Cezayir'de dünyanın üçüncü, Afrika'nın en büyük camisi açıldı

Yapımı 9 yıl süren caminin kapasitesi 120 bin kişiyi bulurken, minare uzunluğu 267 metreye ulaşıyor. Caminin dün yapılan açılışı, Hz. Muhammed'in doğumunun yıl dönümüne denk getirildi

Cezayir Ulu Camii, Medine'deki Mescid-i Nebevi ve Kabe'nin bulunduğu Mescid-i Haram'ın ardından dünyanın en büyük üçüncü camisi oldu / Fotoğraf: AFP

Dünyanın üçüncü, Afrika'nın en büyük camisi olan Cezayir Ulu Camii, yapımının tamamlanmasından yaklaşık bir buçuk yıl sonra dün akşam ve yatsı namazıyla ibadete açıldı.

Cezayir Cumhurbaşkanı Abdulmecid Tebbun'un sağlık sorunları nedeniyle katılamadığı cami açılışı, Hz. Muhammed'in doğumunun yıl dönümüne denk getirildi.

Açılışa Cezayir Başbakanı Abdulaziz Cerad'ın yanısıra hükümet üyeleri, yerel dini şahsiyetler ve İslam İşbirliği Teşkilatı'ndan temsilciler katıldı.

Cami öğrencilerinin Kur'an tilavetiyle başlayan açılışta akşam ve yatsı namazları kılındı.

 

Dünyanın üçüncü büyük camisi

120 bin kişilik ibadet kapasiteli Cezayir Ulu Camii, Suudi Arabistan'ın Medine kentindeki Mescid-i Nebevi ve Kabe'in bulunduğu Mekke'deki Mescid-i Haram'ın ardından büyüklük olarak dünyada üçüncü sıradaki yerini aldı.

Cami kompleksinde ayrıca bir milyon kitap ve 2 bin kişi kapasiteli kütüphane, konferans salonu, İslam sanatı ve tarihi müzesi ile Cezayir tarihi üzerine araştırma yürütecek bir merkez dahil olmak üzere 12 bina bulunuyor.

Minare uzunluğu 267 metreye ulaşan Cezayir Ulu Camii'nin iç hatlarının toplam uzunluğu 6 kilometreye kadar çıkıyor.

Cezayirli yetkililer, Mayıs 2012 yılında ilk temeli atılan caminin bilim ve turizm sektörünü canlandıracağına inanıyor.

 

Caminin maliyeti tepkilere neden oldu

Çinli bir şirket tarafından yapımı üstlenen caminin maliyeti, Cezayir Maliye Bakanı Eymen Abdurrahman tarafından 898 milyon euro (1 milyar 62 milyon dolar) olarak açıklamıştı.

Ekonomik durum nedeniyle uzun süre halk ayaklanmalarına sahne olan Cezayir'de cami için ayrılan bütçe tepkilere neden oldu.

18 ay önce kendisine yönelik kitlesel halk ayaklanmasının ardından istifa eden eski Cumhurbaşkanı Abdulaziz Buteflika, projenin sunumunu yapan ilk isimdi.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU