Yeni Zelandalılar ötanaziye "evet", esrara "hayır" dedi: Peki hangi ülkelerde ötanazi ve esrar kullanımı yasal?

Yeni Zelanda’da ötanaziyi yasal hale getirecek, halk oylamasına katılanların yüzde 65,2'si ‘evet’ oyu verdi. Eğlence amaçlı esrar kullanımı ise yüzde 53,1 ‘hayır’ oyu ile reddedildi

Radyo Yeni Zelanda’nın haberine göre, ülkede19 Ekim’de yapılan genel seçimlerde vatandaşlara, ötanazi ile hayatlarına son verilmesi ile eğlence amaçlı esrar kullanımının yasallaştırılması hakkındaki görüşleri soruldu.

Referandumda oyların yaklaşık yüzde 83'ü sayılırken 33,8 hayır oyuna karşılık halkın yüzde 65,2’sinin evet dediği ötanaziye izin veren Yaşam Sonunu Seçme Yasası onaylandı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Esrar kullanımına onay çıkmadı

Eğlence amaçlı esrar kullanımını yasallaştıracak öneriye ise 53,1 hayır oyu ile karşı çıkan Yeni Zelandalılar, 46,1 kabul oyu alan tasarının yasallaşmasına onay vermedi.

2021’de yürürlüğe girecek

Bağlayıcı referandumda onaylanan Yaşam Sonunu Seçme Yasası, referandumun resmi sonuçlarının 6 Kasım’da açıklanmasının ardından bir yıl sonra 6 Kasım 2021’de yürürlüğe girecek.

Yasaya göre belirli sağlık sorunları bulunan 18 yaşın üzerindekilerin yararlanabileceği ötanaziyi gerçekleştirecek ilacın, bir doktor veya hemşire tarafından uygulanması sağlanacak.

Yeni Zelanda vatandaşları için geçerli olacak yasadan ölümcül hastalıkları olan, altı ay ömrü kalan ve "dayanılmaz" acıları olan insanların yararlanacağı öngörülüyor.

İleri yaşta olmak, akıl hastası veya herhangi bir engele sahip olmak ise yasadan yararlanmak için yeterli görülmüyor.

Ötanazi’nin yasal olduğu ülkeler

Yeni Zelanda’da ötanazi hakkı 2021 kasımda devreye girecek. Halihazırda ötenazinin yasal olduğu ülkeler ise Belçika, Hollanda, Lüksemburg ve Kanada.

Ayrıca ABD'nin Washington, Oregon, Montana ve Vermond eyaletlerinde de aktif ötanazi uygulanabiliyor.

Esrar kullanımının yasal olduğu ülkeler

Öte yandan dünyada esrar kullanımının yasal olduğu ülkeler mevcut. Ancak esrar kullanımı ‘tıbbi amaçlı’ ve ‘eğlence amaçlı’ olarak ayrılıyor. Kimi ülkelerde esrar kullanımı tamamen yasal hale getirirken, kimi ülkelerde ise sadece tıbbi amaçlı esrar kullanımına izin veriliyor.

esrar.jpg
Dünya genelinde esrar kulanımı konusunda ülkelerin durumu / Kaynak: Vikipedi

 

Kanada, Uruguay, Hollanda, Zimbabve, Güney Afrika ve Portekiz’de ‘eğlence amaçlı’ esrar kullanımı yasal hale getirildi. Ayrıca ABD’nin Colorado, Washington, Oregon, Alaska, Maine, Massachusetts, Nevada ve California eyaletlerinde eğlence ve tıbbi amaçlı esrar kullanımını serbest.

Esrarın tıbbi kullanımını yasallaştıran ülkeler arasında ise  Avustralya, Kanada, Şili, Kolombiya, Almanya, Yunanistan, İsrail, İtalya, Hollanda, Peru, Polonya, Sri Lanka, Türkiye ve Birleşik Krallık gibi ülkeler yer alıyor.

 

Independent Türkçe, AA

DAHA FAZLA HABER OKU