Fransa ekonomik daralma tahminini yükseltti, Almanya son 50 yılın en yüksek çeyrek büyüme oranını yakaladı

Fransa, yüzde 10 olan bir önceki ekonomik daralma tahmini yüzde 11’e yükselti. Almanya ise üçüncü çeyrekte yüzde 8.2 ile rekor büyüme kaydetti

Fotoğraf: AA

Kovid-19 salgının nedeniyle zor bir dönem geçiren dünya ekonomisi, üçüncü çeyrekte toparlanma sinyalleri vermeye devam ederken Almanya’dan bir rekor haberi geldi.

Almanya ekonomisi üçüncü çeyrekte bir önceki çeyreğe kıyasla %8.2 ile rekor bir hızda ve beklentilerin üzerinde büyüdü.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Federal İstatistik Kurumu'nun açıkladığı veriler Avrupa'nın en büyük ekonomisinin koronavirüs salgınının neden olduğu en büyük resesyondan kısmen de olsa toparlanma içerisinde olduğunu gösterdi.

50 yılın en yükseği

Ekonominin temmuz-eylül ayları arasında kaydettiği %8.2 büyüme kurumun 1970 yılında çeyreklik büyüme rakamlarını ölçmeye başlamasından bugüne kaydettiği en büyük çeyreklik büyüme olurken Reuters anketine katılan ekonomistler büyümenin %7.3 olmasını bekliyorlardı.

Alman ekonomisi salgının ilk dalgasında hanehalkı harcamalarının, şirket yatırımlarının ve ticaretin durma noktasına gelmesiyle ikinci çeyrekte eşi görülmemiş şekilde yaklaşık %10 seviyesinde daralmıştı.

Kurum üçüncü çeyrekte beklenenden daha iyi gelen büyüme rakamların özel tüketim harcamaları, yatırımlar ve ihracatın artmasından destek bulduğunu açıkladı.

Almanya hükümeti gayrı safi yurtiçi hasıla (GSYH) beklentisini de yukarı yönlü revize etti. Daha önce %5.8 olan GSYH daralma beklentisi %5.5'e revize edilirken 2021'de %4.4 büyüme bekleniyor.

Fransa ekonomik daralma tahminini yüzde 11'e yükseltti

Almanya’dan rekor büyüme haberi gelirken, Fransa Maliye Bakanı Bruno Le Maire, ekonominin 2020 yılında %11 daralmasını beklediklerini açıkladı. Fransız ekonomisi için bir önceki ekonomik daralma tahmini %10'du.

Le Maire, "2021'den itibaren tekrar mütevazi ekonomik büyüme rakamlarına ulaşabileceğiz. Bu büyüme rakamları iyi olacak" dedi.

Le Maire, bu hafta yaptığı açıklamada devletin tecrit uygulaması süresince şirketlere sağlayacağı mali desteğin toplam maliyetinin her ay için 15 milyar euro olacağını açıklamıştı. Süresi 1 Aralık'ta sona erecek olan tecrit uygulamasının süresi gerekirse uzatılabilecek.

 

IMF, 2020’de Euro Bölgesi için yüzde 8,3'lük daralma beklentisi açıklamıştı

Uluslararası Para Fonu (IMF), bu ay açıkladığı Dünya Ekonomik Görünüm Raporu'nda daha önce yüzde 5,2 küçülmesi beklenen küresel ekonominin bu yıl yüzde 4,4 daralacağı tahmin edilmişti.

Euro bölgesi ekonomisinin bu yıl yüzde 8,3 küçüleceği tahmin edilirken, 2021'de yüzde 5,2 büyüyeceği öngörülen raporda,  Almanya'nın büyüme tahmini bu yıl için yüzde eksi 7,8'den yüzde eksi 6'ya yükseltilirken, Fransa ekonomisine yönelik büyüme tahmini bu yıl için yüzde eksi 12,5'ten yüzde eksi 9,8'e çıkarılmıştı. Fransa’nın gelecek yıla ilişkin büyüme tahmini de yüzde 7,3'ten yüzde 6'ya düşürülmüştü.

 

Independent Türkçe, Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU