Game of Thrones 8. sezon 3. bölümü izlemeden önce televizyonunuzda bu ayarları yapın

“Fazla karanlık” olmakla eleştirilen savaş sahnesini rahat izleyebilmek için püf noktaları

Game of Thrones, TV tarihinin gördüğü en uzun savaş sahnesiyle hayranlarını yine şaşırttı. Ya da daha doğrusu TV tarihinin bir kısmını görebildiği en uzun savaş sahnesiyle.

Merakla beklenen savaş sahnesini izlerken hareket eden şeylerin ne olduğunu çözebilmenin mücadelesini veren çoğu izleyici çekimin karanlık olmasından şikayet etti.

(Haber 3. bölümü henüz izlemeyenler için spoiler içermez. Eğer izlediyseniz o zaman çok geç kalmış olabilirsiniz ama yine de vereceğimiz püf noktaları dizinin geri kalan bölümleri için de muhtemelen işinize yarayacak.)

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Yapımcıların çekimi neden bu kadar karanlık yapmaya karar kıldığı bilinmiyor. Ama sanatsal bir tercih olması muhtemel bu kararın, televizyonları bu derecede karanlık sahnelere hazır olmayan izleyiciler için sıkıntı yarattığı kesin. Savaş atmosferini yansıtma niyeti, büyük ölçüde görülemezlikle sonuçlandı.

Neyse ki diziyi izlemeden önce televizyonunuzu ayarlamak tüm etkiyi hissetmenizi, karanlığa dikkatle bakabilmenizi ve çok karanlık olmayan sahnelerin parlaklığını da görebilmenizi sağlayacak.

Game of Thrones izleyicileri 3. bölümü izlemeden önce televizyonlarına birkaç basit ayar yapabilir. Bu ayarlar yalnızca Game of Thrones izleyicileri için değil, herkes için işe yarar yöntemler. Çünkü televizyonlar genellikle satıldıkları mağazalara göre ya da kötü bir şekilde ayarlanmış durumda oluyor. Yani bu ayarlar her zaman ev ortamına uygun olmuyor.

 

 

İlk olarak yapılacak en kolay şey televizyonu karanlıkta izlediğinizden emin olmak. Perdeleri ve yakınlardaki her türlü ışığı kapamak ekranın karanlığına bakmayı biraz daha kolaylaştıracak ve ekranda kendi yansımanızı görme sorununu çözecek.

Bunun ardından yapmanız gereken televizyonununuz parlaklığını arttırmak. Bunu televizyonunuzun ayarlar bölümünden rahatlıkla yapabilir ve parlaklığı gözünüzü rahatsız etmeyecek seviyeye gelene dek arttırabilirsiniz.

Ancak aşırı parlaklık konusunda dikkatli olmalısınız. Burada yaptığınız şey aslında siyahları grileştirmek. Bu da görüntüyü solgunlaştırıp aşırı parlak hale getirebilir. Bu yüzden parlaklığı ayarlarken hem aydınlık hem de karanlık görüntüde önceden deneme yapın. 2 farklı görüntüde de en iyi sonucu aldığınızdan emin olun.

 

 

Çoğu televizyonda “arka ışık” ayarının parlaklık ayarından farklı olduğuna dikkat etmek de önemli. Görüntünün parlaklığını arttırmanın yanında arka ışık ayarını da açabilirsiniz. Televizyonunuzda odanın karanlığına göre arka ışığın parlaklığını değiştiren bir seçenek de olabilir. Bu seçeneğin kapalı ya da açık olmasının görüntüyü nasıl etkilediğini de kontrol edin.

Hem parlaklık hem de arka ışık ayarları Game of Thrones izlerken yaşanan sıkıntıda bir fark yaratabilir. Bu yüzden bu 2 ayarı da tek tek kontrol etmeye değer.

Ayarlar bölümündeyken diğer seçenekleri de inceleyin. Günümüzde televizyonlar çok çeşitli farklı seçenekler sunuyor. Bu seçenekler televizyon üreticisine bağlı olarak farklı isimler alabiliyor, televizyonunuzun teknolojik seviyesine bağlı olarak farklı şeyler yapabiliyor.

 

En doğru ayara ulaşmak için size süreç boyunca rehberlik eden ve görüntüyü mümkün olduğunca en uygun hale getiren Blu-Ray disklerden yardım alabilirsiniz. Hattta biraz daha harcama yapıp bunun için üretilmiş profesyonel cihazlara da yönelebilirsiniz. Bu cihazlar pahalı olabilir ama her şeyin en doğru şekilde ayarlanmış olduğunu garanti eder.

Daha kolay bir yöntemse internette bulunan farklı ayar çeşitlerini kullanmak. İnternette yaptığınız “önerilen görüntü ayarları” gibi bir arama karşınıza bu konuları içeren forumları çıkaracaktır.

Yine de odanızın ne kadar aydınlık olduğu tercihlerinizi değiştirebilir. Hatta görünüşte aynı model televizyonların bile hafif farklılıkları olabilir. Ancak bu önerilen ayarlar sizi yapmanız gerekene yaklaştıracak ve böylece tercihinize göre ayar yapabileceksiniz.

Bu ayarlardan bazıları görüntüyü tamamen iyileştirebilir ve televizyonunuzdaki her şeyin artık daha iyi göründüğünü fark edebilirsiniz. Game of Thrones’u fazla karanlık yapan detaylardan kurtulmayı sağlayan düzenlemeler diğer her şeyi fazla aydınlık da yapabilir.

Bu nedenle ayarlarınızı değiştirmeden önceki halini not etmekte fayda var. Böylelikle yeniden eski haline dönebilir ya da ikisinin ortasında bir ayarı deneyebilirsiniz.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/life-style/gadgets-and-tech/news

Independent Türkçe için çeviren: Sezin Bala

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU