Fransa: Türkiye içişlerimize karışmamalıdır

Fransa İçişleri Bakanı "Yabancı güçlerin Fransa'da olup bitenlere karışması her birimizi dehşete düşürmelidir" dedi

Fotoğraf: AA

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un İslam karşıtlığını gerekçe göstererek Fransız ürünlerine boykot çağırısı yapması ardından Fransa İçişleri Bakanı Gerald Darmanin, Türkiye'nin Fransa'nın içişlerine karışmaması gerektiğini söyledi.

Darmanin Inter radyosuna yaptığı açıklamada, "Yabancı güçlerin Fransa'da olup bitenlere karışması her birimizi dehşete düşürmelidir" dedi ve parlamentonun hükümetten büyükelçisini geri çağırmasını talep eden bir kararı kabul ettiği Türkiye ve Pakistan'a atıfta bulunduğunu da sözlerine ekledi.

Darmanin, "Türkiye, Fransa'nın içişlerine karışmamalıdır" dedi.

Fransa'da Hazreti Muhammed'in resimlerinin gösterilmesi ardından birçok ülkede Fransız ürünlerine boykot çağrısı yapıldı.

Erdoğan dün Macron'un müslümanlara karşı tavrını gerekçe göstererek Türkiye'de Fransız ürünlerine boykot edilmesini istemişti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan dün ayrıca Fransa Cumhurbaşkanı Macron'u hedef alarak "Fransa'nın akli noktada kontrole muhtaç olan liderinin teşvikiyle bu saldırılar yapılmaya başlandı" diye konuşmuştu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Fransa ile ilişkiler

Ankara ile Paris arasındaki ilişkiler, Doğu Akdeniz'deki doğalgaz arama çalışmaları, Libya, Suriye ve Dağlık Karabağ sorunu gibi çeşitli konularda yaşanan fikri ayrılıkları sebebiyle bir süredir gergin. Erdoğan en son olarak dün “Macron'un zihinsel noktada bir tedaviye ihtiyacı var” demişti. Elysee Sarayı'ndan yapılan açıklamada, "Erdoğan’ın sözleri kabul edilebilir değil. Biz faydasız tartışmalara girmeyeceğimiz gibi hakaretleri de kabul etmiyoruz" denilmişti. Fransa daha sonra Ankara Büyükelçisi Herve Magro'yu istişarelerde bulunmak üzere Paris’e çağırmıştı.

Fransa'nın Montpellier ve Toulouse kentlerinde, Paris yakınlarındaki Conflans-Sainte-Honorine semtinde geçen hafta başı kesilerek öldürülen öğretmeni "anmak için" resmi binaların duvarlarına Fransız mizah dergisi Charlie Hebdo'nun Hazreti Muhammed'e yönelik hakaret içerikli karikatürleri yansıtılmıştı.

Macron açıklamasında, Hazreti Muhammed'e yönelik karikatürleri yayınlamaktan vazgeçmeyeceklerini söylemişti.

 

Independent Türkçe, Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU