"Rus müdahalesini" soruşturmayan başbakana dava: "Britanya'nın güvenliği tehlikede"

Muhalefet Boris Johnson'ı iddiaları görmezden gelmekle suçluyor

Başbakan Boris Johnson, Rusya'nın müdahalesine dair kanıt bulunamadığını savunmuştu (AP)

Britanya’da bir grup muhalefet milletvekili, Rusya’nın seçimlere müdahalesiyle ilgili iddialara karşı ülkede özgür ve adil seçimleri güvenceye almakta başarısız olduğu gerekçesiyle Başbakan Boris Johnson’a dava açtı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Muhalefetin sunduğu temmuz tarihli bir parlamento önergesinde, hükümetin Rusya’nın 2016 Brexit referandumuna müdahale edip etmediğini tespit etmekte başarısız olduğu belirtilmiş ve istihbarat servislerinin olayı daha derinlemesine araştırması çağrısı yer almıştı. Johnson hükümeti ise bu önergeyi reddederek, Moskova’nın müdahalesine dair kanıt bulunmadığını ve Rusya’dan gelen herhangi ciddi ve sürekli bir tehdide kayıtsız kalmadığını savunmuştu.

"Özgür seçim hakkının ihlali"

Muhalefet milletvekilleri, bugün Yüksek Mahkeme’ye başvurarak Johnson’ın Rusya’yla ilgili iddialara verdiği yanıtın hukuki olarak incelenmesini talep etti. Grup, hükümetin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’yle güvence altına alınan özgür seçim hakkını ihlal ettiğini savundu. Bu, ülkede ulusal güvenlik başarısızlığı gerekçesiyle bu düzeyde açılan ilk dava olma niteliği taşıyor.

Davayı açan parlamentonun üst ve alt kanadından 6 milletvekili arasındaki Caroline Lucas, “Ülkemizin egemenliği ve güvenliği, demokrasimizin bütünlüğü tehdit altında ve bu hükümetin durumu göz ardı etmesi kabul edilemez” dedi. Muhalif milletvekillerini savunan hukuk bürosu da, mahkemenin hükümetin yasal sorumluluklarını yerine getirmesini sağlamak ve Rusya’nın müdahalesini bağımsız olarak soruşturmak üzere adım atmasını istediklerini bildirdi.

Davacı milletvekillerini destekleyen eski ulusal güvenlik danışmanı Lord Peter Ricketts da, tanık ifadesinde hükümetin Rusya’nın Brexit referandumuna müdahalesine dair soruşturma başlatmamasını “’çok şaşırtıcı’ diye niteleyerek Rusya’nın ABD ve Fransa seçimlerine müdahale ettiğine dair çok sayıda kanıt bulunduğunu kaydetti.


Independent Türkçe, Reuters, Guardian

DAHA FAZLA HABER OKU