZLA HABER OKU